Kenali Diri | Kena Kritik? Gelakkan Saja.

Dalam hidup kita ni, kalau tak kena komen kaw-kaw atau kena kritik atau kena kutuk atau kena serangan peribadi *biasa berlaku di blog*… memang satu yang luar biasa kan?

Sejak kita kecik mesti dah kena kritik. Kalau mak bapak yang tak kritik anak sendiri, mesti anak tak membangun minda. Kalau mak bapak tak kritik anak dalam pelajaran mesti anak belajar sambil lewa.

Kalau mak bapak tak kritik cara anak berpakaian dan berkelakuan, mesti anak terus berpakaian dan berperangai ikut suka hati dia je. Bagus betul kuasa kritikan ni!

Tapi!!!

Alahai ada tapi pulak..he..he

Bukan semua orang boleh terima kritikan dengan hati terbuka. Ramai yang rasa terancam dengan satu kritikan terhadap dirinya. Sampaikan tiba-tiba tumbuh perisai dalam hati secara automatik.

Kita terus rasa nak pertahankan diri kita. We treat it like an emergency, and defend ourselves as if we were in a battle!!

Kena kritik? Kena kutuk?

Kalau kita terima kritikan secara defensive… kita akan terluka. Bukan luka secara fizikal tetapi secara emosi.

Kita akan rasa marah dan sakit hati yang amat sangat. Secara tak sedar kita rasa kita perlu bertindak untuk mempertahankan diri kita.

Apa kata kita cuba pula terima kritikan dengan hari yang terbuka.

Apa kata kita SETUJU saja dengan kritikan tersebut.Ya.. ya.. setuju dengan apa pengkritik kata tentang diri kita.

Memang payah nak lakukan tapi kalau dicuba kita akan dapati yang eh… tak ada apa sangat pun kritikan tersebut.

Contoh la kan… ada yang kata blog kita ni blog picisan. Tak ada yang berguna dalam blog ini.

Apa reaksi anda?

Reaksi defensive/mempertahankan diri – marah sampai muka macam udang kena bakar, rasa sakit hati dan terluka emosi, rasa rendah diri… pastu kita pun mula kritik orang tu balik.  Lepas tu mula lah jadi perang antara blogger. Atau pun kita rasa sangat sedih hingga buat keputusan tak nak teruskan membelog?

Reaksi selamba kodok – walaupun hati rasa terguris *memanglah sakit hati bila kena kritik ni* tapi kita bersetuju dengan kritikan tersebut. Kita cakap dengan pengkritik.. ya mungkin ada benarnya apa yang dia kata.

Pastu ucapkan terima kasih sebab menyedarkan kita. So kita boleh membaiki kekurangan yang kita tak nampak dan tak sedar.

So.. yang mana satu pilihan anda? Reaksi defensive atau reaksi selamba kodok?

Kalau reaksi defensive maka perang akan tercetus tau..he..he

Masha Allah, terujanya Mak Ayah! Ibu bapa dah lama tunggu PLATFOM SELAMAT untuk anak anak mereka tonton video, yang bebas iklan dan patuh Syariah. Kini ianya telah tiba, dibawakan khas oleh pencipta Didi & Friends dan Omar & Hana.

Durioo+ adalah alternatif Platform Video Selamat Khusus untuk Kanak Kanak Islam, BEBAS IKLAN dan semua KONTEN DITAPIS oleh ibu bapa Muslim serta mendapat KONSULTASI PAKAR seperti Ustaz Don Daniyal dan Datin Prof. Dr. Mariani untuk pastikan segala konten dan ciri Durioo+ adalah yang terbaik untuk anak anda.

Kesemua konten Durioo+ membantu memupuk akhlak mulia, nilai nilai positif dan murni, selari dengan ajaran Islam. Insyaallah. Saya juga ibu bapa seperti anda, dan kita hanya nak yang terbaik untuk anak anak kita.

Langgan Durioo+ Sekarang | Tekan Sini

Kalau reaksi selamba kodok tu.. confirm penyerang atau pengkritik akan terdiam dan terus blank sebab dah tak boleh nak argue dengan kita. Sebab kita setuju dengan point dia so kalau dia teruskan maknanya diri dia sewel..muah..ha..ha

Tags from the story
, , ,

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *