Tips Bela Hamster | Cara Kenal Jantina Hamster Jantan & Hamster Betina

Bismillah. Cikros di sini.

Kat rumah aku ada 3 ekor hamster. Seekor tu Tenten Winter White. Lagi 2 ekor jenis Roborovski dwarf bernama Serena dan Kulot.

Apa jantina hamster kami tu? Entahhhhhh. Penjual pet shop yang suami pergi beli 2 ekor Roborovski tu pun cakap dia tak tau jantina hamster tu apa. Ko rasa? Wa haha!

Aku pun main suka hati je bagi nama Tenten Winter White, Serena Roborovski dan Kulot Roborovski mengikut nama watak pelakon cerita Dolce de Amore. Kalau ikut cerita tu Tenten tu jantan manakala Serena dan Kulot adalah betina.

Bela Hamster Jenis Hamster Malaysia

Serena Roborovski

Tapi betul kah Tenten tu hamster jantan manakala Serena dan Kulot hamster betina? Misteri nusantara ni. Nanti senang aku check lah jantina apa hamster tu. Hehe!

So jom. Mari kita sama-sama belajar cara untuk mengenali jantina hamster samada jantan atau betina.

Jantina Hamster Jantan atau Hamster Betina?

Hamster adalah haiwan yang mudah membiak. Jika korang nak membiakkan hamster, masa beli hamster tu kena beli sepasang hamster jantan dan betina.

Hamster betina mengandung selama 1 bulan lebih dan melahirkan sebanyak 4-8 ekor anak. Ia menyusukan anak selama 1 bulan sahaja. Selepas tu hamster betina dah ready untuk mengandung lagi.

So kalau hamster betina tu kerap mengawan maka setiap 2-3 bulan akan lahir 4-8 ekor anak hamster yang baru. Wah! Meriah tu. Hehe!

Nota: Hanya hamster Winter White, Campbell dan Roborovski yang boleh dibiakkan di rumah. Hamster Syrian suka hidup bersendirian jadi tak boleh beli sepasang. Hanya pakar hamster sahaja yang boleh membiakkan hamster Syrian.

Cara mengenali jantina hamster jantan dan hamster betina mudah bagi yang dah biasa. Tapi kalau tak biasa tengok alat kelamin hamster akan rasa payah juga. Satu kerja pulak nak sekodeng alat kelamin hamster tu semua. Wa haha!

Aku cadangkan ko pegang belakang hamster tu hingga dia terkangkang macam ni. Kemudian ambik gambar masa dia terkangkang tu. So mudah sikit nak menganalisa alat kelamin hamster tu. Boleh take your own sweet time renung gambar tu lama-lama.

Bela Hamster Jenis Hamster Malaysia

Kalau direct tengok alat kelamin hamster untuk kenal jantan atau betina boleh mendatangkan kemarahan hamster pulak. Apa hal tengok aku punya tuttttt lama-lama. Hehe!

Nota: Jantina hamster sukar dikenali semasa hamster masih kecil sebab belum jelas kelihatan. Tunggu hamster tu dewasa dulu (usia 3-4 minggu) baru mudah nak kenal jantan atau betina.

Bela Hamster Jenis Hamster Malaysia

Ciri-Ciri Jantina Hamster Jantan

  • Hamster jantan memiliki 2 lubang iaitu anus dan kemaluan yang terpisah kira-kira 1 1/2 centimeter.
  • Bahagian bawahnya juga sedikit memanjang (skrotum)
  • Alat kelamin hamster jantan lebih besar dari hamster betina, agak menonjol testis nya tu

Bela Hamster Jenis Hamster Malaysia

Ciri-Ciri Jantina Hamster Betina

  • Hamster betina  2 lubang iaitu anus dan kemaluan yang sangat dekat, seperti hampir menyatu
  • Ada 4 buah puting susu pada hamster betina
  • Alat kelamin hamster betina adalah rata (tak menonjol)

Bela Hamster Jenis Hamster Malaysia

Aku dah check jantina Tenten Winter White dan Serena Roborovski. Ternyata kedua-dua hamster kami tu JANTAN! Kulot pulak belum check sebab macam masih belum jinak susah nak pegang.

Tenten tu dah betul dah bagi nama jantan. Tapi Serena tu hamster jantan dengan nama betina. Tak mau tukar nama dah. Anak-anak aku dah biasa panggil hamster Roborovski jantan tu Serena. Wa haha!

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *