Susah Mengandung | Nak Hamil Bukan Bergantung Pada Seks Semata-mata!

Tajuk poyo. Okei. Tapi rasa macam dah betul la tu tajuknya tu.

Entri ni bukan nak cerita pasal seks. Kalau nak tahu pasal tu sila Google kamasutra orait.

Ramai orang fikir lepas dah kahwin dan go through malam pertama.. kedua.. ketiga dan ke seratus kali malam.. maka akan terus mengandung. Maybe ada yang fail malam pertama atas sebab-sebab tertentu *tak bersedia, tak jumpa jalan, ketakutan dan lain-lain.. he.he*.. Tapi tak kisah la sebab lain-lain malam kan ada.

Tapi tak semua perempuan senang mengandung. Sekali tembak je dah lekat. Memang ada yang senang. Bunting pelamin. Tapi kebanyakkan tidak semudah itu.

Kalau dah cuba lebih dari setahun tapi masih juga tidak mengandung tu.. jangan tunggu lagi. Terus pergi dapatkan nasihat pakar perubatan. Kat private hospital boleh. Kat gomen pun boleh. Kalau korang tinggal area Kuala Lumpur, senang terus pergi LPPKN Jalan Raja Laut.

Kalau isteri, kena check keadaan fizikal rahim *ada tiub tersumbat ke tidak, ada pelvic adhesion ke, PCOS ke, endometriosis ke… etc*.. kena check juga hormon *seimbang ke tidak etc

Kalau suami, kena check.. sperms mortality and count *tengok sperm tu berkualiti ke tak.. jumlah cukup ke tidak*

Lepas tu baru boleh decide langkah seterusnya. Makan pil subur, buat IUI, IVF dan sebagainya.

Jaga Diri Jika Merancang Untuk Mengandung

Biasanya kita ingat kalau dah tahu kita mengandung, baru kena jaga tubuh badan. Makan makanan berkhasiat. Makan acid folid, zat besi, kalsium dan lain-lain. Jumpa gynae untuk pre-natal care.

Tapi itu salah sebenarnya!

Sebab, masa kita tahu kita mengandung *time buat test urine tu*.. kandungan mesti dah 4-5 minggu. Dan masa jumpa doktor untuk first pre-natal care.. masa tu dah 10-12 minggu.

Masa tu organ utama baby dah pun terbentuk. So, kalau ada kecacatan dalam kandungan… masa tu ia sudah terjadi. Sebab tu.. kalau kita plan nak mengandung (atau tahu kita jenis senang lekat dan tak mahu makan pil perancang etc)… maka kita kena sentiasa jaga PEMAKANAN kita.

Okei. Bagi yang mencuba nak dapatkan anak. Kena make sure ada pre-conception care. Jagaan sebelum mengandung.

Sebaik-baiknya… 4 bulan sebelum cuba mengandung tu.. dah kena amalkan gaya kehidupan yang sihat. Makan kena jaga. Acid folic kena ambik. Yup.. acid folic ni sangat-sangat penting.

Acid folid kena ada dalam badan at least sebulan sebelum mengandung. Sebab acid folic ni dapat kurangkan risiko baby terkena spina bifida.

Spina bifida ni maknanya kepala baby tak terbentuk dengan sempurna. Biasanya, kalau jadi macam ni.. doktor akan advise gugurkan bayi. Sebab kalau lahir pun.. baby tidak akan survive.

Me dah terbaca a few cases spina bifida ni dalam beberapa blog. Kalau anak dah ramai tu maybe rasa sedih tak banyak. Me kata maybe lah kan.. kita tak tahu apa perasaan dia. Sebab bukan duduk dalam shoe dia.

Tapi kalau yang memang berharap sangat mengandung tapi tiba-tiba kena gugur anak macam ni.. tak ke berganda-ganda sedih? 

So, bagi yang TTC (trying to conceive).. tak kira apa cara.. pil subur ke.. IUI ke.. IVF ke.. please make sure your body bersedia untuk pregnancy tu. Eat right for your baby sebelum korang disahkan mengandung.


Forever Living Malaysia
BUSINESS PARTNER DIPERLUKAN SEGERA!
Forever Living Products Malaysia - Singapore - Brunei


Modal mula hanya RM105 sahaja. Tak perlu maintain belian bulanan. Kelas ilmu produk dan training bisnes. Video live training bagi yang jauh. TIADA ALASAN untuk berjaya di Forever. Sila isi borang di http://KhasiatAloeVera.com/ahli Saya akan hubungi anda secepat mungkin!
Nama anda akan disenarai sebagai business partner team #AloeVeRos di laman web KhasiatAloeVera.com.

Ros.

Kak Ros adalah seorang ibu kepada 3 orang anak yang masih kecil. Dulu pernah bekerja sebagai Akauntan selama lebih 14 tahun. Sekarang kak Ros bekerja dari rumah sebagai Pakar Bina Blog dan Forever Business Owner (FBO) serta bercita2 untuk mengembangkan team #AloeVeRos ke seluruh dunia.

Awak, awak dan awak nak sama-sama bina bisnes Forever Living ini dengan kak Ros? Kak Ros ajar cara buat online. Sesuai untuk surirumah yang ada anak kecil, students, ibu tunggal, pekerja makan gaji & pesara. Modal mula RM105 sahaja. Tak ada pengalaman meniaga pun boleh buat. Tapi kalau ada pengalaman lagi lah super boleh! Kelas ilmu produk dan seminar bisnes sentiasa ada. Jauh? Boleh belajar secara online melalui video live training dan support group dipimpin rapat oleh jutawan Forever muslim pertama dunia, kak Ju. Yang penting TIADA ALASAN dan BERTINDAK SEKARANG! Jom sertai kak Ros dengan isi borang sini.

Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama Forever Living. Ameen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *