Kisah Lampin Kain | Cara Menyediakan & Menggunakan Lampin Kain @ Pocket Cloth Diaper

Bismillah. Aloe!

Antara banyak2 sistem cloth diaper, aku rasa pocket diapers yang paling leceh sekali nak disediakan. Leceh ni tak bermakna susah. Hanya ada extra steps kena buat berbanding sistem cloth diaper yang lain.

Mudah je steps tu jika dah biasa. Aku suka je guna pocket diapers ni.

Masa Izzah dulu aku guna pocket diapers sebagai day diapers dan night diapers. Masa Irfan dan Irdina aku guna pocket diapers pada waktu siang sahaja.

Lampin Kain Moden

Sebelum aku story tentang cara menyediakan pocket cloth diapers sebelum digunakan, aku nak share panduan masa penggunaan lampin kain moden @ cloth diaper ini.

Lampin Kain Moden

Panduan Masa Penggunaan Cloth Diaper

Kat bawah ni panduan asas bagi yang baru nak berjinak2 dengan cloth diaper berpoket.

  • 7.00 – 10.00 pagi 1 pocket + 1 insert
  • 10.00 – 1.00 tengahari 1 pocket +1 insert
  • 1.00 – 4.00 petang 1 pocket + 1 insert
  • 4.00 – 7.00 petang 1 pocket + 1 insert
  • 7.00 – 12.00 malam 1 pocket + 2 insert
  • 12.00 – 7.00 pagi 1 pocket + 2 insert

Jumlah cloth diaper yang digunakan sehari adalah 6 pocket diapers + 8 inserts.

Penting! Cloth diaper mesti ditukar setiap kali baby buang najis dan apabila CD sudah berat.

  • 3-4 jam, sehari ada 24 jam, 1 CD untuk 4 jam = 6 CDs
  • penggunaan malam dengan 2 inserts, boleh digunakan selama 8 jam (dari jam 10 malam ke 6 pagi)

Cara Menyediakan Pocket Cloth Diapers

Ada 2 bahagian utama pada lampin kain moden berpoket iaitu:

Lampin Kain Moden

Secara asasnya, satu insert/soaker boleh digunakan pada waktu siang untuk tempoh selama 3 jam. Dua inserts perlu disumbat dalam pocket diapers pada waktu malam untuk menyerap lebih banyak basahan.

Aku biasanya guna dua inserts walaupun untuk waktu siang. Baby aku tu kadang2 medium wetter. Kadang2 heavy wetter. Kira selamat sikit guna terus 2 inserts.

Inserts favorite aku untuk pocket diaper ialah Zorb + Microfiber. Zorb aku letak atas Microfiber sebab aku nak kesan stay dry tu bertahan walaupun Irdina duduk.

Microfiber ni memang sangat menyerap tapi bila penyek akibat baby duduk ia boleh “terperah” menyebabkan compression leak = kebocoran. Zorb ni pun super duper menyerap dan boleh hold berganda2 kebasahan berbanding microfiber tapi tiada risiko “terperah”.

Kiranya microfiber tu sebagai insert back up in case Zorb dah terlalu penuh lah. Most of the time hanya Zorb yang basah tapi microfiber masih kering masa aku tukar diaper.

Korang kena tengok juga baby korang samada medium wetter atau heavy wetter. Medium wetter rasanya tiada masalah sangat.

Tapi kalau heavy wetter kena make sure inserts yang dimasukkan dalam pocket diaper mampu menyerap dengan baik. Korang mesti bangun tengah malam untuk menukar diaper bagi mengelakkan kebocoran.

Lampin Kain Moden

Pastikan inserts yang dimasukkan dalam pocket diaper tidak terkeluar dan tidak senget bagi mencegah kebocoran.

Selepas dibasuh dan kering make sure korang dah setting kan @ adjust saiz cloth diaper mengikut saiz baby korang. Biasanya kena setting snap button pada depan cloth diaper dan setengah CD macam Bamboolite & Charlie Banana kena adjust getah elastik pada leg casing.

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *