Sekolah Agama KAFA | Apakah UPKK & Kenapa Perlu Ambil Peperiksaan UPKK (Ujian Penilaian Kelas KAFA)

Bismillah. Cikros di sini.

Berjemaah nampaknya friends FB aku up status tentang keputusan peperiksaan UPKK anak masing-masing. Lepas geram sebab now dah tak boleh raikan result UPSR ke? Gurau je. Hehe!

Aku tak ambik pot pun pasal UPKK ni. Actually, aku tak tau pun apa UPKK ni. Tapi bila kawan-kawan cakap UPKK ni peperiksaan sekolah KAFA masa darjah 5 terus ringgggggggg! Berbunyi non-stop alarm dalam otak omak ni hah.

Izzah darjah 4 tahun ni so tahun depan kena ambik la exam UPKK tu. Aku ingat sekolah agama ada PSRA je sama macam UPSR. Rupanya ada UPKK jugak. Serius omak tak alert. Dush sebijik. Wa haha!

Apakah UPKK?

UPKK ialah singkatan kepada Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) UPKK ialah peperiksaan bersijil yang dikeluarkan oleh pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Peperiksaan ini di jalankan ke atas semua pelajar di darjah 5 di sekolah KAFA diseluruh Malaysia.

Ada ke yang tahu KAFA tu apa? Meh omak bagi pencerahan. KAFA stands for Kelas Agama & Fardhu Ain. Get it?

Kenapa Perlu Ambil Ujian UPKK ?

Peperiksaan Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) telah dilaksanakan pada tahun 1994 setelah mendapat persetujuan dalam Mesyuarat Lembaga LEPAI kali ke-19 selaras dengan objektif pertubuhan KAFA.

Matlamat UPKK ialah untuk menilai tahap kemahiran & kebolehan pelajar dalam bidang pembacaan & hafazan Al-Quran serta amal ibadat & cara hidup Islam.

  • Menilai tahap pengetahuan & kefahaman pelajar dalam aspek fardhu ain.
  • Menilai tahap keberkesanan amalan asas cara hidup Islam di kalangan pelajar.
  • Menilai kemahiran pelajar dalam membaca & menulis jawi.
  • Menilai keupayaan, kecekapan & kemahiran pelajar dalam membaca & menulis bahasa Arab.

Peperiksaan ni adalah bagi pelajar tahun 5 seluruh Malaysia. Kalau nak masuk sekolah menengah agama, asrama penuh, sekolah tahfiz dan lain2, sijil ni penting di samping sijil PSRA (tahun 6).

54,824 calon peperiksaan UPKK 2017 dapat 8A

PUTRAJAYA: Seramai 54,824 calon peperiksaan Ujian Penilaian Kelas Kafa (UPKK) 2017 mendapat 8A, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Beliau berkata bilangan itu meningkat sebanyak 18 peratus berbanding 46,461 calon mendapat 8A pada tahun 2016.

Dalam kenyataan di sini hari ini, Jamil Khir berkata seramai 21,639 calon mendapat 7A, manakala 21,462 mendapat 6A dan 23,950 calon lagi mendapat 5A.

Menurutnya, Amali Solat dan Penghayatan Cara Hidup Islam (PCHI) mencatatkan kadar lulus tertinggi iaitu 99.9 peratus, diikuti mata pelajaran Al-Quran yang mencapai 99.7 peratus kelulusan.

Jamil Khir berkata pencapaian ini sekaligus menunjukkan kejayaan pelajar dalam menguasai ibadat solat, tilawah Al-Quran dan mengamalkan cara hidup Islam dalam kehidupan seharian.

Dalam pada itu, katanya mata pelajaran Jawi dan Khat mencapai 94.8 kelulusan, Lughatul Quran (91 peratus), Adab (Akhlak Islamiah) (93 peratus), Ulum Syariah (Akidah dan Ibadah) (85.7 peratus) dan Sirah (87 peratus).

Calon boleh mendapatkan keputusan di sekolah masing-masing atau semakan secara dalam talian di semakan.islam.gov.my atau menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) ke mySMS 15888 bermula pukul 11 pagi ini hingga 5 petang dan dibuka hingga 5 Feb 2018.

Dalam pada itu, katanya, bermula tahun ini, keputusan UPKK akan diumumkan dalam tahun semasa dan semakan maklumat calon yang berdaftar juga boleh dibuat oleh ibu bapa atau penjaga secara dalam talian.

“Selain itu, pendaftaran calon kepada bukan warganegara dibuka mulai tahun ini mengikut syarat ditetapkan,” katanya. — Bernama

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *