Susah Mengandung | Hanya Yang Alami Memahami

Saya ingin berkongsi semula pengalaman tentang masalah susah mengandung nih. Harap dapat membantu.

Sedikit history tentang saya yang dulunya susah sangat nak mengandung ni.

Saya kahwin tahun 2004 dan tidak pernah merancang keluarga (tak kenal pun pil perancang what so ever).  Tapi lepas 3 tahun masih belum ada rezeki anak. Hati dah tak tenteram dan sedih tu tak boleh cakap lah.

Terutama bila kena sindir ‘mandul’ dengan orang-orang terdekat.

Terutama bila tengok kawan-kawan yang baru je kahwin terus bunting pelamin. Rasa dunia ni sangat tidak adil!!!

Pada tahun 2006, saya dapat kerja di tempat baru (tempat kerja saya sekarang lah ni). Masa tu ada seorang staff yang ada masalah susah mengandung juga bagitau dia sedang buat rawatan kat LPPKN. Masa tu adalah kali pertama saya dengar tentang LPPKN!

Terus saya bagitau Big Babah dan call LPPN pada akhir tahun 2006. Tapi saya diberikan appointment dalam bulan Februari 2007. Berbulan-bulan kena tunggu!

Apa maknanya tu kalau lama sangat kena tunggu untuk dapatkan appointment kali pertama dengan LPPKN? Maknanya ramai lagi orang yang senasib dengan kita.

Doktor kata saya ada masalah ketidakseimbangan hormon. Tensen sangat la kot masa tu..he..he

Tapi period saya memang tak ada masalah – regular je. Xtray HSG (Hysterosalpingography) pulak tunjukan tidak ada tiub tersumbat tapi ada masalah Pelvic Adhesion yang biasanya ada pada orang yang pernah kena bedah. Tapi saya tak pernah pulak kena bedah sebelum tu…heran..heran.

SAya pun cuba rawatan kesuburan dengan makan Clomid (pil subur),suntik Gonal-f, Pregnyl dan seterusnya buat IUI.

Berkotak-kotak Gonal-f kena injek kat perut..hu..hu

Gonal-F dan Pregnyl tu kena suntik sendiri pulak tu. Saya takut nak buat so Big Babah la jadi doktor..he..he

IUI kali pertama gagal!! Memang sedih tahap moyang gaban dah masa tu. Tapi saya tak give up. Terus buat IUI kali kedua bulan seterusnya.

Alhamdulillah bulan September 2007, saya mengandung anak pertama. Izzah dilahirkan masa kandungan 34 minggu melalui pembedahan. Sebab Izzah tu tak sabar sangat nak keluar…dia tendang uri sampai pecah air ketuban..he..he

Lagi satu sebab kena bedah sebab saya ada Placenta Previa – masalah uri di bawah menutupi saluran peranakan (cervic opening). So, baby memang takleh keluar ikut jalan biasa lah.

9 bulan lepas Izzah dilahirkan, tiba-tiba saya disahkan mengandung lagi!!

Memang ajaib sebab saya mengandung secara natural/semulajadi tanpa bantuan ubat kesuburan atau pun IUI. Saya masa tu tak de lah makan pil perancang atau sengaja merancang sebab saya tahu saya ni memang susah nak lekat punya.

Tapi sebaliknya, terbukti saya boleh mengandung tanpa rawatan. Malangnya kandungan ke dua saya tu gugur masa 11 minggu. Mungkin sebab masalah ketidakseimbangan hormon saya tu.

Lepas keguguran anak kedua tu, kami decided buat family planning secara semulajadi tanpa pil perancang atau ikat saluran peranakan. Semulajadi adalah lebih bagus dan tidak ada kesan sampingan kan?

Pada awal tahun 2010, kami pun mula berusaha untuk dapatkan anak lagi. Berbulan-bulan usaha tapi tak lekat juga. Malah saya mula rasa sedih bila tengok kawan-kawan kat ofis mengandung masa tu.

Ingat nak terus pergi LPPKN lagi tapi masa tu LPKKN pulak tutup beberapa bulan sebab tengah renovate. So.. nampaknya kenalah usaha cara lain.

 

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *