Tips Bela Hamster | Cara Menjaga Hamster Dengan Betul @ Pantang Larang Membela Hamster

Bismillah. Cikros di sini.

Hamster adalah pet yang kecil dan mudah dibela. Kos penjagaan hamster pun tidak lah mahal seperti penjagaan haiwan kesayangan lain seperti kucing.

Tapi seperti pet yang lain, ada perkara do’s and don’t yang perlu diketahui untuk membela hamster dengan betul. Aku share sini beberapa tips menjaga hamster dengan betul. Banyak pantang larang nak jaga hamster ni. Wa haha!

  • JANGAN beri hamster sayur, buah atau jagung segar sebagai makana utama. Pencernaan hamster tidak sesuai untuk mencerna makanan berkelembapan tinggi seperti itu.
  • JANGAN beri hamster makan kuaci atau biji bunga matahari terlalu banyak dan kerap. Sebab boleh menyebabkan obesiti, kekurangan kalsium dan keguguran bagi hamster yang hamil.
  • JANGAN beri minum susu tepung atau susu segar kepada hamster. Sebab bulu hamster boleh gugur dengan banyak dan menipis.
  • JANGAN beri minum air minuman yang tidak ditapis atau tidak dimasak.
  • JANGAN mandikan atau basahkan hamster. Sebab hamster sangat sensitif dengan air.
  • JANGAN letakkan hamster berlainan spesis ke dalam satu sangkar. Sebab mereka akan bergaduh!
  • JANGAN pelihara lebih sari seekor hamster Syrian dalam satu sangkar. Sebab mereka akan bercakaran!
  • JANGAN jemur hamster bawah matahari. Sebab hamster haiwan nocturnal yang tidak tahan panas matahari.
  • JANGAN pisahkan baby hamster dengan ibu yang baru melahirkan. Sebab baby hamster perlu menyusu badan dan kehangatan ibunya.
  • BOLEH BERI hamsters makanan kering khas untuk hamster yang boleh dibeli di pet shop sebagai makanan harian.
  • BOLEH BERI BUAH & SAYUR dalam kuantiti yang sedikit seminggu sekali.
Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *