Penyakit & Rawatan | Cara Mudah Dan Berkesan Merawat Sakit Mata Bayi Gatal, Merah, Bengkak & Bertahi

Bismillah. Aloe! Kak Ros di sini.

Apa nak buat bila baby kena sakit mata? Mata bayi merah dan bengkak. Mata bayi bertahi hijau dan kuning!

Baby aku Dina-saur pernah kena sakit mata. Bangun pagi mata baby bengkak sebelah.

Bayi Sakit Mata

Kelopak mata merah. Bila senyum terus sepet sebelah. Hehe!

Kelopak mata merah. Bila senyum terus sepet sebelah. Hehe!

Aku terus ambik Forever Aloe Activator yang disimpan dalam peti sejuk. Titis pada kapas hingga lembab dan tekap pada mata yang sakit. Beberapa jam lepas tu dah baik sakit mata tu. No more merah dan bengkak. Syukur.

Kelopak mata merah. Bila senyum terus sepet sebelah. Hehe!

Hari tu Dina-saur demam tapi tak macam demam biasa tu. Hanya kepala sahaja yang panas. Badan suhu normal. Check suhu tak panas pun. Panas dalam kot.

Bayi Sakit Mata

Tiba-tiba baby aku tu kena sakit mata bertahi. Bangun tidur penuh tahi mata melekat pada bulu mata. Hijau dan keras. Banyak pulak tu tahi mata!

Baby Sakit Mata

Aku ambik Forever Aloe Activator dan letak pada kapas. Aku cuci tahi mata yang keras tu dengan kapas yang dilembabkan dengan Aloe Activator.

Berhari-hari juga tahi mata asyik keluar sahaja kat mata Dina. Both eyes.

Baby Sakit Mata

Aku hanya cuci mata bertahi bayi dengan Aloe Activator. Kadang-kadang aku cuci juga dengan Aloe First Kit. Sapu dengan kapas secara lembut.

Baby Sakit Mata

Selepas 3-4 hari mata Dina dah baik. Tak ada lagi tahi mata pada bayi aku ni. Syukur.

Penyebab Sakit Mata Merah, Bengkak & Berair

Ada banyak sebab sakit mata merah (konjunktivitis. Antaranya:

  • Habuk dan debu. Mata hanya merah dan berair. Tiada tahi mata dan tidak bengkak. Ia akan sembuh dengan sendiri.
  • Alahan. Mata akan gatal, berair, bengkak, panas dan silau. Punca alahan berpunca dari debunga, bulu haiwan dan debu.
  • Jangkitan. Mata merah, gatal, terasa berpasir, berair, bengkak kelopak mata dan banyak tahi mata. Sakit mata akibat jangkitan kuman sangat mudah berjangkit!
  • Penyakit yang tidak nampak pada mata kasar. Mata merah mungkin menunjukkan badan mempunyai penyakit yang mula bersarang di dalam tubuh seperti radang sendi, SLE, Kawasaki, Crohn dan penyakit usus.

Gejala Sakit Mata Merah, Bengkak & Berair

  • Kemerahan atau bengkak pada putih mata atau di dalam kelopak mata.
  • Banyak keluar air mata.
  • Banyak tahi mata berwarna putih, kuning atau hijau.
  • Mata terasa gatal dan panas.
  • Mata menjadi silau terhadap cahaya.
  • Terasa seperti ada pasir pada mata.
  • Pengerasan kulit dari kelopak mata atau bulu mata.
  • Tahi mata warna cair/cerah – jangkitan virus.
  • Tahi mata hijau/kuning – jangkitan bakteria.

Ubat Sakit Mata Merah, Bengkak & Berair

Ada 2 jenis ubat sakit mata iaitu dalam bentuk titisan cecair dan ointment. Ubat mata jenis ointment lebih berkesan untuk sakit mata akibat jangkitan sebab ia tahan lama. Tapi ubat sakit mata ni kurang disukai sebab melekit pada mata.

Petua Merawat Sakit Mata

  • Larutkan sesudu garam dan besen berisi air. Masukkan muka dalam air garam sambil pejam celik beberapa kali.
  • Titiskan air zam zam ke dalam mata.
  • Titiskan susu ibu ke dalam mata.
  • Rebus daun sirih bersama garamh. sejukkan dan bersihkan mata.
  • Minum air masak banyak-banyak
  • Jangan makan makanan pedas yang bercili

 

** FOLLOW ON INSTAGRAM ** Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM
Agen RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agen RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *