iPhone 4 & My Handphone History

iPhone 4.. most blog yang I terjah duk cerita pasal iPhone 4 nih.. memang giler kan?

iphone4

Sebab ramai yang sanggup beratur sampai 7-8 jam untuk get the iPhone!! Walaupun penat dan sakit tekak menyumpah menyeranah *is there such a word..he..he* sebab servis lembab.. tapi lepas dapat iPhone 4 semuanya macam berbaloi-baloi la.

I *hah.. dah hilang demam mak Arab dah…muah..ha..* ni bab gadget agak ketinggalan zaman sikit. Terutama pasal handphone nih. For me.. as long handphone yang ada boleh buat call dan terima call dengan clear.. it’s good enough already.

Bab camera phone ke.. apps ke.. games ke etc tu.. not really matter to me. My ex-boss *a Korean* dulu pun camtu.. tapi dia lagi poyo.. beli handphone yang jenis takde camera tu.. I’m talking about a Korean yang suppose to be up-to-date with technologies ni tau.. he..he

Anyway.. maybe I akan beli jugak iPhone ni tapi tunggu lepas demam iPhone ni reda sikit. Tak kuasa nak beratur panjang noks.. Pastu nak kena fikir which service provided nak ambik.. Maxis or Digi.. eventhough I’m an extremely loyal Maxis user *since 1999 you!* tapi for iPhone most probably I will use Digi.. reasons nanti I buat entri… cheap.. cheap la..he..he

Yup!! I ni dah guna Maxis since 1999.. berapa tahun tu.. ada dekat 12 tahun tu. I guna PostPaid tau.. dan tak pernah pakai any other lines.. very loyal one to Maxis.. tapi Maxis tak pernah pulak nak reward loyal customer macam I ni…muah..ha..ha

Anyway.. dah lama nak cerita pasal my handphone history. Surprisingly, sepanjang 12 tahun menggunakan handphone nih.. I cuma pernah menukar handphone sebanyak 5 kali sahaja!!

Macam kelakar je kan. Orang lain mesti dah berpuluh-puluh kali tukar handphone. Ada tu keluar je handphone jenis baru mesti mau tukar punya. Tapi I ni kan jenis tak layan teknologi sangat. Kalau selalu layan nafsu nak tukar handphone tu mahu bankrap. Maklum lah poket tak tebal..he.he

First Handphone – Alcatel One Touch Easy

Masa tahun 1999 tu I just started working. My first job after graduation. Kalau nak tahu, teknologi handphone yang jenis kecik macam tu cuma bermula in 1998 macam tu. Before that handphone dah ada tapi jenis yang baling anjing sure mati punya tu..ha..ha..ha

handphone alcatel one touch 1

I beli Alcatel tu sebab dia nampak comel. Walaupun ada banyak kaler yang ceria tapi I pilih yang kaler putih dan kelabu. I know my taste sucks..he..he

Masa akhir tahun 90-an tu most handphone masih ada external antenna *macam Alcatel tu*. Tapi tak silap Nokia masa tu ada keluarkan handphone tak de antenna kat luar tapi harga dia dalam RM2,000 camtu dan sangat besar saiznya.

Tapi semua handphone zaman itu adalah black & white screen. Mana da kaler-kaler macam sekarang. Dah la screen kecik ketot…kih..kih..kih

Second Handphone – Nokia 5210

Pastu a few years later, Nokia ada iklan kat TV pasal new handphone yang kalis air, kalis jatuh dah sebagainya. Teruja je tengok sebab rasa macam that handphone really fit my life-style yang ganas..hah.

handphone nokia 5210 1

So, I beli this Nokia 5210 kaler orange. Memanglah kalis air sebab casing dia tu made of rubber. This was my first Nokia. Tapi still screen kecik dan tak de kaler lah. Poyo je.

Third Handphone – Nokia 6560

Lepas kahwin in 2004 I still use that Nokia 5210 tau. Tak kosa nak tukar. Tapi hubby suruh tukar sebab macam kelakar still pakai handphone tak de kaler zaman tu..muah..ha..ha

handphone nokia 6560 1

Gambar ni memang my handphone. Ambik gambar pun sebab dah nak tukar new handphone…he..he

Fourth Handphone – Nokia N82

Tak silap dalam tahun 2006 I bought Nokia N82 pulak. Shiny black. Kira okey lah.. sebab ada 3G semua tu. Boleh layan internet…he..he

Masha Allah, terujanya Mak Ayah! Ibu bapa dah lama tunggu PLATFOM SELAMAT untuk anak anak mereka tonton video, yang bebas iklan dan patuh Syariah. Kini ianya telah tiba, dibawakan khas oleh pencipta Didi & Friends dan Omar & Hana.

Durioo+ adalah alternatif Platform Video Selamat Khusus untuk Kanak Kanak Islam, BEBAS IKLAN dan semua KONTEN DITAPIS oleh ibu bapa Muslim serta mendapat KONSULTASI PAKARΒ seperti Ustaz Don Daniyal dan Datin Prof. Dr. Mariani untuk pastikan segala konten dan ciri Durioo+ adalah yang terbaik untuk anak anda.

Kesemua konten Durioo+ membantu memupuk akhlak mulia, nilai nilai positif dan murni, selari dengan ajaran Islam. Insyaallah. Saya juga ibu bapa seperti anda, dan kita hanya nak yang terbaik untuk anak anak kita.

Langgan Durioo+ Sekarang | Tekan Sini

handphone nokia n82

Dan I stick to Nokia N82 ni lama lah jugak. From 2006 sampai 2010!! Orang lain dah lebih sepuluh kali tukar handphone dah tu kan. Kedekut I ni…muah..ha.ha

Fifth Handphone – Nokia N97 Mini

Rasa macam takde keperluan nak tukar handphone pun. Sebab Nokia N82 tu walaupun screen kecik tapi served me well. Boleh call, sms, take pictures *sometime je guna for emergency* dan layan blog!

Tapi my hubby belikan this Nokia N97 Mini ni pulak. Kecik tapak tangan.. tapak rumah I tadahkan lah.

handphone nokia n97 miniTapi I don’t really like Nokia N97 ni. Sebab dia jenis slide! Touch screen part kira a nice thing tapi tak suka sangat la *alasan tu… nak tukar iPhone 4 he..he..*

Pulak tu kalau layan internet selalu hang. WTF *what the FUN*…he..he

So dengar cerita iPhone 4 ni best kalau bab layan internet ni kan.. lacan Facebook.. layan Twitter..layan blog semua no problem with iPhone 4 kan.. so sebab bab internet ni a must-have technology for me.. mesti mau tukar..

iPhone 4!!!

pss.. patut ada BlackBerry Gemini sebab dapat free masa contest .. tapi I tak pergi claim.. sebab kena register Celcom tapi I masih extremely loyal with Maxis. Kalau dapat phone je tanpa syarat kena register maybe I ambik.

Tapi yang iPhone maybe akan register Digi tapi keep my existing number. Babai la Maxis. You bakal hilang satu customer yang loyal since 1999 ni tau…muah..ha..ha

Tags from the story
, , ,

12 Comments

  • my first alcatel jugak yg besar gedapak, penuh tangan bila pegang…. kemudian ada tukar 2/3 kali kut, sekarang masih lagi setia dgn N82 (sama kita) beli awal 2006 ke hujung 2005 gitu lar… dh lupa πŸ˜€

    sekrang duk berangan nak iphone 4 gak….. saya pun bukan jenis suka tukar2 barang… guna sampai lunyai kalau mahal sket pun berbaloi!

  • my first alcatel jugak yg besar gedapak, penuh tangan bila pegang…. kemudian ada tukar 2/3 kali kut, sekarang masih lagi setia dgn N82 (sama kita) beli awal 2006 ke hujung 2005 gitu lar… dh lupa πŸ˜€

    sekrang duk berangan nak iphone 4 gak….. saya pun bukan jenis suka tukar2 barang… guna sampai lunyai kalau mahal sket pun berbaloi!

  • ngidam jugak nak N97… tapi cam tak bagus jer, boleh juga tukar ker iphone… πŸ˜†

  • ngidam jugak nak N97… tapi cam tak bagus jer, boleh juga tukar ker iphone… πŸ˜†

  • Company i antara 2 pembekal camera tuk i-phone 4 nih..november ni akan ada upgrade version of the camera..lagi cantik quality gmbar dia..

  • Company i antara 2 pembekal camera tuk i-phone 4 nih..november ni akan ada upgrade version of the camera..lagi cantik quality gmbar dia..

  • 1st phone sy Nokia 3310 thn 2002… 1st no guna DiGi…
    Pastu telepon hilang… beli 2nd hand 3310 jugak… Since dat (2003)guna Maxis.. dr prepaid smpi skang dah tukar postpaid… Maxis xde bg reward pape pun kan utk loyal customer… nak berpaling tadah gak lah… pki smpai lunyai dah jahanam betul br tukar… kasut, beg, dll brg pun buat cmtu…

  • 1st phone sy Nokia 3310 thn 2002… 1st no guna DiGi…
    Pastu telepon hilang… beli 2nd hand 3310 jugak… Since dat (2003)guna Maxis.. dr prepaid smpi skang dah tukar postpaid… Maxis xde bg reward pape pun kan utk loyal customer… nak berpaling tadah gak lah… pki smpai lunyai dah jahanam betul br tukar… kasut, beg, dll brg pun buat cmtu…

  • Citer pasal phone …i dah buat iphone4 as my wish list . Tapi tunggu kumpul duit dulu. Ihihi …kalau orang nak bagi hadiah kira best sangatlah πŸ™‚

  • Citer pasal phone …i dah buat iphone4 as my wish list . Tapi tunggu kumpul duit dulu. Ihihi …kalau orang nak bagi hadiah kira best sangatlah πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *