Pemeriksaan Semasa Hamil | Buka Buku Merah di Klinik Kesihatan

Semasa mengandung anak pertama, saya dirujuk kepada Hospital Sungai Buloh dari LPPKN. Sebelum ke Hospital Sungai Buloh, saya perlu membuka buku merah di Klinik Kesihatan Sungai Buloh.

Buku merah atau buku pink diperlukan jika anda bercadang untuk bersalin di mana-mana hospital kerajaan. Dalam buku merah terdapat segala maklumat penting tentang diri dan kandungan anda sepanjang kehamilan.

Kalau anda nak bersalin di hospital swasta memang tak perlu buat buku merah, Tapi kalau ada masalah semasa melahirkan, anda tetap akan di hantar ke hospital kerajaan.

Buku Merah

Jadi, lebih baik buka saja buku merah, kan?

Saya melahirkan anak pertama di Hospital Sungai Buloh. Walaupun terpaksa dibedah secara kecemasan (kandungan 34 minggu + uri dibawah + air ketuban pecah dengan najis bayi), tapi kos yang perlu dibayar adalah dalam 300 ringgit sahaja. Kalau di hospital swasta mahu cecah 10 ribu.

Untuk kandungan kali ini saya juga bercadang untuk bersalin di Hospital Sungai Buloh. Jadi, saya kena buka buku merah dan membuat pemeriksaan di klinik kesihatan.

Berikut saya kongsikan tips buka buku merah atau buku pink di klinik kesihatan. Pastikan anda baca dan ikut saranan saya. Ada sebabnya!

ALAMAT RUMAH DI MANA?

Buka buku merah mesti berdasarkan alamat rumah anda.

Perkara utama kena pastikan rumah anda berada di kawasan mana. Sangat penting sebab kita tak boleh sesuka hati pergi buka buku merah di klinik kesihatan yang paling dekat dengan rumah.

Setiap klinik kesihatan ada kawasan jagaan masing-masing. Masa kita dalam pantang, nurse dari klinik kesihatan kawasan kita inilah yang akan datang buat lawatan di rumah untuk pantau kesihatan kita dan bayi.

  • Contoh 1: Alamat rumah di USJ Subang Jaya. Klinik kesihatan paling dekat (kita rasa) ialah Klinik Kesihatan Kelana Jaya. Tapi kita tak boleh ke Kelana Jaya. Kena pergi buka buku merah di Klinik Kesihatan Medan Jaya.
  • Contoh 2: Alamat rumah di Jalan Jambu, Meru, Klang. Tak semestinya boleh buka buku merah di Klinik Kesihatan Meru. Kena pergi Klinik Desa Kampung Nenas.
  • Contoh 3: Alamat rumah di Sungai Buloh. Bekerja di Kelana Jaya. Kena buka buku merah di Klinik Kesihatan Sungai Buloh. Kalau nak buat check-up di Klinik Kesihatan Kelana Jaya (dekat tempat kerja) boleh cakap dengan nurse untuk transfer.

TELEFON DULU UNTUK KEPASTIAN

Sebaiknya telefon dahulu klinik kesihatan untuk kepastian. Berikan alamat rumah dan tanya klinik kesihatan mana yang kita perlu pergi.

Jangan jadi macam saya. Duduk di Jalan Jambu, Meru dan terus terjah Klinik Kesihatan Meru. Terus kena reject. Rupanya kena buka buku merah di Klinik Desa Kampung Nenas. Buang masa dan dapat penat percuma.

Klinik Kesihatan Meru

Anda boleh dapatkan nombor telefon klinik kesihatan dalam negeri Selangor di laman web JKN Selangor. Bagi lain-lain negeri, sila rujuk JKN negeri masing-masing.

BAWA DOKUMEN DIPERLUKAN

Sebaiknya telefon klinik kesihatan dan pastikan apa dokumen yang perlu dibawa.

Biasanya jika mengandung anak pertama (sulung), perlu bawa dokumen berikut:

  • sijil nikah asal dan salinan
  • kad pengenalan dan salinan (suami isteri)
  • gambar berukuran pasport (suami isteri)
  • bil elektrik/air (untuk sahkan alamat rumah)

Jika mengandung anak kedua, perlu bawa dokumen berikut:

  • buku merah anak pertama (atau anak paling last)
  • kad pengenalan isteri
  • bil elektrik/air (untuk sahkan alamat rumah)

(ada juga klinik kesihatan yang tetap minta sijil nikah walaupun pernah mengandung sebelum ini – jadi telefon dulu untuk kepastian).

DATANG AWAL

Klinik kesihatan dan klinik desa mula dibuka pukul 8 pagi. Tapi lebih baik datang awal untuk mengambil nombor giliran.

Kalau datang lambat maka memang confirm habis lambat. Pemeriksaan ibu mengandung di klinik kesihatan biasanya makan masa 2-3 jam (walaupun sudah ada temujanji).

Ramai orang dan banyak pemeriksaan perlu di buat seperti ujian air kencing, ujian darah, pemeriksaan perut, timbang berat, jumpa doktor (jika perlu) dan paling lama kena dengar nurse bagi ceramah (membebel + bagi nasihat).

BERTERUS-TERANG JIKA DITANYA

Semasa buka buku merah, nurse akan interview kita. Macam-macam soalan akan ditanya. Terutama tentang sejarah penyakit keluarga.

Kalau ada ibu bapa yang berpenyakit macam kencing manis atau darah tinggi sila maklumkan. Segala maklumat adalah penting bagi memantau tahap kesihatan kita semasa mengandung.

Pemeriksaan ibu mengandung di klinik kesihatan memang sangat leceh kerana ramai orang. Tetapi bagi saya ada kebaikannya kerana pemeriksaan yang dilakukan adalah lebih lengkap dan percuma.

Terutama ujian darah bagi menentukan darah merah cukup (tidak anemia). Setiap kali pergi mesti kena ambik darah. Vitamin macam pil zat besi, vitamin c, kalsium dan Obimin pun boleh dapat percuma.

Kalau kena monitor paras gula dalam darah (BSP – blood sugar profile) pun percuma. Kalau pergi klinik swasta sekali check gula dalam darah kena RM20. BSP pulak biasanya kena check 4 kali dalam sehari – mahu melayang RM80 setiap kali buat BSP.

Klinik kesihatan tidak lakukan ultrasound setiap kali pemeriksaan. Tapi tidak mengapa sebab kita boleh ke klinik swasta jika rasa nak scan bayi dalam kandungan.

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *