Lemang Periuk Kera | Adakah Rasa Lemang Periuk Kera Lebih Sedap Dari Lemang Buluh?

Bismillah. Cikros di sini.

Lemang periuk kera ni dah lama viral. Masa mula-mula lemang periuk ni tular di SocMed, tiap kali aku nampak gambar lemang periuk kera dengan rendang kat FB mesti kecur air liur omak ni hah. Mececeh sampai ke dagu. Over! Haha!

Aku memang teringin sangat nak rasa lemang periuk kera tu. Tapi most penjual lemang periuk kera kat FB tu berada di luar kawasan aku. Kalau boleh pos lemang periuk kera tu dah lama aku beli.

Lemang Periuk Kera

Siapa tak tahu periuk kera tu apa memang tak belajar sains la ni. Mesti kat kelas sains selalu tidur. Wahaha!

Periuk kera bukan lah periuk kepunyaan kera. Mana lah kera tau masak nak guna periuk bagai kan.

Tapi periuk kera adalah sejenis pokok maging (pitcher plant) iaitu pokok unik yang makan serangga! Uhuh! Scary pulak pokok periuk kera ni.

Lemang Periuk Kera

Jangan takut lah. Pokok periuk kera tak makan orang. Tapi orang dah gunakan kelongsong periuk kera ni untuk buat lemang.

Hari tu akhirnya ada juga seller lemang periuk kera kat area rumah aku. Terus aku borong lemang periuk kera.

Lemang Periuk Kera

Omak aih! Mahal sungguh harga lemang periuk kera ni. Satu pack 3/4/5 biji ikut saiz bersama sedikit rendang berharga RM10.50.

Tak kan nak beli satu pack je lemang periuk kera ni. Anak beranak nak makan jugak so terbang RM40 beli 4 pack lemang periuk kera.

Apa Rasa Lemang Periuk Kera?

Aku nak bagi amaran ni. Jangan terpedaya dengan gambar. Haha!

Lemang Periuk Kera

Serius aku rasa kecewa sebab rasa lemang periuk kera tu langsung tak sedap. Banyak lemang periuk kera yang tak berapa masak. Santan tu macam tak meresap dalam beras so macam rasanya tak best. Ada yang mentah pulak tu.

Mungkin sebab cara memasak lemang periuk kera tu dengan MENGUKUS menyebabkan rasa lemang periuk kera kurang oommmph bagi aku.

Personally aku tak suka rasa lemang periuk kera tu. Tak boleh lawan rasa lemang buluh bakar lah.

Lemang Periuk Kera

Lemang Periuk Kera Frozen Pun Ada!

Jangan tak percaya. Even lemang periuk kera pun ada dalam bentuk sejuk beku.

Aku tak beli lah sebab aku rasa lemang periuk kera ni tak sedap mana pun. Sedap lagi lemang buluh yang dibakar tu.

Tak tau lah kot ada lemang periuk kera yang sedap. Jangan kecam omak pulak. Bad experience omak dengan lemang periuk kera. Hehe!

Masha Allah, terujanya Mak Ayah! Ibu bapa dah lama tunggu PLATFOM SELAMAT untuk anak anak mereka tonton video, yang bebas iklan dan patuh Syariah. Kini ianya telah tiba, dibawakan khas oleh pencipta Didi & Friends dan Omar & Hana.

Durioo+ adalah alternatif Platform Video Selamat Khusus untuk Kanak Kanak Islam, BEBAS IKLAN dan semua KONTEN DITAPIS oleh ibu bapa Muslim serta mendapat KONSULTASI PAKAR seperti Ustaz Don Daniyal dan Datin Prof. Dr. Mariani untuk pastikan segala konten dan ciri Durioo+ adalah yang terbaik untuk anak anda.

Kesemua konten Durioo+ membantu memupuk akhlak mulia, nilai nilai positif dan murni, selari dengan ajaran Islam. Insyaallah. Saya juga ibu bapa seperti anda, dan kita hanya nak yang terbaik untuk anak anak kita.

Langgan Durioo+ Sekarang | Tekan Sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *