Info Vaksin | Pro-Vaksin, Anti-Vaksin atau Pro-Choice – Ibu Bapa Perlu Ada Ilmu Vaksin

Bismillah. Aloe!

Aku ada ramai anak-anak saudara. Berpuluh-puluh orang. Ramai sangat. Malas nak kira hehee.

Masa aku single aku selalu terjah rumah kakak aku. Seronok dapat main dengan anak2 buah yang mostly babies lagi tu.

Aku suka perhati cara kakak aku jaga baby. Banyak jugak aku belajar termasuklah tentang vaksin kanak-kanak.

Sebab aku tengok kakak aku cucuk anak-anak dia so dalam fikiran aku…. vaksin ni adalah sebahagian dari dunia bayi dan kanak-kanak. Ada baby je kena bawak pergi cucuk vaksin.

Bila aku ada baby sendiri. Aku make sure anak aku dicucuk vaksin ikut jadual dalam booklet yang paed bagi. Tak miss satu pun.

Malah vaksin yang optional Chicken Pox, Rotavirus dan Pneumococcal pun aku ambik. Sanggup weh bayar ribu ringgit untuk vaksin Pneumococcal tu…uhukkkk!

Vaksin

Tak terfikir pulak apa kandungan vaksin dan kenapa baby kena cucuk vaksin. Tak terlintas langsung kat otak ni yang vaksin ada side effects pun.

Doktor cuma cakap yang vaksin tu tak akan menyebabkan demam. Tapi still dia prescribed ubat demam just in case tiba-tiba demam.

Tak pernah pulak doktor explain apa kandungan vaksin dan samada vaksin ada kesan sampingan selain dari demam.

Aku bangga sebab lepas kena cucuk vaksin memang anak aku tak demam. Kira power la anak aku kan. Tak ada ilmu vaksin macam tu lah jadinya. [wp-svg-icons icon=”wondering” wrap=”i”]

Pro-Vaksin, Anti-Vaksin & Pro-Choice?

Aku ni nak kata anti-vaksin tak kot. Pro-vaksin pun tidak. Pro-choice dan duduk atas pagar je boleh? [wp-svg-icons icon=”grin” wrap=”i”]

Anti-vaksin ni golongan yang 100% reject vaksin. Pro-vaksin pulak golongan yang 100% menyokong vaksin.

Bagi aku both anti-vaksin dan pro-vaksin ni golongan extremist. Pelampau sangat.

Melampau sebab langsung tak beri ruang atau pilihan pada parents untuk decide apa yang terbaik untuk anak mereka. Mereka suka push people untuk terima pendapat mereka. Orang yang tak follow kepala otak dia orang dilayan macam sampah. [wp-svg-icons icon=”neutral-2″ wrap=”i”]

Nak vaksin atau tidak baby korang tu pilihan masing-masing. Tapi jangan membuta tuli main ikut orang.

Orang vaksin anak korang pun vaksin anak. Orang tak nak vaksin anak korang pun follow tak nak vaksin jugak. Suka benar follow-mollow meh..hehehe [wp-svg-icons icon=”tongue” wrap=”i”]

Belajar tentang vaksin dan imunisasi. Lagi banyak ilmu lagi mudah korang buat keputusan.

Masha Allah, terujanya Mak Ayah! Ibu bapa dah lama tunggu PLATFOM SELAMAT untuk anak anak mereka tonton video, yang bebas iklan dan patuh Syariah. Kini ianya telah tiba, dibawakan khas oleh pencipta Didi & Friends dan Omar & Hana.

Durioo+ adalah alternatif Platform Video Selamat Khusus untuk Kanak Kanak Islam, BEBAS IKLAN dan semua KONTEN DITAPIS oleh ibu bapa Muslim serta mendapat KONSULTASI PAKAR seperti Ustaz Don Daniyal dan Datin Prof. Dr. Mariani untuk pastikan segala konten dan ciri Durioo+ adalah yang terbaik untuk anak anda.

Kesemua konten Durioo+ membantu memupuk akhlak mulia, nilai nilai positif dan murni, selari dengan ajaran Islam. Insyaallah. Saya juga ibu bapa seperti anda, dan kita hanya nak yang terbaik untuk anak anak kita.

Langgan Durioo+ Sekarang | Tekan Sini

Nak belajar tentang vaksin banyak sumber ada. Aku suggest korang beli dan baca buku The Vaccine Book – Making the Right Decision for Your Child ditulis oleh Dr Robert W.Sears.

Vaksin

Buku tu bukan buku anti-vaksin. Banyak info tentang penyakit, vaksin dan kandungan vaksin boleh dipelajari dari buku tu. Memang best buku ni tau.

Vaksin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *