Masalah Kesuburan | Susah Mengandung Sebab Rahim Terbalik ~ Retroverted Uterus

Pernah dengar pasal rahim terbalik?

Dalam bahasa perubatan rahim terbalik ni Retroverted Uterus lah.

Retroverted uterus adalah rahim yang condong ke belakang menghala ke tulang belakang. Kalau rahim normal tu ianya akan condong sedikit ke hadapan menghala ke perut.

Doktor bagitau yang rahim saya terbalik (retroverted) masa saya keguguran anak kedua lebih kurang 2 tahun yang lalu. Masa tu doctor scan rahim untuk pastikan yang sisa kandungan telah dikeluarkan dari rahim.

retroverted-uterus

20% wanita di dunia mempunyai rahim terbalik!

Sebab-sebab rahim terbalik atau retroverted uterus

Ada wanita yang memang dilahirkan dengan kedudukan rahim terbalik. Tapi kebanyakan kita yang ada rahim terbalik ni disebabkan:

  • Mengandung – masa hamil rahim menjadi besar dan ligamen yang memegang rahim menjadi lemah. So, lepas lahirkan anak ramai yang dapati rahim mereka terbalik.
  • Menopause – masa menopause tahap hormone Estrogen akan jatuh dengan mendadak. Ligamen yang memegang rahim akan menjadi lemah.
  • Masalah system peranakan – penyakit keradangan pelvic dan endometriosis juga boleh menyebabkan rahim terbalik.

Sebenarnya kedudukan rahim terbalik atau retoverted uterus ni jarang mendatangkan masalah. Tapi ada juga wanita yang hadapi masalah-masalah berikut:

  • Sakit masa hubungan seks
  • Senggugut teruk
  • Susah mengandung

Walaupun rahim I terbalik tapi I tak ada masalah langsung. Rasanya rahim I jadi terbalik atau condong ke belakang disebabkan masalah Endometriosis Stage 3 yang I ada tu.

Retroverted = condong ke arah lain = i terjemah jadi terbalik la senang 😉

Forever Living Malaysia
BUSINESS PARTNER DIPERLUKAN SEGERA!
Forever Living Products Malaysia - Singapore - Brunei


Modal mula hanya RM105 sahaja. Tak perlu maintain belian bulanan. Kelas ilmu produk dan training bisnes. Video live training bagi yang jauh. TIADA ALASAN untuk berjaya di Forever. Sila isi borang di http://KhasiatAloeVera.com/ahli Saya akan hubungi anda secepat mungkin!
Nama anda akan disenarai sebagai business partner team #AloeVeRos di laman web KhasiatAloeVera.com.

Ros.

Kak Ros adalah seorang ibu kepada 3 orang anak yang masih kecil. Dulu pernah bekerja sebagai Akauntan selama lebih 14 tahun. Sekarang kak Ros bekerja dari rumah sebagai Pakar Bina Blog dan Forever Business Owner (FBO) serta bercita2 untuk mengembangkan team #AloeVeRos ke seluruh dunia.

Awak, awak dan awak nak sama-sama bina bisnes Forever Living ini dengan kak Ros? Kak Ros ajar cara buat online. Sesuai untuk surirumah yang ada anak kecil, students, ibu tunggal, pekerja makan gaji & pesara. Modal mula RM105 sahaja. Tak ada pengalaman meniaga pun boleh buat. Tapi kalau ada pengalaman lagi lah super boleh! Kelas ilmu produk dan seminar bisnes sentiasa ada. Jauh? Boleh belajar secara online melalui video live training dan support group dipimpin rapat oleh jutawan Forever muslim pertama dunia, kak Ju. Yang penting TIADA ALASAN dan BERTINDAK SEKARANG! Jom sertai kak Ros dengan isi borang sini.

Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama Forever Living. Ameen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *