Jom Belajar Bahasa Cina | 5 Jenis Tone (Cara Sebutan) Bahasa Cina Mandarin – Bunyi Sama Sebutan Berbeza Maksud Lain!

Bismillah. Aloe! Kak Ros di sini. 你好!我的名字是玫瑰。

Bunyi ejaan macam sama tapi nada sebutan berbeza membawa maksud berlainan. Pergh. Giler pening! Hehe!

Bahasa Cina Mandarin ni ada tones @ nada sebutan yang dikenali sebagai 声调 (shēngdiào). Jika nak belajar Bahasa Cina Mandarin kena tahu tones dia. Sebab Bahasa Cina Mandarin adalah bahasa bernada @ bertona.

 

Belajar Bahasa Cina Mandarin Online

Tones atau nada sebutan memberi makna yang berbeza. So jangan salah sebut. Bunyi sama nada berbeza lain maksudnya. Silap haribulan orang belasah ko sebab ingat ko menyumpah. Hak hak hak!

Nak contoh? Nah!

妈 – Mā = mom / emak
马 – mǎ = horse / kuda
吗 – ma = do you?
骂 – mà = curse / marah (menyumpah)

Belajar Bahasa Cina Mandarin Online

Ada 5 jenis nada sebutan @ tones dalam Bahasa Cina Mandarin ni. Tapi 4 sahaja yang kena faham dan praktis banyak-banyak. Satu lagi tones yang neutral.

  • First Tone: Nada tinggi dan kekal tinggi
  • Second Tone: Nada sederhana yang semakin menaik
  • Third Tone: Nada sederhana, yang jatuh kemudian naik semula.
  • Fourth Tone: Nada tinggi yang semakin menurun.
  • Neutral Tone: Bukan nada tapi cara menyebut yang pendek dan ringan.

Belajar Bahasa Cina Mandarin Online

你好!我的名字是玫瑰。 Nǐ hǎo! Wǒ de míngzì shì méiguī..  Hai! Nama saya Ros!

Forever Living Malaysia
BUSINESS PARTNER DIPERLUKAN SEGERA!
Forever Living Products Malaysia - Singapore - Brunei


Modal mula hanya RM105 sahaja. Tak perlu maintain belian bulanan. Kelas ilmu produk dan training bisnes. Video live training bagi yang jauh. TIADA ALASAN untuk berjaya di Forever. Sila isi borang di http://KhasiatAloeVera.com/ahli Saya akan hubungi anda secepat mungkin!
Nama anda akan disenarai sebagai business partner team #AloeVeRos di laman web KhasiatAloeVera.com.

Ros.

Kak Ros adalah seorang ibu kepada 3 orang anak yang masih kecil. Dulu pernah bekerja sebagai Akauntan selama lebih 14 tahun. Sekarang kak Ros bekerja dari rumah sebagai Pakar Bina Blog dan Forever Business Owner (FBO) serta bercita2 untuk mengembangkan team #AloeVeRos ke seluruh dunia.

Awak, awak dan awak nak sama-sama bina bisnes Forever Living ini dengan kak Ros? Kak Ros ajar cara buat online. Sesuai untuk surirumah yang ada anak kecil, students, ibu tunggal, pekerja makan gaji & pesara. Modal mula RM105 sahaja. Tak ada pengalaman meniaga pun boleh buat. Tapi kalau ada pengalaman lagi lah super boleh! Kelas ilmu produk dan seminar bisnes sentiasa ada. Jauh? Boleh belajar secara online melalui video live training dan support group dipimpin rapat oleh jutawan Forever muslim pertama dunia, kak Ju. Yang penting TIADA ALASAN dan BERTINDAK SEKARANG! Jom sertai kak Ros dengan isi borang sini.

Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama Forever Living. Ameen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *