Nuffnang Racist – Pilih Bulu?

Hoh! Kecoh isu Nuffnang racist seminggu dua ni kan. Hebat.. hebat.

Sebab dah sebulan tak sihat campur sibuk jadi kuli kat ofis.. baru sekarang dapat rentak membelog semula. Maybe agak terlambat buat entri pasal ni. So what la kan..

I dah baca entries yang most bloggers kupas. Sangat menarik. Macam-macam ada.

Nak gelak pun ada. Eh.. bukan.. actually dah gelak terbahak-bahak sampai terjatuh kerusi pun..ha..ha..ha

Siapa tu yang poyo sangat sampai buat entri Selamat Tinggal Nuffnang tu. ..he..he

Nuffnang Racist Pilih Pemenang Water Moments?

Tak tau lah apa besar sangat masalahnya kalau yang menang Water Moments contest tu all Chinese. What’s so big deal? Dah adat pertandingan kan. Ada menang ada kalah.

Memang dah rezeki kamera kalis air-habuk-gegar *kalis segalanya* tu dapat kat they all. Kebetulan pulak semua yang menang Chinese. So, ada mamat-minah yang sentap. Terus tuduh Nuffnang racist. Siapa yang racist sebenarnya. Tertuduh atau dituduh?

Macam kes mahkamah pulak..he..he

Memanglah. Ramai yang masuk contest tu. Kalau tengok komen ada 300 lebih. Banyak tu!

nuffnang 3

Pastu. Kalau masuk contest mestilah NAK MENANG kan? Pulak tu hadiah dia memang kegilaan semua blogger. Kamera kalis segalanya tu. Blogger ni kalau tulis blog mesti nak selit dengan gambar. Baru syiok pembaca tengok. Sebab tu ramai yang masuk contest Water Moments.

Sebab nak kamera Sony FREE! Siapa tak nak barang free weh.

I pun nak. Sebab tu masuk contest tu jugak. Walaupun dah ada 2 DSLR harga riban-riban. Dan 1 kamera Olympus *yang kalis segalanya jugak…he..he*.

Harapan Dia Tinggi Menggunung

I think la kan.. blogger yang menimbulkan isu Nuffnang racist ni… TERLALU MENGHARAP! Harapan tinggi gunung. Tapi bila gunung runtuh sebab gempa bumi.. terus tuding keyboard kat Nuffnang. Lebih lagi bila dapat email pemenang Water Moments tu yang list semua Chinese. Tersentap!

Okey… okey. Chill-out la bro.. jangan sentap kat I pulak…

Maybe entri yang menang tu bukan bagus sangat pun. Banyak lagi entri yang bagus tapi tak menang. Termasuklah entri I… muahh..ha..ha

TAPI.. bagus ke tak bagus ke sesuatu entri tu adalah subjektif. Kita baca macam tak bagus. Tapi judge baca bagus. So.. menang la dia.

Masha Allah, terujanya Mak Ayah! Ibu bapa dah lama tunggu PLATFOM SELAMAT untuk anak anak mereka tonton video, yang bebas iklan dan patuh Syariah. Kini ianya telah tiba, dibawakan khas oleh pencipta Didi & Friends dan Omar & Hana.

Durioo+ adalah alternatif Platform Video Selamat Khusus untuk Kanak Kanak Islam, BEBAS IKLAN dan semua KONTEN DITAPIS oleh ibu bapa Muslim serta mendapat KONSULTASI PAKARΒ seperti Ustaz Don Daniyal dan Datin Prof. Dr. Mariani untuk pastikan segala konten dan ciri Durioo+ adalah yang terbaik untuk anak anda.

Kesemua konten Durioo+ membantu memupuk akhlak mulia, nilai nilai positif dan murni, selari dengan ajaran Islam. Insyaallah. Saya juga ibu bapa seperti anda, dan kita hanya nak yang terbaik untuk anak anak kita.

Langgan Durioo+ Sekarang | Tekan Sini

Nuffnang Racist kah?

So.. adakah Nuffnang racist? Nampak macam racist tapi tak racist mana pun…he..he

Sebab bukan Nuffnang yang decide siapa menang. Sponsor yang decide. Kalau kes Water Moments contest tu… pihak Sony la decide.

Company macam Sony tu sponsor hadiah sebab nak promote barang dia kat blog kita. Siapa yang dapat ketengahkan product dia dengan cara yang Sony rasa paling bagus… dialah menang.

Kalau Nuffnang Racist…

Emmmm.. memanglah. Kalau sekali pandang je email pemenang Water Moments tu.. terus terdetik kat hati. Alah.. tak menang lagi aku. Eh.. pilih bulu kaki la Nuffnang ni!

Betul kan?

Tapi.. kalau fikir balik. Dan tengok pemenang contest anjuran Nuffnang sebelum ni. Rasa-rasanya Nuffnang racist ke?

Nuffnang Tak Racist la People!

Kalau Nuffnang racist la kan.. adakah seorang yang dikenali sebagai Little Mama tu boleh menang Grand Prize dalam peraduan Nuffnang-Friso Gold Family Day Out contest tu? Hadiah GRAND tau.. holiday trip pergi Hong Kong Disneyland tu rasanya dalam 4-5 ribu tu nilainya.

Erkk.. Little Mama tu I la..he..he

I memang sebab judge dari Friso Gold (bukan Nuffnang) yang pilih. Sebab entri I Friso kataΒ terbaiiiiiik mah..muah.ha..ha

Tapi tahu tak macam mana nak buat entri sampai boleh menang. Mana boleh bagitau.. rahsia la..ahaks.

Alah.. senang je. Cari apa yang sponsor nak actually. Pastu deliver dengan cara yang kreatif. Itu aja rahsia dia.

Kalau korang perasan, lately winners Nuffnang contest mostly those yang kreatif doodle.. lukis kartun pakai Photoshop. Pastu pandai deliver the message untuk produk yang sponsor nak. Ada unsur kelakar. Ada unsur yang sampai terus pada pembaca.

Ish.. panjang la kalau nak tulis pasal ni. Maybe I buat entri post-mortem untuk Nuffnang contest winners? Ha..ha..ha

Kalau Nuffnang racist la kan..

Tak denya blogger Melayu yang dapat income dari Nuffnang ni. Kalau tengok la kan.. ramai blogger Malay yang dapat income lumayan hasil advertorial Nuffnang ni.. contoh senang Red Mummy lah.

nuffnang 1

Yang cepat melatah pasal Nuffnang racist.. Nuffnang tak bagus.. Nuffnang tak boleh buat duit.. tu semua tu biasanya blogger baru. Yang tak sabar-sabar nak Nuffnang bagi depa duit. Tapi blog baru sebulan anak jagung!

Letak je code Nuffnang ari ni.. kalau boleh esok nak duit ratus-ratus masuk. Fikir la sendiri. Duit yang jatuh dari langit sekali pun, kalau kita tak BERUSAHA untuk tadah dia… tak kan dapat jugak kat kita.

Tudung sekolah adalah antara tudung yang akan dipakai lama dan hampir setiap hari, jadi pemilihan tudung yang selesa adalah sangat penting. Ini akan membantu Si Comel puan untuk menumpukan perhatian penuh di dalam bilik darjah.

Tudung Si Comel dijahit menggunakan potongan yang SELESA dan menggunakan kain jenis Lycra 280g yang LEMBUT, menyerap peluh dan SEJUK. Tudung sekolah kani sentiasa dibuat penambahbaikan berdasarkan maklum balas anak dan ibu bapa.

Bagi memenuhi permintaan ibu-ibu buat Si Comel, kami ada keluaran 6 JENIS TUDUNG SEKOLAH yang memenuhi kriteria mudah dibasuh, material yang lembut, dan selesa dipakai iaitu Tudung Sekolah Awning Lembut, Tudung Sekolah Awning Scuba, Tudung Sekolah Awning Scuba Dagu, Tudung Sekolah Awning Scuba Dagu Getah, Tudung Sekolah Awning Scuba Dagu Labuh dan Tudung Sekolah Dua Lapis.

JAMINAN 180 HARI bagi setiap pembelian tudung sekolah ekslusif hanya di TudungSiComel. Jika tidak selesa boleh dipulangkan.

Beli Tudung Sekolah Selesa | Tekan Sini

Eh.. dah la tulis pasal Nuffnang racist ni. Banyak keje lain duh. Stop here okeh!

p.s I bukan kipas-mati-keras Nuffnang… most events dia pun tak join.. ini hanya my personal opinion.. suka ke.. tak suka ke apa yang I tulis.. apa aku kisah…ha..ha

Tags from the story
,

22 Comments

  • salam..

    aii pun tak kisah..hehe! meluap-luap gak semangat puan punya blog menulis ye..owh, saya nak google skang sapa yg kata nuffnang racist tu :DDD

  • salam..

    aii pun tak kisah..hehe! meluap-luap gak semangat puan punya blog menulis ye..owh, saya nak google skang sapa yg kata nuffnang racist tu :DDD

  • Saya pon raser nak google.. sure banyak hits org tu dapat nanti.. hehehe…

    Saya pon join contest my water moment tu.. tapi tak kecik ati pon tak menang.. tak kira lar bangsa apa kan.. kalau dah layak utk menang.. terima dengan hati terbuka.. dah bukan rezeki kita.. adat lar bertanding.. πŸ™‚

  • Saya pon raser nak google.. sure banyak hits org tu dapat nanti.. hehehe…

    Saya pon join contest my water moment tu.. tapi tak kecik ati pon tak menang.. tak kira lar bangsa apa kan.. kalau dah layak utk menang.. terima dengan hati terbuka.. dah bukan rezeki kita.. adat lar bertanding.. πŸ™‚

  • Ros
    sapa erk yg buat cerita asal?
    saya tak mau kamera sony sbb itu camera milik ‘lawan’ syarikat saya
    kalau saya apa nak jd ngan sony jd la
    selagi ada sony letih hakuuuu

    hahahahahahahhaa

    nak kamera beli la senirik
    tak pun mai upah ahkak buat!

  • Ros
    sapa erk yg buat cerita asal?
    saya tak mau kamera sony sbb itu camera milik ‘lawan’ syarikat saya
    kalau saya apa nak jd ngan sony jd la
    selagi ada sony letih hakuuuu

    hahahahahahahhaa

    nak kamera beli la senirik
    tak pun mai upah ahkak buat!

  • saya pun tak menang yg contest water moments tu kak..eh, tapi saya tak masuk pun! (lawak ape ko buat ni Nia?)

  • saya pun tak menang yg contest water moments tu kak..eh, tapi saya tak masuk pun! (lawak ape ko buat ni Nia?)

  • tak tau pun psal nih
    so kalau nuff x pilih maybe sony lah racist kekeke
    sepatutnya semua kena pro lah…kalah menang adat bertanding
    tp patut divide by category
    english, malay n chinese blog
    baru adil kot sebab penyampaian ikut bahasa pun kdg2 berbeza
    ntah la

  • tak tau pun psal nih
    so kalau nuff x pilih maybe sony lah racist kekeke
    sepatutnya semua kena pro lah…kalah menang adat bertanding
    tp patut divide by category
    english, malay n chinese blog
    baru adil kot sebab penyampaian ikut bahasa pun kdg2 berbeza
    ntah la

  • betul kak ros… i sangat agree with you. nuffnang friso contest haritu berderet yang menang ramai melayu, termasuklah i. guest of honour pun melayu kan? apa masalah orang kita ni, dah la nak hak istimewa bagai, nak subsidi, nak itu nak ini. tapi usaha fail pastu nak salahkan orang lain dan bukan diri sendiri. bila nak maju! cuba ambik iktibar and improve the way we write ke, the way we enter a contest ke…

  • betul kak ros… i sangat agree with you. nuffnang friso contest haritu berderet yang menang ramai melayu, termasuklah i. guest of honour pun melayu kan? apa masalah orang kita ni, dah la nak hak istimewa bagai, nak subsidi, nak itu nak ini. tapi usaha fail pastu nak salahkan orang lain dan bukan diri sendiri. bila nak maju! cuba ambik iktibar and improve the way we write ke, the way we enter a contest ke…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *