Kisah Lampin Kain | 9 Jenis Sistem Lampin Kain Moden @ Cloth Diaper Systems

Bismillah. Aloe!

Aku ingat lagi masa aku kecik dulu. Adik aku yang bongsu berjalan terkedek2 pakai lampin kain yang londeh sarat dengan air kencing. Kadang2 lampin sampai ke lutut ekekke [wp-svg-icons icon=”grin” wrap=”i”]

Masa tahun 1990-an pula time anak2 saudara aku kecik, kakak aku guna kain lampin + cover plastik yang kaler biru dan pink yang kena ikat tu. Of coz la mudah bocor. Cover tu pun mudah rosak @ koyak.

Tapi zaman dah berubah. Lampin kain tradisional yang guna kain muslin empat segi, safety pin dan cover plastik nipis sudah berganti dengan lampin kain moden yang lebih mudah digunakan dan lebih tahan lama pemakaiannya.

Ada banyak jenis sistem lampin kain moden @ cloth diaper system. Aku nak cerita tentang 9 jenis sistem lampin kain moden yang boleh korang pilih.

1. Flat Diapers @ Lampin Kain Tradisional

Flat diaper system ni actually menggunakan lampin kain tradisional — cotton muslin empat segi yang boleh dilipat pelbagai cara tu. Instead of guna cover plastic style lama kita gunakan kain ni bersama diaper cover yang moden.

Sistem Lampin Kain Moden - Cloth Diaper

Seingat aku style lampin kain flat + diaper cover ni dah wujud sejak puluhan tahun lalu. Masa tahun 80-an memang diaper cover tu ada guna snap buttons. Diaper cover pun ada corak kartun. Tak percaya? Cuba perhatikan gambar adik bongsu aku yang pakai lampin kain tradisional + diaper cover ni. [wp-svg-icons icon=”grin” wrap=”i”]

Sistem Lampin Kain Moden - Cloth Diaper

Sekarang ni diaper cover dibuat dari PUL dan ada pilihan samada butang katup @ snap buttons atau pita pelekat velcro.

Kelebihan fat diapers ialah ianya sangat murah dan mudah kering. Kekurangannya pula ialah perlu ditukar dengan kerap kerana mudah bocor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *