Belajar Bahasa Arab Sama Ana?

Oh..bukan..bukan.. ana tidak kena paksa pindah ke negara Arab atau negara padang pasir yang sewaktu dengannya.

Ana cuma mahu ajak entee-entee belajar Bahasa Arab sama-sama dengan ana. Kita belajar sikit-sikit dulu pun tak apa. Orang kata sikit-sikit lama nanti jadik gunung, betul?

Entee mau?

Ana pun tidak terer Bahasa Arab ni ya entee. Takat tahu… ana.. entee.. ahlan wasahlan.. kaifa haluk!  

Dulu masa form 4, ana diwajibkan *satu kelas kena* belajar Bahasa Arab. Tapi sebab belajar main-main.. ilmu tu tak lekat sangat kat otak. Dah ingat-ingat lupa..he..he

Lagi pulak… Bahasa Arab ni *bagi ana lah* agak susah sebab grammar dia ada ikut gender (masculine, feminine). Ada perkataan khusus digunakan untuk perempuan dan lelaki.. walaupun maksud perkataan sama je.

Alamak.. ana lupa apa orang Arab panggil itu perbezaan gender masculine – feminine *siapa terer Bahasa Arab tolong ana*. Sudah lupa lah ana. Otak sudah berkarat..

Kita belajar benda-benda simple saja dulu. Macam mengenal huruf Arab *rasa semua dah tau Alif Ba Ta kan*. Pastu perkataan Bahasa Arab yang biasa di gunakan. Ayat-ayat ringkas.

Ana punya Binti *anak perempuan daaa* sekarang tengah belajar kenal huruf Arab *huruf Jawi*. Dan juga belajar beberapa perkataan bahasa Arab.

Jadi mama dengan babah pun kena sama belajar lah..he..he

Entee mau?

ps.. lepas Bahasa Arab kita belajar Bahasa Mandarin, Bahasa Korea dan Bahasa Jepun pulak..he..he

38 Comments

  • saya wajib amik arabic 6 levels masa di uia. punyaaaaa lah susah. ramai jgk yg xlepas, esp yg xde basic arab (bukan dr skolah agama). tapi alhamdulillah, mmg byk faedahnya, esp bila baca Quran. xla paham semua tapi at least dah biase dgn pattern bahasa arab – mana satu noun, mana satu preposition 🙂 mmg byk xingat dah hahahahah..tapi skang dah duk dubai, nyesal plak xblaja betoi2!!!!

    good for u, kak ros. i think i should get back to my arabic too! :mrgreen:

  • saya wajib amik arabic 6 levels masa di uia. punyaaaaa lah susah. ramai jgk yg xlepas, esp yg xde basic arab (bukan dr skolah agama). tapi alhamdulillah, mmg byk faedahnya, esp bila baca Quran. xla paham semua tapi at least dah biase dgn pattern bahasa arab – mana satu noun, mana satu preposition 🙂 mmg byk xingat dah hahahahah..tapi skang dah duk dubai, nyesal plak xblaja betoi2!!!!

    good for u, kak ros. i think i should get back to my arabic too! :mrgreen:

  • hehehe..little mama..liza pun tak reti bahasa Arab ni. Masa kat klia ada sorg makcik arab ni tegur Liza dlm surau. ckp bahasa Arab..maybe dia tanya kat mana liza beli scarf hitam liza tgh pakai tu? liza speaking, dia tak paham. waktu ni terfikir, “alangkah bagusnya kalo Liza terror bahasa Arab”…

  • hehehe..little mama..liza pun tak reti bahasa Arab ni. Masa kat klia ada sorg makcik arab ni tegur Liza dlm surau. ckp bahasa Arab..maybe dia tanya kat mana liza beli scarf hitam liza tgh pakai tu? liza speaking, dia tak paham. waktu ni terfikir, “alangkah bagusnya kalo Liza terror bahasa Arab”…

    • nia, intermediate pun tak sampai..he..he.. bukan ajar..belajar sama-sama.. yg terer boleh betulkan.. kesian izzah belajar sorang2 *kira level baby la ni belajar…he..he*

    • nia, intermediate pun tak sampai..he..he.. bukan ajar..belajar sama-sama.. yg terer boleh betulkan.. kesian izzah belajar sorang2 *kira level baby la ni belajar…he..he*

  • saya dulu belajar bahasa arab masa sekolah sebab sekolah agama….
    masa u ambik bahasa arab sbg option utk naikkan cgpa

    sekarang banyak yg dah lupa juga… nasib anta anak ke sekolah taska Islam, jadi boleh lah asah balik, beli kamus tri-bahasa yg kanak-kanak tu bagus juga.

    note: lelaki – muthanna, perempuan muannas

  • saya dulu belajar bahasa arab masa sekolah sebab sekolah agama….
    masa u ambik bahasa arab sbg option utk naikkan cgpa

    sekarang banyak yg dah lupa juga… nasib anta anak ke sekolah taska Islam, jadi boleh lah asah balik, beli kamus tri-bahasa yg kanak-kanak tu bagus juga.

    note: lelaki – muthanna, perempuan muannas

  • sy ambik BHS Arab masa PMR, dpt A tapi bila dpt tawaran ke Sek. Asrama Penuh (SMSAH), utk SPM tak ambik mana2 subjek BHS Arab. Kalau kekal di sekolah lama kena ambik SMU (Sijil Menengah Ugama). Masih ingat lg sikit2 esp. grammar Bhs Arab sbb sy minat belajar grammar. Dlm grammar dia ada untuk perkataan utk Singular (mufrad), Dua (mussana) dan Plural (Jama’).

  • sy ambik BHS Arab masa PMR, dpt A tapi bila dpt tawaran ke Sek. Asrama Penuh (SMSAH), utk SPM tak ambik mana2 subjek BHS Arab. Kalau kekal di sekolah lama kena ambik SMU (Sijil Menengah Ugama). Masih ingat lg sikit2 esp. grammar Bhs Arab sbb sy minat belajar grammar. Dlm grammar dia ada untuk perkataan utk Singular (mufrad), Dua (mussana) dan Plural (Jama’).

  • watakushiha 4 nen kan mo arabia go wo bengkyoshimashitaga..wasureteshimatta

    translate…ai belajo bahse arab 4 tahun tapi ai dah lupa…form1-4
    ai terover write bahasa jepun ngan arab so ingat2 lupa dah al-luqhotul arabia….entah betoi entah idak

    Little Mama
    nak belajar Bahse Jepun ngan ai???
    hakhakhak

    • fid, watashi wa nihongo o benkyo shi tai dengan u! nak..nak..

      aii tahu nyanyi lagu doraemon je..hah hah

      patut fid bukak kelas bahasa jepun ni..

      fid pun dasat jugak belajar arab ni..bagus..bagus..

  • watakushiha 4 nen kan mo arabia go wo bengkyoshimashitaga..wasureteshimatta

    translate…ai belajo bahse arab 4 tahun tapi ai dah lupa…form1-4
    ai terover write bahasa jepun ngan arab so ingat2 lupa dah al-luqhotul arabia….entah betoi entah idak

    Little Mama
    nak belajar Bahse Jepun ngan ai???
    hakhakhak

    • fid, watashi wa nihongo o benkyo shi tai dengan u! nak..nak..

      aii tahu nyanyi lagu doraemon je..hah hah

      patut fid bukak kelas bahasa jepun ni..

      fid pun dasat jugak belajar arab ni..bagus..bagus..

  • tingat zaman sekolah dulu asyik menghafal fi’il.. fa’ala,fa’alaa,fa’alu bla..bla..bla… Btol kah macam tu. Dah lupa la. Muahahaha…

    • yg ni saya ingat sebab ustzh ajar macam lagu…

      kataba, katabaa, katabu, katabat, katabata, katabna, katabta, katabtumma, katabtum, katabti, katabtummaa, katabtunnaa, katabtii, katabnaa

  • tingat zaman sekolah dulu asyik menghafal fi’il.. fa’ala,fa’alaa,fa’alu bla..bla..bla… Btol kah macam tu. Dah lupa la. Muahahaha…

    • yg ni saya ingat sebab ustzh ajar macam lagu…

      kataba, katabaa, katabu, katabat, katabata, katabna, katabta, katabtumma, katabtum, katabti, katabtummaa, katabtunnaa, katabtii, katabnaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *