Kesan Buruk Vaksin | AEFI @ Kesan Sampingan Vaksin Dalam Buku Garis Panduan Farmakovigilan Keselamatan Vaksin di Malaysia (GPFK)

Bismillah. Aloe!

Actually vaksin ni ada kesan buruk. Korang dah tahu, tak tau atau buat2 tak tau?

KKM panggil kesan buruk vaksin ni sebagai AEFI (Adverse Events Following Immunisation). Kalau vaksin ni tak ada kesan buruk tak wujud lah Garis Panduan Farmakovigilans Keselamatan Vaksin yang KKM buat tu kan. [wp-svg-icons icon=”grin” wrap=”i”]

Aku sendiri pernah kena AEFI lepas vaksin tetanus @ kancing gigi. Teruk sangat nasib baik tak lumpuh. Anak2 aku pun pernah kena AEFI. Tapi masa tu aku pun tak tahu itu AEFI. Tak pernah terlintas pun yang vaksin boleh menyebabkan kesan buruk sedemikian rupa.

Sebab tu parents kena ada ilmu vaksin. Bukan nak suruh belajar buat vaksin. Aku ajak belajar kenali vaksin.

Ketahui bahan2 dalam vaksin, fungsi vaksin, tanda2 AEFI dan cara report AEFI. Download dan baca Garis Panduan Farmakovigilans Keselamatan Vaksin (GPFKV) dari web KKM.

Kesan buruk @ AEFI dari suntikan vaksin ada 2 jenis:

1) Kesan AEFI Biasa, Minor

Reaksi setempat (local reactions)
 • Sakit
 • Bengkak
 • Kemerahan pada tempat suntikan

Reaksi sistemik

 • Demam
 • Irritabiliti
 • Lemah
 • Hilang selera makan

2) Kesan AEFI Serius

Kesan Buruk Vaksin

Pening jugak tengok senarai AEFI serius dalam GPFK tu kan? Banyak medical terms yang macam alien je bunyinya.

Kalau orang biasa macam aku ni susah jugak nak faham kesan sampingan Adverse Effects Following Immunization (AEFI) yang menggunakan istilah perubatan seperti yang terkandung dalam buku GPFK. [wp-svg-icons icon=”neutral” wrap=”i”]

Aku share kat sini medical terms @ istilah-istilah perubatan mengenai Kesan Sampingan dalam buku Garis Panduan Farmakovigilan Keselamatan Vaksin di Malaysia (GPFK).

BERLAKU DALAM 24 JAM SELEPAS SUNTUKAN IMUNISASI

ANAPHYLACTIC REACTION & ANAPHYLAXIS : anafilaksis Gejala khas termasuk adanya tonjolan di kulit (kaligata), gatal-gatal, wajah dan kulit kemerahan (flushing), atau bibir yang membengkak.Bila mengalami pembengkakan di bawah kulit (angioedema), mereka tidak merasa gatal tetapi kulitnya terasa seperti terbakar.

Pembengkakan lidah atau tenggorokan dapat terjadi pada hampir 20% kes. Gejala lain adalah hidung berair dan pembengkakan membran mukosa pada mata dan kelopak mata (konjungtiva).Kulit mungkin juga kebiruan (sianosis) akibat kekurangan oksigen.

Saluran nafas; Gejala saluran nafas termasuk nafas pendek, sulit bernafas dengan nafas berbunyi bernada tinggi [mengi] , atau bernafas dengan nafas berbunyi bernada rendah (stridor).Mengi biasanya disebabkan oleh spasme pada otot saluran nafas bawah (otot bronkus).Stridor disebabkan oleh pembengkakan di bahagian atas, yang menyempitkan saluran nafas.Suara serak, nyeri saat menelan, atau batuk juga dapat terjadi.

Jantung; Pembuluh darah jantung dapat berkontraksi secara tiba-tiba (spasme arteri koroner) karena adanya pelepasan histamin oleh sel tertentu di jantung. Keadaan ini mengganggu aliran darah ke jantung, dan dapat menyebabkan kematian sel jantung (infark miokardium), atau jantung berdetak terlalu lambat atau terlalu cepat (distrimia jantung), atau bahkan jantung dapat berhenti berdetak sama sekali (henti jantung).

Seseorang dengan riwayat penyakit jantung sebelumnya memiliki risiko lebih besar mengalami efek anafilaksis terhadap jantungnya.Meskipun lebih sering terjadi detak jantung cepat akibat tekanan darah rendah, 10% orang yang mengalami anafilaksis dapat memiliki detak jantung yang lambat (bradikardia) akibat tekanan darah rendah. (Kombinasi antara detak jantung lambat dan tekanan darah rendah dikenal sebagai refleks Bezold–Jarisch).

Penderita dapat merasakan pening atau bahkan kehilangan kesadaran (pengsan) karena turunnya tekanan darah.Turunnya tekanan darah ini dapat disebabkan oleh melebarnya pembuluh darah (syok distributif) atau karena kegagalan ventrikel jantung (syok kardiogenik).Pada kes yang jarang, tekanan darah yang sangat rendah dapat merupakan satu-satunya tanda anafilaksis.

Masha Allah, terujanya Mak Ayah! Ibu bapa dah lama tunggu PLATFOM SELAMAT untuk anak anak mereka tonton video, yang bebas iklan dan patuh Syariah. Kini ianya telah tiba, dibawakan khas oleh pencipta Didi & Friends dan Omar & Hana.

Durioo+ adalah alternatif Platform Video Selamat Khusus untuk Kanak Kanak Islam, BEBAS IKLAN dan semua KONTEN DITAPIS oleh ibu bapa Muslim serta mendapat KONSULTASI PAKAR seperti Ustaz Don Daniyal dan Datin Prof. Dr. Mariani untuk pastikan segala konten dan ciri Durioo+ adalah yang terbaik untuk anak anda.

Kesemua konten Durioo+ membantu memupuk akhlak mulia, nilai nilai positif dan murni, selari dengan ajaran Islam. Insyaallah. Saya juga ibu bapa seperti anda, dan kita hanya nak yang terbaik untuk anak anak kita.

Langgan Durioo+ Sekarang | Tekan Sini

Lain-lain; Gejala pada perut dan usus dapat berupa nyeri kejang abdomen, cirit dan muntah-muntah.Penderita mungkin mengalami kebingungan (confusion), tidak dapat mengontrol berkemih, dan dapat juga merasa nyeri di pinggul yang terasa seperti mengalami kontraksi rahim.Melebarnya pembuluh darah di otak dapat menyebabkan sakit kepala.Penderita dapat juga cemas atau merasa seperti akan mati

PERSISTENT INCONSOLABLE SCREAMING : Menangis/meraung tak dapat dipujuk lebih dari 3 jam

HYPTONIC HIPORESPONSIVE EPISODE (HHE) HHE ditakrifkan sebagai pengurangan yang ketara dalam kesedaran atau kehilangan kesedaran (pengsan) disertai dengan pucat dan hypotonicity.otot deria dikaitkan seperti sawan, lumpuh atau HHE .

Kebanyakan kanak-kanak pada mulanya mengamuk dan demam, kemudian menjadi pucat, lemah dan tidak responsif atau hyporesponsive. Pernafasan jadi lemah dan sianosis kerap berlaku.

TOXIC SHOCK SYNDROME – TSS adalah suatu kumpulan gejala yang dapat mengancam nyawa. tanda2,demam tinggi, nyeri tenggorokan, eritema difus, hiperemia membran mukosa, mual/muntah, diare, dan tanda tanda lain yg berserta dengannya.

TSS dapat secara cepat berkembang membuat kan disfungsi multisistem disertai gangguan elektrolit berat, gagal ginjal dan shock.Epidemi serius dialami oleh wanita muda Amerika, yang gejala-gejalanya tidak dapat dijelaskan, mereka datang dengan demam tinggi, tekanan darah rendah, diare dan ruam kulit seperti tersengat matahari.

BERLAKU DALAM 5 HARI SELEPAS SUNTIKAN IMUNISASI

 • SEVERE LOCAL REACTION : Beberapa kesan sampingan biasa (AEFI minor)
 • SEPSIS : Jangkitan kuman dalam darah.
 • INJECTION SITE ABCESS : tempat suntikan bernanah (sebab berkuman)

BERLAKU DALAM 15 HARI SELEPAS SUNTIKAN IMUNISASI

SEIZURE & FEBRILE SEIZURE : kejang termasuk demam sawan.

ENCEPHALOPATHY : Encephalopathy bermakna gangguan atau penyakit otak Dalam penggunaan moden, encephalopathy tidak merujuk kepada satu penyakit tunggal, tetapi untuk satu sindrom disfungsi (tidak berfungsi ) otak secara keseluruhan.; sindrom ini boleh mempunyai banyak sebab-sebab organik dan bukan organik yang berbeza.

Tanda-tanda dan gejala-gejala : Ciri utama encephalopathy adalah keadaan mental yang diubah. Bergantung kepada jenis dan keterukan encephalopathy, gejala neurologi biasa ialah kehilangan fungsi kognitif, perubahan personaliti halus, tidak boleh menumpukan perhatian, lesu, dan kesedaran tertekan.

Tanda-tanda neurologi yang lain mungkin termasuk myoclonus (bergerak-gerak otot atau sekumpulan otot secara sukarela (tanpa sedar) ), asterixis (kehilangan mendadak nada otot, cepat dipulihkan), Nystagmus (cepat, pergerakan mata tidak sukarela), gegaran, sawan, kesombongan (resah/mengamuk mengambil perkara-perkara ciri jangkitan yang teruk), dan keabnormalan pernafasan seperti Cheyne-Stokes pernafasan,perpeluhan apneustic dan apnea selepas hypercapnic.

BERLAKU DALAM 3 BULAN SELEPAS SUNTIKAN IMUNISASI

 • ACUTE FLACCID PARALYSIS : Lumpuh lembik adalah tanpa sebab yang jelas lain (contohnya, trauma). Ini keadaan yang tidak normal mungkin disebabkan oleh penyakit atau trauma yang menjejaskan saraf yang berkaitan dengan otot yg terlibat. Keadaan ini boleh menjadi maut jika ia memberi kesan kepada otot pernafasan, menimbulkan ancaman lemas.
 • BRACHIAL NEURITIS : Radang urat saraf brachial adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan sejenis keradangan pada plexus brachial yang menyebabkan tiba-tiba bahu dan lengan sakit, diikuti dengan kelemahan dan / atau kebas.
 • THROMBOCYTOPAENIA : kekurangan platelet dalam darah. Ini menyebabkan pendarahan ke dalam tisu, lebam, dan pembekuan darah secara perlahan

BERLAKU DALAM 1 BULAN HINGGA 12 BULAN SELEPAS SUNTIKAN IMUNISASI

 • LYMPHADENITIS : Lymphadenitis adalah keradangan atau pembesaran nod limfa. Nodus limfa biasanya bermula dari saiz beberapa milimeter hingga 2 cm.
 • DISSEMINATED BCG INFECTION : Penyebaran penyakit BCG (dari vaksin BCG tu) adalah komplikasi yang mengancam nyawa yang jarang berlaku selepas pengunaan vaksin BCG. Ia seolah olah meniru batuk kering, sama gejala nya dan pengimejan radiologi (bila xray rupa sama mcm penyakit batuk kering/tuberculosis/TB.Dapat dari virus TB dalam vaksin tu.
 • OSTEOMYELITIS : Radang tulang sumsum atau osteomielitis ( disingkatkan kepada OM, ialah jangkitan dan keradangan tulang atau sumsum tulang.Keadaan ini boleh dikelompokkan secara berguna pada dasar organisma penyebab (bakteria piogen atau mikobakteria), laluan, tempoh dan lokasi anatomi bagi jangkitan berkenaan.terjadi bila penyebab jangkitan (bakteria/kuman dll) tu masuk dalam tulang sum sum.

NO TIME LIMIT. TIADA HAD MASA (BILA BILA MASA SAHAJA)

Any death , hospitalization, or other severe and unusual events that are thought by health workers or public to be related to immunization : Sebarang kematian, kemasukan ke hospital, atau peristiwa yang teruk dan luar biasa lain yang difikirkan oleh pekerja kesihatan atau orang awam yang berkaitan dengan imunisasi.

CREDIT To : CT Hajar Jamaldin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *