Masalah Kesuburan | Susah Mengandung Sebab Rahim Terbalik ~ Retroverted Uterus

Pernah dengar pasal rahim terbalik?

Dalam bahasa perubatan rahim terbalik ni Retroverted Uterus lah.

Retroverted uterus adalah rahim yang condong ke belakang menghala ke tulang belakang. Kalau rahim normal tu ianya akan condong sedikit ke hadapan menghala ke perut.

Doktor bagitau yang rahim saya terbalik (retroverted) masa saya keguguran anak kedua lebih kurang 2 tahun yang lalu. Masa tu doctor scan rahim untuk pastikan yang sisa kandungan telah dikeluarkan dari rahim.

retroverted-uterus

20% wanita di dunia mempunyai rahim terbalik!

Sebab-sebab rahim terbalik atau retroverted uterus

Ada wanita yang memang dilahirkan dengan kedudukan rahim terbalik. Tapi kebanyakan kita yang ada rahim terbalik ni disebabkan:

  • Mengandung – masa hamil rahim menjadi besar dan ligamen yang memegang rahim menjadi lemah. So, lepas lahirkan anak ramai yang dapati rahim mereka terbalik.
  • Menopause – masa menopause tahap hormone Estrogen akan jatuh dengan mendadak. Ligamen yang memegang rahim akan menjadi lemah.
  • Masalah system peranakan – penyakit keradangan pelvic dan endometriosis juga boleh menyebabkan rahim terbalik.

Sebenarnya kedudukan rahim terbalik atau retoverted uterus ni jarang mendatangkan masalah. Tapi ada juga wanita yang hadapi masalah-masalah berikut:

  • Sakit masa hubungan seks
  • Senggugut teruk
  • Susah mengandung

Walaupun rahim I terbalik tapi I tak ada masalah langsung. Rasanya rahim I jadi terbalik atau condong ke belakang disebabkan masalah Endometriosis Stage 3 yang I ada tu.

Retroverted = condong ke arah lain = i terjemah jadi terbalik la senang 😉

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *