Paparan Media | Temuramah Bella NTV7 Kali ke 4 – Topik GST Bersama Daphne Iking

“Hello… aunty Ros?”

“Yes.. Ros speaking”.

*Aunty? hmmmm*.. dalam hati cakap siapa la yang berani panggil saya aunty ni. Tak pernah tau orang panggil saya aunty. Walaupun umur dan 4 series tapi saya masih ‘kakak’ tau.

“Aunty Ros. Saya dari Bella NTV7. Producer saya tanya aunty boleh tak datang Bella NTV7 untuk bercakap tentang GST?”

“GST? Goods and Services Tax. Boleh je dik.”

Tak mau mengalah tu. Bahasakan budak tu ADIK tewwww….ekekeeee

So…. yes… saya dipanggil untuk temuramah dalam Bella NTV7 kali ke empat!!

Bella NTV7

Wah. Lepas sekali panggil mesti nak panggil berkali-kali. Comel kot saya masuk TV tu.

Saya pun tak pasti kriteria apa yang menyebabkan saya dipilih lagi untuk bercakap dalam Bella NTV7. Adakah sebab saya mother atau sebab saya Akauntan?

Bella NTV7

Bila saya dapat soalan bocor dari producer Bella NTV7 baru saya saya tahu. Kapasiti saya pada masa hari temuramah adalah sebagai ‘housewife’ dan mother. Berlakon sajalah jadi surirumah walaupun saya ada kerja tetap sebagai Akauntan…he he he.

Bella NTV7

Just a brief explaination on our topic discussion, on Monday, we will be discussing the topic of GST. Since Bella is catered towards housewives, we want to educate them what is GST all about and what they need to expect next year.

So as a mother, we want you to share your point of view on how GST will impact your financial expenditure and what will you do if there’s a price hikes on goods. This show will be joined by financial experts and representative from AKPK just to share their opinion on GST as well.

  • What do you understand when it comes to GST
  • Should housewives and women be concern with the 6% tax imposed next year?
  • Do you think it will affect household expenditure? Do you think we will face price increase because of the GST?
  • Will you change your spending habit if there’s price hikes on goods?
  • What are the preparation that our viewers can do before GST is imposed on us

Fuhhh. Lap peluh. Agak teknikal sedikit topik Bella NTV7 kali ini. Daphne Iking pun macam pening nak cakap tentang GST. Kontrol comel je dia.

Bella NTV7

Saya sebenarnya tak ambil pot sangat pun pasal GST ni. Bila nak kena temuramah pasal GST ni baru lah terkial-kial nak baca….ekekeke.

Kesimpulannya… saya tak suka GST!!!

Apa itu GST? GST ni BUKAN Government Service Tax okay. GST ialah Goods and Services Tax.

Bermula April 2015, GST sebanyak 6% akan dikenakan atas barang pengguna bagi menggantikan Service Tax 6% dan Sales Tax 10% sedia ada.

Bella NTV7

Nampak macam GST 6% tu sikit. Tapi kesannya sangat besar. Sekarang service tax hanya perkhidmatan tertentu macam profesional services, hotel restoran dan kelab. Manakala sales tax bagi barangan tertentu macam rokok dan alkohol.

GST pulak kena pada hampir semua barangan pengguna KECUALI makanan asas macam beras, sayur etc, pengangkutan awam, kesihatan dan pendidikan tinggi swasta.

Bella NTV7

Kesan GST ni sangat teruk kepada mereka yang middle range income macam saya.

Bayangkan barang-barang kegunaan harian kita kena GST… berus gigi kena GST.. botol susu kena GST… diapers anak pun kena GST.. baju kasut kena GST… seluar dalam pun kena GST kot!

Bella NTV7

Satu kajian yangg dibuat menunjukkan kita akan membelanjakan sebanyak RM140 tambahan sebulan untuk bayar GST. Mak aih…. banyak tu!

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agen RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agen RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

3 Comments

  • Congrats Ros dipanggil mewakili kaum wanita untuk masuk tv bercakap mengenai GST. Pendedahan bagus untuk diri Ros dan bisnes yang Ros buat. Harap2 satu hari nanti saya dapat peluang seperti ini.

  • Mazni Man says:

    Saya sebagai penjual barangan sukan secara online juga akan merasa kesannya. Tetapi kesedaran dan persediaan sebagai pengguna haruslah selari dalam merancang hal kewangan. diharapkan perkongsian maklumat ini akan memberi ruang kepada semua untuk bersedia. apa apa pun steadyla littlemama 🙂

  • Hafiz Ismail says:

    Asslaamu’alaykum!

    1) You must be quite vertically challenged! Pon (Daphne Iking) is *not* that tall!

    2) After reading up on GST, discussing it with my analyst friends, and considering the Malaysian realities (rather than “what is ideal”), I also come to the conclusion that prices would definitely go up, by at least the GST rate, when it’s implemented next year. This is unfortunate, because the Government is also hell-bent on “rationalising” our subsidies. Double whammy indeed. Let’s just hope our real income moves in tandem *and* there’s some form of help/rebates for the lower income households.

    3) I’m a fan of Kelantan. I got here by googling some Kelantanese pronoun.

    Selamat berpuasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *