Masalah Kesuburan | Susah Mengandung Sebab Bulu Badan Berlebihan?

Saya tahu ramai yang susah mengandung sebab masalah PCOS – polycystic ovarian syndrome.

Biasanya orang yang ada PCOS ni memang kitaran haid dia tidak tetap. Ada yang period atau haid setahun sekali sahaja!!

Apa penyebab PCOS sebenarnya?

PCOS adalah salah satu penyebab susah mengandung akibat ketidakseimbangan hormon. PCOS terjadi bila dalam ovary (kilang telur) ada banyak cysts kecil yang menganggu proses ovulasi dan pengeluaran hormon.

PCOS

Wanita yang bermasalah PCOS sebenarnya mempunyai tahap hormon Androgen (hormon lelaki) yang berlebihan berbanding wanita biasa.

Semua wanita ada hormon Androgen ni tetapi kuantitinya adalah sangat sedikit. Biasanya kalau wanita ada hormone lelaki yang berlebihan kita boleh tengok dengan mata kasar.

Cuba check seluruh badan kita – dada, kaki, lengan dan muka. Jika kita ada banyak bulu badan maknanya hormone lelaki (androgen) dalam badan kita memang berlebihan.

Tapi tidak semua yang ada bulu badan yang banyak akan ada masalah PCOS. Bulu badan yang berlebihan adalah salah satu symptom kemungkinan berlakunya PCOS.

Berikut adalah symptom atau tanda-tanda PCOS.

  • Bulu badan berlebihan di lengan, kaki atau atas bibir (misai lah tu)
  • Kitaran haid atau period tidak tetap (sangat jarang atau terlalu kerap)
  • Berat badan berlebihan / kegemukan
  • Masalah jerawat yang teruk

Biasanya untuk merawati masalah susah mengandung akibat PCOS, doctor akan bagi pil perancang untuk tolong kitaran haid menjadi normal semula.

Forever Living Malaysia
BUSINESS PARTNER DIPERLUKAN SEGERA!
Forever Living Products Malaysia - Singapore - Brunei


Modal mula hanya RM105 sahaja. Tak perlu maintain belian bulanan. Kelas ilmu produk dan training bisnes. Video live training bagi yang jauh. TIADA ALASAN untuk berjaya di Forever. Sila isi borang di http://KhasiatAloeVera.com/ahli Saya akan hubungi anda secepat mungkin!
Nama anda akan disenarai sebagai business partner team #AloeVeRos di laman web KhasiatAloeVera.com.

Ros.

Kak Ros adalah seorang ibu kepada 3 orang anak yang masih kecil. Dulu pernah bekerja sebagai Akauntan selama lebih 14 tahun. Sekarang kak Ros bekerja dari rumah sebagai Pakar Bina Blog dan Forever Business Owner (FBO) serta bercita2 untuk mengembangkan team #AloeVeRos ke seluruh dunia.

Awak, awak dan awak nak sama-sama bina bisnes Forever Living ini dengan kak Ros? Kak Ros ajar cara buat online. Sesuai untuk surirumah yang ada anak kecil, students, ibu tunggal, pekerja makan gaji & pesara. Modal mula RM105 sahaja. Tak ada pengalaman meniaga pun boleh buat. Tapi kalau ada pengalaman lagi lah super boleh! Kelas ilmu produk dan seminar bisnes sentiasa ada. Jauh? Boleh belajar secara online melalui video live training dan support group dipimpin rapat oleh jutawan Forever muslim pertama dunia, kak Ju. Yang penting TIADA ALASAN dan BERTINDAK SEKARANG! Jom sertai kak Ros dengan isi borang sini.

Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama Forever Living. Ameen.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *