Halal Mooncake Online | Ketahui 8 Jenis Mooncake (Kuih Bulan) Untuk Sambutan Perayaan Mid Autumn! Online

Bismillah. Cikros di sini.

Aku suka makan mooncakes. Especially kuih bulan Aihana Mooncake. Yummeh sangat tau. Boleh repeat makan tanpa rasa muak. Hehe!

So far aku hanya pernah rasa 3 jenis mooncakes iaitu:

  • Traditional Cantonese Mooncake
  • Rainbow / Thousand Layer Mooncake (Teochew Mooncake)
  • Shanghai Mooncake

Kuih bulan mana paling sedap? Of coz lah Shanghai Mooncake. Aku memang jatuh cinta giler lah dengan kesedapan Shanghai Mooncake dari Aihana Mooncake. Yummilicious sangat sangat sangat!

Kuih Bulan Halal
Kuih bulan Shanghai (kiri), kuih bulan Cantonese kanan)

Sebelum ni aku hanya tahu ada 4 jenis mooncake yang wujud iaitu kuih bulan tradisonal Cantonese Mooncake, Thousand Layer Mooncake (Teochew Moon), Shanghai Mooncake dan Snow Skin Mooncake.

Tapi rupanya ada 8 jenis kuih bulan yang wujud untuk sambutan perayaan kuih bulan!! Wahaha!

#1 Cantonese Mooncake

Kuih bulan Cantonese ni ialah kuih bulan tradisional dan paling popular. Kiranya Shanghai Mooncake ni kuih bulan klasik yang biasa dibuat untuk perayaan Mid Autumn.

Kuih Bulan Halal Mooncakes Malaysia Aihana Mooncakes

Asalnya Cantonese Mooncake ni adalah kuih bulan bentuk bulat berwarna coklat yang mengandungi pes lotus dan samada satu atau dua biji telur masin.

Tapi sekarang Cantonese Mooncake ni dah dipelbagaikan rasa dan warna. Ada macam perisa kuih bulan seperti perisa durian, coklat, kastard dan sebagainya.

#2 Snowskin Mooncake

Snowskin Mooncake berasal dari Hong Kong. Ia sangat berbeza dengan mooncake traditional sebab Snowskin Mooncake tidak dibakar.

Kulit kuih bulan Snowskin dibuat daripada tepung ubi panggang jadi ianya sangat lembut umpama kuih mochi. Snowskin Mooncake diisi dengan pes kacang merah atau pes lotus.

Kuih Bulan Halal

Aihana Mooncake pun ada buat Snowskin Mooncake tapi aku tak pernah rasa. Sebab Snowskin Mooncake ni fragile sangat mana boleh pos.

#3 Shanghai Mooncake

Shanghai Mooncake dibakar menggunakan short crust pastry yang menghasilkan kulit kuih bulan yang buttery dan crumbly.

Kuih Bulan Halal

Bila makan kuih bulan Shanghai ni kulit dia yang lembut berderai terasa mencair dalam mulut bersama pes. Sedap yang amat sangat!

Jika nak rasa Shanghai Mooncake ni aku saran beli Shanghai Mooncake dari Aihana Mooncake. Sebab kuih bulan Shanghai Aihana memang sangat sedap.  Especially Shanghai Mooncake perisa Golden Jade dan Portuguese Custard. Heaven sangat rasanya!

Kuih Bulan Halal
Aihana Shanghai Mooncake – Golden Jade

#4 Thousand Layer Mooncake

Thousand Layer Mooncake ni asalnya adalah Teochew Mooncake yang diisi dengan pes keladi. Bentuknya unik kerana kulitnya yang berbentuk lapisan berpusing yang cantik.

Kuih Bulan Halal Mooncakes Malaysia Aihana Mooncakes

Aihana Mooncake juga ada keluarkan Thousand Layer Mooncake ini yang dikenali juga sebagai Rainbow Mooncake sebab kuih bulan Aihana ini mempunyai lapisan flaky yang berwarna warni seperti pelangi.

Kuih bulan Thousand Layer ini rasanya berbeza dengan kuih bulan biasa sebab rasa kulit dia yang mencair dalam mulut bersama pes memang sangat sedap sekali.

#5 Hokkien Mooncake

Kuih bulan Hokkien juga dikenali sebagai scholar cakes kerana ianya diberi kepada pelajar yang menduduki Imperial Examination pada zaman dahulu.

Kuih Bulan Halal

Kuih bulan dari pastri putih ini diisi dengan biji melon, kulit limau tangerine dan winter melon serta diselaputi dengan sesame seeds.

Masha Allah, terujanya Mak Ayah! Ibu bapa dah lama tunggu PLATFOM SELAMAT untuk anak anak mereka tonton video, yang bebas iklan dan patuh Syariah. Kini ianya telah tiba, dibawakan khas oleh pencipta Didi & Friends dan Omar & Hana.

Durioo+ adalah alternatif Platform Video Selamat Khusus untuk Kanak Kanak Islam, BEBAS IKLAN dan semua KONTEN DITAPIS oleh ibu bapa Muslim serta mendapat KONSULTASI PAKAR seperti Ustaz Don Daniyal dan Datin Prof. Dr. Mariani untuk pastikan segala konten dan ciri Durioo+ adalah yang terbaik untuk anak anda.

Kesemua konten Durioo+ membantu memupuk akhlak mulia, nilai nilai positif dan murni, selari dengan ajaran Islam. Insyaallah. Saya juga ibu bapa seperti anda, dan kita hanya nak yang terbaik untuk anak anak kita.

Langgan Durioo+ Sekarang | Tekan Sini

#6 Ice Cream Mooncake

Kuih bulan aiskrim ini kiranya kuih bulan moden lah. Sebab zaman dulu mana ada freezer nak simpan ais krim.

Kuih Bulan Halal

Actually Ice Cream Mooncake ni bukan mooncake sebenar tapi hanyalah ais krim berbentuk mooncake. Kira mooncake jugak lah. Hehe!

#7 Suzhou Mooncake

Souzhou Mooncake asalnya adalah kuih bulan yang diiisi dengan daging babi cincang. Bentuknya leper tiada corak dan hanya di cop dengan dakwat merah.

Aku pasti sekarang ada Suzhou Mooncake versi halal yang isinya adalah daging lembu atau ayam cincang. Tapi so far tak pernah jumpa.

#8 Filipino Hopia

Kuih bulan Hopio hanya boleh didapati di Filipina dan Indonesia. Perkataan “Hopia” bermaksud kuih yang sedap.

Filipino Hopio Mooncake unik kerana mempunyai kulit yang flaky dan di isi dengan pes kacang hijau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *