Paparan Media | Temuramah Bella NTV7 Kali ke 1 – Topik “The High Expenses of Raising Children in Malaysia” Bersama Elaine Daly

Saya ni orang kampung. Tak pandai sangat pun speaking English. Pemalu pulak tewww.

Dulu… kalau speaking memang berterabur. Sekarang ni… kira boleh lah untuk survive…ekekeke.

Setakat kerja dengan company omputih tu tak jadi masalah lah. Pernah jugak saya jadi ahli forum anjuran Unicef di depan wartawan dari pelbagai suratkhabar utama Malaysia.

Merasa lah jugak dihujani flash lensa kamera wartawan sampai pening kepala kena flash bertubi-tubi. Baru saya tau apa rasa artis-artis yang selalu kejar dengan kamera tu…ha ha ha!

Tapi tak pernah mimpi lah nak masuk TV pulak kan. Lebih lagi kena interview dalam Bahasa Inggeris secara siaran langsung pulak tu.

Serius takut dan kecut perut!

Bayangkan. Tiba-tiba ada wakil NTV7 email saya.

I’m writing on behalf of Bella, NTV7 talk show. Bella is an English talk show targeted for women and lifestyle.

We will be discussing the high expenses of raising children in Malaysia.

I would like to invite a representative (a mother) on our show and discuss more on this issue. Maybe the representative can share with our viewers their observation as a mother with the current situation of raising a child in Malaysia.

Terkejut mak!!

Mula-mula tu ingatkan ada yang pedajal saya ni.. mana la tau kan.. ekekee..

Bella NTV7

Bila wakil NTV7 balas emal saya dan berikan maklumat lanjut, baru saya tahu ianya serius. Terus berdebar-debar. Takut. Gelisah. Kecut perut. Semua ada.

Tak pernah masuk TV beb. Siaran langsung pulak tu.

Bella NTV7

Bella NTV7 ni adalah rancangan yang cover kisah wanita dalam masyarakat. Siarannya live @ secara langsung setiap Isnin – Khamis pada pukul 11am – 12 tengahari, dan Ahad 1.30pm – 2.30pm.

Bella Confidential – Live di NTV7 @11am 23 September 2013

Mula-mula wakil NTV7 cakap nak seorang mak sahaja untuk cakap tentang: The high expenses of raising children in Malaysia. So.. nak tak nak saya lah tu kena volunteer.

Bella NTV7

Then… dia nak 2 orang pulak. So… kelam kabut saya post status di Facebook. Bukan senang nak cari orang yang berani masuk TV sama-sama ni…ekekeke.

Ada beberapa friends yang PM. Tapi bila saya bagi soalan-soalan yang akan ditanya… ada yang terus decline. Takut… he he he.

Akhirnya Juan yang terpilih untuk sama-sama berjuang di Bella NTV7…ekekeee.

Bella NTV7

Saya dan Juan sama-sama ketakutan sebenarnya. Hampir kena panic attack dah kot…ha ha!

Bella NTV7

Perasaan nak kena interview secara langsung dalam Bella NTV7 tu macam rasa nak buat exam besar tanpa preparation. Bayangkan.. ada beberapa hari saja untuk prepare.

Bella NTV7

Tapi… saya tak prepare sangat pun. Malam sebelum siaran langsung tu baru prepare jawapan. Kira memang main redah je ni. Sebab tu takut macam nak kena soal siasat je tewww…ekekeke.

Bella NTV7

Malam tu lah baru sibuk fikir nak pakai baju apa. Dah lah baju saya bukannya banyak pilihan. Minah selebet je saya ni.

Bella NTV7

Masa pergi tu saya dah make up lah sikit-sikit. Tapi mungkin light sangat kot sampai kena make up lagi sekali dengan make up artist.

Bella NTV7

Merasa la tu duduk dalam bilik make up yang ada lampu kat cermin tu… poyo nya… ekekeee

Bella NTV7

Hos Bella NTV7 pada hari tu ialah Elaine Daly. Saya make up sama-sama dengan Elaine kat situ.

Qaseh Gold Junior Dalam Bella NTV7

Saya dan Juan diminta hantar short profile dan a few gambar sebab mereka nak buat short playback masa show tu.

Bella NTV7

Masa saya bercakap memang ada ditayangkan gambar yang saya hantar.

Bella NTV7

So.. keluar lah gambar Izzah dan Irfan tengah posing dengan Qaseh Gold Junior dalam NTV7.

Bella NTV7

Saya ni memang buat bisnes Qaseh Gold ni so memang happy sangat bila Qaseh Gold Junior masuk TV jugak sama-sama dengan saya…ekekeee.

Elaine Daly di Bella NTV7

Sebelum show kami ada dapat senarai soalan yang akan dibincang semasa Bella NTV7 tu.

Bella NTV7

Ini soalan-soalannya:

  • Raising children require a lot of money. How do new parents cope?
  • Due to high cost of living in Malaysia, are people opting more and more to have less children?
  • From the mothers observation, do they think it is wise for people get married late to and focus more on their work so that they can avoid financial difficulties in the future?
  • What are the things you concern most when it comes to the cost of living in Malaysia – education/health and why?
  • How do you deal with the current cost of school/ babysitters/maid/ pre school etc – do you opt for part time job, work from home?
  • Any advise for people who are getting married and wants to start a family?

Macam soalan exam kan? Juan prepare panjang jugak jawapannya. Saya buat last minute dan agak berjela juga jawapannya.

Bella NTV7

Kelakarnya. Kami takut tak dapat ingat jawapan. Takut jadi blank.

Bella NTV7

Alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar.

Bella NTV7

Penat je kot prepare jawapan tu. Sebab bukannya direct di tanya soalan-soalan tu.

Elaine just tanya based on our profile. Go with the flow…ceh…ekekeeee.

Segmen kami lama jugak dekat setengah jam. Penat saya duduk maintain ayu kat set Bella NTV7 tu…he he.

Nampak tak saya duduk sopan je dalam TV tu? Kenalah control ayu sebab 3 kamera menghala ke arah kami masa show tu.

Bella NTV7

Lepas habis show.. terus saya dan Juan bergambar dengan Elaine Daly. Comel je kami berdua kan…bagai langit dengan bumi… ekekeke.

Bella NTV7

Pengalaman masuk TV ni memang sangat best. Mula-mula tu menakutkan. Tapi lepas tu okey je pun. Tak ramai yang dapat peluang macam ni kan.

Bella NTV7

Kalau ada peluang lagi memang confirm lah saya terima…eh… gila glamer pulak….muah haa aa!

** FOLLOW ON INSTAGRAM ** Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM
Agen RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agen RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *