Tips Bela Hamster | Panduan Memberi Makanan Kepada Hamster Kesayangan

Bismillah. Cikros di sini.

Nak bagi hamster makan apa ye? Owh! Hamster memang suka makan. Bagi je apa saja memang dia akan makan. Tapi AWAS!!

Hamster akan mudah kena penyakit atau terus mati kalau salah makan atau terlebih makan. So… kena JAGA makanan hamster. Jangan bagi sebarangan makanan. Pantau diet hamster tu tau. Hehe!

Makanan utama hamster ialah bijirin yang boleh dibeli dari pet shop. Hamster juga boleh diberi sayur dan buah tapi dalam kuantiti yang sedikit.

Bela Hamster Jenis Hamster Malaysia

Nak selamat better bagi hamster makanan khas untuk hamster yang dijual di pet shop sahaja. Najis hamster yang makan bijirin ni kurang berbau berbanding najis hamster yang makan sayur dan buah. Kena rajin cuci sangkar hamster hari-hari. Wa haha!

Jenis Makanan Sesuai Untuk Hamster

Hamster suka sangat dengan kuaci atau biji bunga matahari.Tak kiralah hamster jenis apa samada hamster Syrian, Winter White, Roborovski atau Campbell — memang kuaci favorite mereka.

Bela Hamster Jenis Hamster Malaysia

Tapi jangan manjakan hamster dengan kuaci pulak. Kuaci ni banyak lemak. Kunyah kuaci hari-hari boleh gemuk gedempol hamster tu tau. Tak pasal-pasal obese hamster tu. Senang kena penyakit pulak.

Kalau beli bijirin hamster dari pet shop biasanya ia ada mixed bijirin yang ada campuran kuaci, kacang dan jagung. So makanan hamster yang ni dah ada “kuota” kuaci dalam setiap hidangan yang bersesuaian dengan hamster.

Bela Hamster Jenis Hamster Malaysia

Sayur yang sesuai dan selamat untuk hamster adalah lobak merah, sawi, kangkung dan sengkuang. Buah yang sesuai dan selamat untuk hamster ialah buah epal dan pisang.

Ingat!! Tak boleh bagi banyak sayur dan buah. Bagi sikit sahaja sebanyak 2-3 kali seminggu. Kiranya sayur dan buah adalah makanan special untuk hamster.

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *