Izzah Belajar Bahasa Mandarin

Mengikut kajian pakar la kan, setiap baby yang baru lahir ada satu tempoh yang MUDAH untuk belajar BAHASA. Ia dipanggil Window of Opportuniy for Learning Language.

Orang putih kata window sebab peluang belajar bahasa tu macam tingkap. Ada time dia terbuka luas *so senang budak serap pelajaran bahasa*.. ada time dia tutup.. ada time dia bukak sikit-sikit…he..he

Time tingkap *merujuk kepada perkembangan sel otak* terbuka luas ialah masa baby baru lahir hingga umur dia 3 tahun! Yupp.. dari lahir hingga 3 tahun adalah masa terbaik untuk mendedahkan anak dengan bahasa.. terutama second language macam Arabic, English, Mandarin, Tamil  etc *contoh merujuk kepada orang Melayu yang bahasa utama ialah Bahasa Melayu*.

Nak baca lebih lanjut pasal Baby Brain Development and Mastery of Language, klik sini *dalam English*.

mandarin 06

Macam Izzah, I dah dedahkan dia dengan English as a second language sejak dia lahir. Kecik-kecik ini mama sudah cakap in English sama dia. Actually, hubby and I ada deal sebelum dia lahir… babahnya cakap Melayu.. mamanya cakap orang putih. So, bila besar dia akan master both languages.

Bukan apa.. tak mahu la dia jadi macam I. Belajar English masa umur 7 tahun. Sebelum tu langsung tak pernah dengar that language. Maklum la budak kampung. Kira magic juga sebab otak  kira genius cepat tangkap. Boleh faham walaupun tak reti nak cakap. So bila test je cemerlang je resultnya. Bab cakap kantooii.. *dah masuk boarding school baru terer*

Tapi kadang2 I terbabas juga cakap Melayu… dan tengah in process ajar dia cakap Kelate also.. he..he

Actually dah lama I terfikir nak dedahkan Izzah dengan other languages than Malay, English and Kelate.. terutama bahasa Mandarin dan Korea. Sebabnya I also sebelum mengandung adalah pulun self-study both languages. Hampir nak enrol masuk evening classes tapi bila pregnant terpaksa dilupakan.

Cuma ada set Chinese for Dummies (buku dan CD) dan beberapa CD serta buku for learning Mandarin dan Korean yang dijadikan pekasam. Alasan? Hilang mood belajar time pregnant serta sibuk menjadi mama baru lepas Izzah lahir. Banyak parenting skills kena belajar…he..he

Now.. I baru nak start from zero again. Ingat-ingat lupa dah segala yang belajar dulu. Pulak tu sekarang sifu Korean *my ex-Korean boss* dan transfer so agak susah sebab tak de Korean people already nak praktis bercakap. Kalau Mandarin I ada ramai kawan kat ofis.

Izzah Akan Masuk Chinese Kindie

Bukan.. bukan nak dera my baby…he..he . Kalau baby suka tengok dan follow apa yang diajar tanpa dipaksa.. takdenya dera minda ke apa. No need to call tele-dera…ha..ha

Ini part of my plan for her future. Since kami dalam perancangan nak masukkan Izzah Chinese School masa dia 7 tahun.. so.. before that kena pergi Chinse Kindie la kan. Untuk early exposure.

Tapi.. most school pun accept budak umur 4 tahun at least. So I kena home-schooling la budak ini dulu.

I baru belikan Izzah some Mandarin DVDs yang sangat bagus. Baby Brain Flash Cards in Mandarin ni I rasa memang sangat bagus. Patutnya masa dia 6 bulan I dah bagi dia tengok. Tapi tak kisahlah tu.. Nanti I will review pasal DVD Baby Brain ni *ada juga belikan yang English set also*

Mandarin DVD

Mandarin DVD

Bagi I la kan, flashcards dalam bentuk DVD ni lagi senang nak tunjuk kat anak.. sebab tak payah penat-penat kita pegang kad secara manual. Ni kira automatik version la… boleh tayang ulang-ulang. Cuma kita kena take part juga lah sebut perkataan dalam kad.

Mandarin DVD

Mandarin DVD

Pastu also belikan Chinese Vocab Builder ni *so senang belajar pasal Chinese characters dan later belajar membaca*. Kira I kill two birds with one stone lah.. sambil Izzah belajar.. I pun belajar sama lor!

Mandarin DVD

At least dia dah biasa melihat Chinese character *bentuk dan cara menulis* dan mendengar Mandarin sebelum dia masuk sekolah. So, ada advantage di situ.

Mandarin ajar.. bahasa Arab tak ke? Oh.. ye.. bahasa Arab sudah tentu termasuk dalam plan. Kan bahasa Al-Quran dan bahasa Syurga tu.. part yang tu I will story in other time la *sebab baru dapat cari sumber belajar bahasa Arab yang bagus*.

Erkk.. ada yang nak bangkang ke I dedahkan Izzah banyak bahasa ni? Kalau ada angkat tangan..he..he.

Masha Allah, terujanya Mak Ayah! Ibu bapa dah lama tunggu PLATFOM SELAMAT untuk anak anak mereka tonton video, yang bebas iklan dan patuh Syariah. Kini ianya telah tiba, dibawakan khas oleh pencipta Didi & Friends dan Omar & Hana.

Durioo+ adalah alternatif Platform Video Selamat Khusus untuk Kanak Kanak Islam, BEBAS IKLAN dan semua KONTEN DITAPIS oleh ibu bapa Muslim serta mendapat KONSULTASI PAKAR seperti Ustaz Don Daniyal dan Datin Prof. Dr. Mariani untuk pastikan segala konten dan ciri Durioo+ adalah yang terbaik untuk anak anda.

Kesemua konten Durioo+ membantu memupuk akhlak mulia, nilai nilai positif dan murni, selari dengan ajaran Islam. Insyaallah. Saya juga ibu bapa seperti anda, dan kita hanya nak yang terbaik untuk anak anak kita.

Langgan Durioo+ Sekarang | Tekan Sini

I know ada parents yang alihkan perhatian anak dengan buka TV for the baby *tanpa memantau apa yang TV tayangkan*.

Kadang-kadang ada budak yang lebih hafal lagu iklan dari ABC. Macam mana tu? So, it’s your choice. Pergi beli CD macam Brainy Baby ke.. Baby Brain ke.. dan tunjukkan pada anak. Nak ulang tayang banyak kali pun okey. Tak mahal sangat pun.. belas ringgit satu keping tu adalah sangat berbaloi-baloi. Siap boleh simpan untuk future kids lagi kan.

34 Comments

  • wah! saya sokong ajar budak belajar mandarin sebab senang nak absorb.lagi satu , kalo belajar matematik in mandarin, rasanya lagik senang sebab nombor2 dlm bhs mandarin, pendek2 :)me pun dah ingat2 lupa dah bahasa mandarin ni, maklumlah belajar basic ajer dulu 3 semester 😛

  • wah! saya sokong ajar budak belajar mandarin sebab senang nak absorb.lagi satu , kalo belajar matematik in mandarin, rasanya lagik senang sebab nombor2 dlm bhs mandarin, pendek2 :)me pun dah ingat2 lupa dah bahasa mandarin ni, maklumlah belajar basic ajer dulu 3 semester 😛

  • agree..budak2 dlm ms 3thn ke bawah mudah serap ilmu (based on kajian groliers’ expert, smp 4thn kot). ade gak plan nk mskkan anak kt sekolah cina since sekolah tu keliling umah 😉

  • agree..budak2 dlm ms 3thn ke bawah mudah serap ilmu (based on kajian groliers’ expert, smp 4thn kot). ade gak plan nk mskkan anak kt sekolah cina since sekolah tu keliling umah 😉

  • woahoa!! kat kg jelebu ni, jiran nenek budak skola darjah 6, umur 9 tahun dan adiknya 4… chongcheng ckp cina! respek!!

    tgh ajar anis bahasa jepongggggg!!!!!!

    dia dah paham..

    HAYAKU!! –time nak suruh masuk toilet (cepatt!!!)
    Abunai — time dia jatuh (watch out!!)

    selalu fikir dia paham ke yg ni bahasa jepon?

  • woahoa!! kat kg jelebu ni, jiran nenek budak skola darjah 6, umur 9 tahun dan adiknya 4… chongcheng ckp cina! respek!!

    tgh ajar anis bahasa jepongggggg!!!!!!

    dia dah paham..

    HAYAKU!! –time nak suruh masuk toilet (cepatt!!!)
    Abunai — time dia jatuh (watch out!!)

    selalu fikir dia paham ke yg ni bahasa jepon?

  • sokong..nak anak2 dapat ape yg kita tak dapat…sy minat japanese languange sebenarnye..teringin nak belajar sebab suka tgk filem jepun/anime.

    Bhs arab of course lah…:)..mestilah nak faham kandungan Al-Quran…

  • sokong..nak anak2 dapat ape yg kita tak dapat…sy minat japanese languange sebenarnye..teringin nak belajar sebab suka tgk filem jepun/anime.

    Bhs arab of course lah…:)..mestilah nak faham kandungan Al-Quran…

  • saya teringin sangat belajar bhsa lain terutama bahasa cina coz di kwsan saya tiggal rmai org cina nak bljar ngan dia orang malu la plk….

  • saya teringin sangat belajar bhsa lain terutama bahasa cina coz di kwsan saya tiggal rmai org cina nak bljar ngan dia orang malu la plk….

  • Terima kasih little mama for your info. Saya mmmg dah hantar anak ke tadika yang bahasa ketiga adalah mandarin, tapi bila tengok result periksa baru2, sedih sangat dan susah hati. Dia ada setahun lagi untuk belajar sebelum masuk tahun 1. So harap2, info yang Little Mama bagi tu dapat membantu saya.

  • Terima kasih little mama for your info. Saya mmmg dah hantar anak ke tadika yang bahasa ketiga adalah mandarin, tapi bila tengok result periksa baru2, sedih sangat dan susah hati. Dia ada setahun lagi untuk belajar sebelum masuk tahun 1. So harap2, info yang Little Mama bagi tu dapat membantu saya.

  • How is the Mandarin going? I think you kena belajar jugak to monitor your child’s progress. I learned Mandarin on my own for 2 years and now dah sampai a decent level. Anyway, ???(jia you = keep it up)

  • How is the Mandarin going? I think you kena belajar jugak to monitor your child’s progress. I learned Mandarin on my own for 2 years and now dah sampai a decent level. Anyway, ???(jia you = keep it up)

  • kami ada buat bengkel 2 hari kuasai ASAS Bahasa Mandarin. leh cari kami di FB-Kursus 2 Hari Kuasai Asas Bahasa Mandarin atau hubungi kami di talian 019-4251019. kami nak bantu golongan melayu & india utk sama2 besaing & kuasai asas bahasa ini. kami ada teknik yg mampu membantu anda berjaya menguasainya..terima kasih..

  • kami ada buat bengkel 2 hari kuasai ASAS Bahasa Mandarin. leh cari kami di FB-Kursus 2 Hari Kuasai Asas Bahasa Mandarin atau hubungi kami di talian 019-4251019. kami nak bantu golongan melayu & india utk sama2 besaing & kuasai asas bahasa ini. kami ada teknik yg mampu membantu anda berjaya menguasainya..terima kasih..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *