Susah Mengandung | Nak Hamil Bukan Bergantung Pada Seks Semata-mata!

Tajuk poyo. Okei. Tapi rasa macam dah betul la tu tajuknya tu.

Entri ni bukan nak cerita pasal seks. Kalau nak tahu pasal tu sila Google kamasutra orait.

Ramai orang fikir lepas dah kahwin dan go through malam pertama.. kedua.. ketiga dan ke seratus kali malam.. maka akan terus mengandung. Maybe ada yang fail malam pertama atas sebab-sebab tertentu *tak bersedia, tak jumpa jalan, ketakutan dan lain-lain.. he.he*.. Tapi tak kisah la sebab lain-lain malam kan ada.

Tapi tak semua perempuan senang mengandung. Sekali tembak je dah lekat. Memang ada yang senang. Bunting pelamin. Tapi kebanyakkan tidak semudah itu.

Kalau dah cuba lebih dari setahun tapi masih juga tidak mengandung tu.. jangan tunggu lagi. Terus pergi dapatkan nasihat pakar perubatan. Kat private hospital boleh. Kat gomen pun boleh. Kalau korang tinggal area Kuala Lumpur, senang terus pergi LPPKN Jalan Raja Laut.

Kalau isteri, kena check keadaan fizikal rahim *ada tiub tersumbat ke tidak, ada pelvic adhesion ke, PCOS ke, endometriosis ke… etc*.. kena check juga hormon *seimbang ke tidak etc

Kalau suami, kena check.. sperms mortality and count *tengok sperm tu berkualiti ke tak.. jumlah cukup ke tidak*

Lepas tu baru boleh decide langkah seterusnya. Makan pil subur, buat IUI, IVF dan sebagainya.

Jaga Diri Jika Merancang Untuk Mengandung

Biasanya kita ingat kalau dah tahu kita mengandung, baru kena jaga tubuh badan. Makan makanan berkhasiat. Makan acid folid, zat besi, kalsium dan lain-lain. Jumpa gynae untuk pre-natal care.

Tapi itu salah sebenarnya!

Sebab, masa kita tahu kita mengandung *time buat test urine tu*.. kandungan mesti dah 4-5 minggu. Dan masa jumpa doktor untuk first pre-natal care.. masa tu dah 10-12 minggu.

Masa tu organ utama baby dah pun terbentuk. So, kalau ada kecacatan dalam kandungan… masa tu ia sudah terjadi. Sebab tu.. kalau kita plan nak mengandung (atau tahu kita jenis senang lekat dan tak mahu makan pil perancang etc)… maka kita kena sentiasa jaga PEMAKANAN kita.

Okei. Bagi yang mencuba nak dapatkan anak. Kena make sure ada pre-conception care. Jagaan sebelum mengandung.

Sebaik-baiknya… 4 bulan sebelum cuba mengandung tu.. dah kena amalkan gaya kehidupan yang sihat. Makan kena jaga. Acid folic kena ambik. Yup.. acid folic ni sangat-sangat penting.

Acid folid kena ada dalam badan at least sebulan sebelum mengandung. Sebab acid folic ni dapat kurangkan risiko baby terkena spina bifida.

Spina bifida ni maknanya kepala baby tak terbentuk dengan sempurna. Biasanya, kalau jadi macam ni.. doktor akan advise gugurkan bayi. Sebab kalau lahir pun.. baby tidak akan survive.

Me dah terbaca a few cases spina bifida ni dalam beberapa blog. Kalau anak dah ramai tu maybe rasa sedih tak banyak. Me kata maybe lah kan.. kita tak tahu apa perasaan dia. Sebab bukan duduk dalam shoe dia.

Tapi kalau yang memang berharap sangat mengandung tapi tiba-tiba kena gugur anak macam ni.. tak ke berganda-ganda sedih? 

So, bagi yang TTC (trying to conceive).. tak kira apa cara.. pil subur ke.. IUI ke.. IVF ke.. please make sure your body bersedia untuk pregnancy tu. Eat right for your baby sebelum korang disahkan mengandung.


Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agen RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agen RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *