Kenali Diri | Bila Hati Ada Polka Dot Hitam

Boleh ke nak tulis pasal HATI hari ni? Tapi I tak pandai *tak berani sebenarnya* quote ayat dari Hadis atau Al-Quran yang menyentuh pasal hati manusia ni.

Sebabnya I tak ada kelulusan dalam bidang Agama nanti dikatakan berlagak pandai atau nak nampah gah dimata pembaca. Hari tu quote sikit je dari Akta pun dah kena tembak kata memanipulasi. Kalau I quote Hadis dan Al-Quran nanti ada yang kata I ni nak tunjuk alim pulak.

I ni sekolah sekular punya. Masuk U pun bukan jurusan agama. Tak layak rasanya nak menulis entri dengan quote Hadis atau Ayat Quran. Kadang-kadang maksud Hadis atau ayat Quran tu lain tapi orang biasa atau kita mempunyai tafsiran berlainan.

Kalau my sister Ustazah dengan degree Pengajian Islam atau abang ipar tu yang bekerja sebagai Penasihat Agama Istana Negara memang lebih dari layak untuk membincang isu berkaitan jiwa manusia dari sudut pandangan Islam. Tapi diaorang ni mana layan blog *takde blog tapi ada FB 😉*

So, I tulis berdasarkan ingatan dari ceramah yang I dengar masa dekat U dulu dan juga pengalaman sendiri boleh ye. Maklumlah dah kurang muda ni garam pun dah makan banyak. Nasib tak kena darah tinggi cuma kurang tinggi je..he..he

I dah jumpa macam-macam manusia dengan hati yang macam-macam juga. Kalau hati ni ada warna hitam atau putih maka boleh andaikan ada :

  • hati warna putih bersih bak kapas
  • hati warna putih tapi jenis opaque punya
  • hati hitam legam
  • hati kelabu
  • hati putih berbintik hitam
  • hati hitam berbintik putih

Orang yang hati putih bersih ni jiwa dia sentiasa tenang dan sentiasa bersangka baik dengan semua orang. Tak kiralah kalau orang buat apa sekalipun.. hati orang ini tidak akan menaruh syak-wasangka yang bukan-bukan.

Orang yang hati hitam legam ni jiwa memang tak pernah tenang dan sentiasa bersangka buruk dengan semua orang. Walaupun seseorang melakukan kebaikan yang ikhlas pada diri dia, hati itu tetap mengatakan ada udang di sebalik batu.

Rasanya manusia biasa macam kita ni jarang ada yang hati bersih bak kapas tu. Hati yang hitam legam bak arang tu pun jarang ada kecuali orang itu memang dilahirkan menjadi seorang yang kejam macam pembunuh atau gangster.

So, apakah warna hati kita? Mungkinkah hati putih berbintik hitam atau hati hitam berbintik putih? Mungkin kelabu atau putih opaque?

Manusia akhir zaman macam kita ni ramai hatinya ada bintik-bintik hitam tu. Bezanya.. berapa banyak atau berapa besar saiz black polka-dots tu.

Kalau saiz bintik hitam pada hati besar, seseorang biasanya mudah untuk tidak ikhlas dalam melakukan sesuatu perkara atau tidak ikhlas berkawan dengan seseorang. Senang cerita, ada udang disebalik batu.

Semakin besar bintik hitam pada hati, semakin kuat seseorang itu bersangka buruk terhadap orang di sekelilingnya. Hati berbintik hitam mudah sangat melatah dan salah faham.

Mengikut Ustaz yang memberi ceramah, jika hati tidak ikhlas berkawan dengan seseorang dan berniat mengambil kesempatan atas seseorang maka sudah tentu hati sentiasa tidak tenang  dan sentiasa berfikir perkara yang tidak masuk akal seperti ada musuh di dalam selimut.

Manalah hati nak tenang kalau setiap masa takut pihak lagi satu mengetahui kesalahan yang dibuat oleh dirinya. Lagi teruk jika hati ini takut dengan bayang-bayang sendiri hingga berfikir pihak lagi satu akan membalas balik apa yang telah dilakukan.

Kalau hati kita tidak tenang dibayangi kesalahan yang belum tentu pihak lagi satu tahu.. kita akan mudah tersentap atau terperasan yang ucapan, kata-kata atau tulisan seseorang itu ditujukan kepada kita sebagai satu hentaman. Walaupun pihak itu hanya bercakap secara umum.

Jadi, mari kita sama-sama bersihkan hati supaya jumlah atau saiz bintik-bintik hitam di hati kita ni makin berkurang. Dengan kata lain tidak membesar hingga menjadikan hati kita ni hitam legam dan sukar diputihkan lagi walaupun guna klorox sepuluh botol.

Peringatan untuk diri I semata-mata supaya mengekalkan sikap sentiasa bersangka baik dengan semua orang. Hidup ini mestilah sentiasa berpesan-pesan untuk kebaikan diri sendiri dan orang lain.

Tags from the story

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *