Bibir Baby Kering dan Pecah?

Me rasa bibir setiap orang ni memang berbeza. Bukan dari segi bentuk dia atau keseksian bibir macam Angelina Jolie tuh *bibir AJ tu tulen ke silicon..ahaks*.

Tapi dari segi tahap ketahanan terhadap cuaca dan pemakanan. Bibir me contohnya, memang sangat sensitif. Kalau cuaca panas atau terlalu sejuk, memang bibir akan jadik sangat kering dan pecah (dry and chapped). Kadang-kadang kering sangat sampai mengelupas dan berdarah.

Memang sangat sakit itu bibir time tu. Dulu-dulu me pakai lip gloss stick or lip balm yang di jual kat farmasi. Tapi tak berapa berjaya mengurangkan kekeringan dan kerengsaan bibir.

So, me cuba Vaseline Pure Petroleum Jelly. Waaah… bibir menjadi sangat lembut, sejuk dan selesa!

vaseline

Tak de lagi masalah bibir kering dan pecah. Cuma kena pakai everyday lah. Me dah jadi pengguna setia Vaseline Pure Petroleum Jelly ni sejak 2001.

Kalau pakai lipstick pun me mesti pakai petroleum jelly ni dulu. If not, memang senang kering bibir.

Anyway, Izzah pun bibir sama macam me lah. Cepat kering. Terutama kalau cuaca panas atau dia demam.

Ini gambar bibir dia time dia demam teruk beberapa bulan lepas. Demam panas + tak selera minum susu atau air kosong. It was very bad. Kering dan pecah. Tengok je pun dah tahu sangat sakit.

chapped lips 01

So, apa yang me buat ialah ambik pure petroleum jelly dan sapu kat bibir dia. Masa dia tidur, me pelan-pelan buat.

Lepas sapu jelly tu, kulit bibir yang pecah akan jadi lembut. Then, me pelan-pelan tarik buang lapisan bibir yang kering tu. Akan berdarah sedikit tapi me cepat-cepat sapu lagi petroleum jelly.

Bila lapisan kulit bibir yang kering dah dibuang, barulah kulit bibir baru senang replace the whole lip. Teknik ini dipanggil lip scrub *bukan muka je ada scrub okeh*

Kalau bibir kita yang kering pun boleh buat perkara yang sama. Just campur petroleum jelly with sugar dan sapu kat bibir pelan-pelan. Bila kulit bibir lama tanggal, korang akan rasa bibir tu so soft dan selesa.

20 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *