Makanan Pejal Bayi | Peralatan Memasak Makanan Bayi – Philips Avent Steamer & Blender

Bismillah. Aloe!

Bila baby dah starts weaning atau mula makan adalah saat yang kadang2 seronok, kadang2 pening. Setuju?

Memang ada banyak pilihan makanan bayi segera di pasaran. Tapi seribu kali lebih baik jika korang sendiri yang sediakan & masak untuk baby korang tu.

Philips Avent Steamer & Blender

Mudah dan cepat untuk masak makanan pejal bayi ni jika ada pengetahuan dan peralatan yang betul. Ada banyak jenis baby food grinder & blender so boleh lah pilih mana satu yang berkenan.

Masa Izzah dulu aku hanya guna Munchin Food Grinder. Kena kisar secara manual dengan tangan. Penat sikit lah.

Masa Irfan aku beli Philips Avent Steamer & Blender. Memang tak menyesal beli.

Philips Avent Steamer & Blender

Sebab Philips Avent Steamer & Blender ni sangat senang digunakan dan bantu aku masak makanan pejal bayi untuk Irfan dengan cepat.

Masa aku beli Philips Avent Steamer & Blender ni dari TheLittleWhiz.com harganya RM400 dan dapat free Petice Creation Baby Cubes (1xoz 8 pcs). Itu harga pada tahun 2013 — sebelum ada GST dan sebelum nilai ringgit menjunam. [wp-svg-icons icon=”grin” wrap=”i”]

Philips Avent Steamer & Blender

Sekarang harga Philips Avent Steamer & Blender yang sama adalah RM615. Pergh.. bertambah2 mahal dah. Tapi still aku rasa masih berbaloi untuk beli. Try search kedai online yang ada sale. Insyaallah ada yang murah.

Kelebihan Philips Avent Steamer & Blender

1. Steamer dan Blender dalam satu!

Aku tertarik dengan Philips Avent Steamer & Blender ni sebab ia adalah alat pengukus @ steamer DAN pengisar @ blender. Tak payah susah2 kukus guna pengukus kemudian kena masukkan dalam blender lain pula untuk dikisar.

Philips Avent Steamer & Blender

Philips Avent Steamer & Blender mabeles sebab lepas stim aku hanya perlu terbalikkan bekas dia untuk menggunakan fungsi pengisar.

Philips Avent Steamer & Blender

Aku rasa sangat menjimatkan beli Philips Avent Steamer & Blender ni. Sesuai untuk ruang dapur yang tak berapa luas sebab hanya ada satu peralatan yang digunakan.

2. Sesuai Untuk Macam2 Jenis Makanan

Philips Avent Steamer & Blender ni sangat versatile. Semua jenis makanan bayi boleh dimasak —  sayur-sayuran, buah-buahan, ikan, daging, ayam, bijirin dan sebagainya.

Sesuai pulak tu untuk setiap stage makanan bayi dari Stage 1, 2 dan 3. Nak buat makanan pejal pertama bayi dalam bentuk puri cair, puri pekat dan cebisan2 kecil pun boleh dengan Philips Avent Steamer & Blender.

3. Mudah Dibersihkan

Part basuh membasuh ni la yang paling tak best sekali kan lepas masak ekekeke.  [wp-svg-icons icon=”grin” wrap=”i”]

Tak payah risau sebab Philips Avent Steamer & Blender  senang sangat nak basuh. Parts dia tak banyak. Senang cabut so mudah dibasuh hingga bersih.

4. Cawan Penyukat Air Mengikut Masa Mengukus

Dalam buku manual Philips Avent Steamer & Blender tu ada satu page yang menyenaraikan masa yang perlu untuk mengukus jenis2 makanan tertentu.

Philips Avent Steamer & Blender

Berpandukan carta itu korang boleh sukat air menggunakan cawan khas yang diberikan bersama Philips Avent Steamer & Blender . Kat cawan ada penanda tempoh masa mengukus.

Philips Avent Steamer & Blender

Contohnya:

  • Epal – 5 minit
  • Lobak – 15 minit
  • Labu – 15 minit
  • Ayam/daging – 20 minit

Aku rasa memang Philips Avent Steamer & Blender  ni sangat best sebagai peralatan memasak makanan pejal bayi. Macam2 menu makanan baby aku dah masak masa Irfan dan Irdina ni. Tahan lama pulak tu. [wp-svg-icons icon=”thumbs-up” wrap=”i”]

Philips Avent Steamer & Blender

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *