Paparan Media | Temuramah Bella NTV7 Kali ke 4 – Topik GST Bersama Daphne Iking

“Hello… aunty Ros?”

“Yes.. Ros speaking”.

*Aunty? hmmmm*.. dalam hati cakap siapa la yang berani panggil saya aunty ni. Tak pernah tau orang panggil saya aunty. Walaupun umur dan 4 series tapi saya masih ‘kakak’ tau.

“Aunty Ros. Saya dari Bella NTV7. Producer saya tanya aunty boleh tak datang Bella NTV7 untuk bercakap tentang GST?”

“GST? Goods and Services Tax. Boleh je dik.”

Tak mau mengalah tu. Bahasakan budak tu ADIK tewwww….ekekeeee

So…. yes… saya dipanggil untuk temuramah dalam Bella NTV7 kali ke empat!!

Bella NTV7

Wah. Lepas sekali panggil mesti nak panggil berkali-kali. Comel kot saya masuk TV tu.

Saya pun tak pasti kriteria apa yang menyebabkan saya dipilih lagi untuk bercakap dalam Bella NTV7. Adakah sebab saya mother atau sebab saya Akauntan?

Bella NTV7

Bila saya dapat soalan bocor dari producer Bella NTV7 baru saya saya tahu. Kapasiti saya pada masa hari temuramah adalah sebagai ‘housewife’ dan mother. Berlakon sajalah jadi surirumah walaupun saya ada kerja tetap sebagai Akauntan…he he he.

Bella NTV7

Just a brief explaination on our topic discussion, on Monday, we will be discussing the topic of GST. Since Bella is catered towards housewives, we want to educate them what is GST all about and what they need to expect next year.

So as a mother, we want you to share your point of view on how GST will impact your financial expenditure and what will you do if there’s a price hikes on goods. This show will be joined by financial experts and representative from AKPK just to share their opinion on GST as well.

  • What do you understand when it comes to GST
  • Should housewives and women be concern with the 6% tax imposed next year?
  • Do you think it will affect household expenditure? Do you think we will face price increase because of the GST?
  • Will you change your spending habit if there’s price hikes on goods?
  • What are the preparation that our viewers can do before GST is imposed on us

Fuhhh. Lap peluh. Agak teknikal sedikit topik Bella NTV7 kali ini. Daphne Iking pun macam pening nak cakap tentang GST. Kontrol comel je dia.

Bella NTV7

Saya sebenarnya tak ambil pot sangat pun pasal GST ni. Bila nak kena temuramah pasal GST ni baru lah terkial-kial nak baca….ekekeke.

Kesimpulannya… saya tak suka GST!!!

Apa itu GST? GST ni BUKAN Government Service Tax okay. GST ialah Goods and Services Tax.

Bermula April 2015, GST sebanyak 6% akan dikenakan atas barang pengguna bagi menggantikan Service Tax 6% dan Sales Tax 10% sedia ada.

Bella NTV7

Nampak macam GST 6% tu sikit. Tapi kesannya sangat besar. Sekarang service tax hanya perkhidmatan tertentu macam profesional services, hotel restoran dan kelab. Manakala sales tax bagi barangan tertentu macam rokok dan alkohol.

GST pulak kena pada hampir semua barangan pengguna KECUALI makanan asas macam beras, sayur etc, pengangkutan awam, kesihatan dan pendidikan tinggi swasta.

Bella NTV7

Kesan GST ni sangat teruk kepada mereka yang middle range income macam saya.

Bayangkan barang-barang kegunaan harian kita kena GST… berus gigi kena GST.. botol susu kena GST… diapers anak pun kena GST.. baju kasut kena GST… seluar dalam pun kena GST kot!

Bella NTV7

Satu kajian yangg dibuat menunjukkan kita akan membelanjakan sebanyak RM140 tambahan sebulan untuk bayar GST. Mak aih…. banyak tu!

Forever Living Malaysia
BUSINESS PARTNER DIPERLUKAN SEGERA!
Forever Living Products Malaysia - Singapore - Brunei


Modal mula hanya RM105 sahaja. Tak perlu maintain belian bulanan. Kelas ilmu produk dan training bisnes. Video live training bagi yang jauh. TIADA ALASAN untuk berjaya di Forever. Sila isi borang di http://KhasiatAloeVera.com/ahli Saya akan hubungi anda secepat mungkin!
Nama anda akan disenarai sebagai business partner team #AloeVeRos di laman web KhasiatAloeVera.com.

Ros.

Kak Ros adalah seorang ibu kepada 3 orang anak yang masih kecil. Dulu pernah bekerja sebagai Akauntan selama lebih 14 tahun. Sekarang kak Ros bekerja dari rumah sebagai Pakar Bina Blog dan Forever Business Owner (FBO) serta bercita2 untuk mengembangkan team #AloeVeRos ke seluruh dunia.

Awak, awak dan awak nak sama-sama bina bisnes Forever Living ini dengan kak Ros? Kak Ros ajar cara buat online. Sesuai untuk surirumah yang ada anak kecil, students, ibu tunggal, pekerja makan gaji & pesara. Modal mula RM105 sahaja. Tak ada pengalaman meniaga pun boleh buat. Tapi kalau ada pengalaman lagi lah super boleh! Kelas ilmu produk dan seminar bisnes sentiasa ada. Jauh? Boleh belajar secara online melalui video live training dan support group dipimpin rapat oleh jutawan Forever muslim pertama dunia, kak Ju. Yang penting TIADA ALASAN dan BERTINDAK SEKARANG! Jom sertai kak Ros dengan isi borang sini.

Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama Forever Living. Ameen.

3 Comments

  • Congrats Ros dipanggil mewakili kaum wanita untuk masuk tv bercakap mengenai GST. Pendedahan bagus untuk diri Ros dan bisnes yang Ros buat. Harap2 satu hari nanti saya dapat peluang seperti ini.

  • Mazni Man says:

    Saya sebagai penjual barangan sukan secara online juga akan merasa kesannya. Tetapi kesedaran dan persediaan sebagai pengguna haruslah selari dalam merancang hal kewangan. diharapkan perkongsian maklumat ini akan memberi ruang kepada semua untuk bersedia. apa apa pun steadyla littlemama 🙂

  • Hafiz Ismail says:

    Asslaamu’alaykum!

    1) You must be quite vertically challenged! Pon (Daphne Iking) is *not* that tall!

    2) After reading up on GST, discussing it with my analyst friends, and considering the Malaysian realities (rather than “what is ideal”), I also come to the conclusion that prices would definitely go up, by at least the GST rate, when it’s implemented next year. This is unfortunate, because the Government is also hell-bent on “rationalising” our subsidies. Double whammy indeed. Let’s just hope our real income moves in tandem *and* there’s some form of help/rebates for the lower income households.

    3) I’m a fan of Kelantan. I got here by googling some Kelantanese pronoun.

    Selamat berpuasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *