Ke Mekah Akhirnya

Mak dah lama nak menunaikan Haji di Mekah. Duit simpanan Tabung Haji tak jadi masalah sebab dah lama sangat cukup.

Masalahnya cuma satu – muhrim. Tunggu kakak dan suami dia yang terpaksa delay sebab urusan kerja dan sebagainya (transfer dari KL ke Penang ke Sabah ke KL balik dalam masa 5 tahun).

Akhirnya, tahun ni mak dapat juga pergi Haji. Alhamdulillah!

Sebab kakak ni cikgu dan anak-anak dia ramai yang masih bersekolah…dia pilih untuk bertolak ke Mekah dalam batch yang terakhir pada 19hb. Dah nak cuti sekolah so tak de isu sangat dengan persekolahan anak-anak.

19hb tu me cuti sebab nak jumpa mak dan kakak sebelum dia ke Tabung Haji Kelana Jaya. My brothers yang hantar mereka ke sana.. we all tak ikut sebab Izzah dah meragam.

Sebelum bakal haji dan hajjah ni bertolak, kakitangan Istana Negara datang mengucapkan selamat jalan kepada abang ipar. Then, melaungkan Azan (kenapa ye kalau orang nak pergi Mekah mereka laungkan Azan? Bukan ke Azan tu untuk panggil orang solat?)

Lepas tu, kami balik rumah dan tidur. Penat!

Tags from the story
,

11 Comments

  • betul.. Azan bukan sekadar memanggil untuk bersolat..

   rumah terbakar kalau dilaungkan azan, insya Allah akan surut api itu, tersesat di hutan dan bertemu dengan haiwan liar, laungla azan, insya Allah haiwan akan lari atau berlalu pergi.. Syaitan berebut lari ke dalam toilet tatkala azan dilaungkan..

   • diyana/neeza, me tau yang fadilat azan banyak kalau ada kesusahan

    saja tanya bab azan masa orang pergi haji sebab this is 1st time tgk orang nak pergi haji di azankan.. kat kampung takde azan-azan ni cuma doa selamat je… maybe adat kebiasaan kat Selangor/KL ke?

 • Littlemama
  Alhamdulillah…

  yang bab azan tu..kan azan tu ada cakap ‘marilah menuju kejayaan’

  kira nak ajak kita semua berjaya jugalah….ajak solat pun ya…ajak beramal ibadat….

 • My Mak long n Pak lang pon dah di sana.. diorang batch pertama..
  .-= afidah´s last blog post..Separuh Jiwaku Pergi =-.

 • alhamdulillah, dah dijemput menjadi tetamu Allah…moga giliran kita pulak ke sana pasni…moga mak Ros selamat pergi dan pulang dan moga mendapat haji yg mabrur
  .-= dayah´s last blog post..Hunting for job =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *