Bibik RM800

I don’t have a maid. And, I don’t think I want to hire one. Not even if I have a dozen kids. Yes, really!

I just don’t trust any maid to look after my children. You will never know what will happen in that 8-10 hours leaving your baby in the hand of someone foreign. Anything could happen. And, that something could become a serious nightmare!

Well, if there is a relative supervising the maid, or better if I myself is there to supervise her work… I guess that would be fine.

Perhaps installing video camera to monitor the maid would be another option. Hmm… it would be good to get a video proof of your maid’s wrong doings, isn’t it?

Oh why I’m writing this? Because, I heard that Indo government is imposing minimum wage of RM800 for it’s maid! RM800 people!

We all knows that Indon government has freeze all new application of it’s people working as maid in Malaysia. This resulted from one case of a maid claimed being abused by her empolyer. I can’t remember the maid’s name, though.

And, they will let it’s people to work as maid in Malaysia again if we accept RM800 as the minimum wage… walla!

I don’t think I can afford to pay a monthly RM800 for an unskilled domestic worker. Okay, the monthly wage is one story.. how about the initial payment of around RM5,000 to get a maid? Totally outrageous…ha..ha

Well, if you’re wealthy that would not be an issue. But, most of us are not, hu..hu

There was something interesting that I heard on TV3 news last night. Someone sent a letter to TV3 and gave some brilliant suggestions.

He said, we could accept the minimum wage of RM800 per maid with conditions:

  1. Maid must pay deposit of RM1,000 that will be forfeited if the maid run away (young maids are well known to run away to get a higher paying job)
  2. Maid must pay room rental RM150, food RM100 and water & electricity RM50 – on monthly basis (now employers provide these for free)
  3. Maid must has a sort of Domestic Worker certificate (because many maids do not know how to do simple tasks like ironing, using household appliances etc).

That’s all that catch my attention. Kudos to the letter sender! I totally agree with him!!

Maids nowadays are not like maids some 20 years ago. These days, young maids come to Malaysia to seek other opportunities by using domestic workers visa. Many would run and look for a job where they are promised higher salary.

My sister has 3 run away maids before she gets the current one. Hoh… I salute her for being so cool…ha..ha

And, recently… a collegue get an instant maid that run in the middle of night. Not because her employer is bad or abusive (they are very good people), but because she was greedy.

After 3 days, the maid regret her action and confessed to my colleague. So, my colleague sent her back to her rightful employer.

Well, I heard so many horror stories about my friends’ maids. And, I don’t think I’m cool to face all that problems…ha..ha..ha

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

No Comments

  • Fid says:

    saya setuju bab room rental etc etc tu….harus kita potong…operator kilang saya gaji rm500 tak de plak syarikat bayar sewa rumah atau bg elaun mkn..ni malaysian…

    btw elaun makan caj mahal sikit hahahahaa

    • littlemama says:

      fid, betul tu… maid ni took things for granted tau.. dapat tempat tinggal, makan free lagi mahu bising… pulak tu ada majikan baik hati siap beli baju, handphone, bawak pegi melancong, makan kat restoran grand lagi.

      yang kena dera tu kes terpencil la.. mana boleh penalize semua majikan pulak…ho..ho.. emo macik di hari cuti ni..he..he

  • cathj says:

    I don’t trust maid either.. and I agree with the letter sender.. *sigh* ..

  • oli says:

    saya pun setuju dengan pengirim TV3 tu…
    kalau betul RM800,lebih baik kita ambik aje orang kita…

    • littlemama says:

      oli, betul tu oli… ramai budak lepasan SPM yang nak kalau gaji RM800 tu… sekarang ni orang kita taknak jadik maid sebab gaji rendah… tapi kalau gaji RM800 tu i rasa ramai yang nak

  • lin says:

    haish…seb bek takde maid..takyah pening kepala..mmg tak patutla byr 800 sebulan..baik hire maid harian tuh soh dtg kemas rumah weekend…3jam baru 50rgt..hehehe.. ari2 lain boleh la wt sendirik.. 😀 😡

    • littlemama says:

      lin, my hubby asik duk tanya nak tak maid.. i said no..no! tidak sesekali akan me benarkan ada orang asing duduk sama-sama dalam rumah me..

      sedangkan sedara datang lepak pun me rasa rimas, ini kan pulak maid.. dah la tak tau hati budi dia camana.. banyak sangat kawan2 i sakit kepala dgn maid diaorang ni

      yang dera budak tu satu hal, ada yang kidnap budak nak jual, yang lari siang hari tinggalkan baby sorang2, yang mandi bog*l tak tutup pintu bilik air (nak goda laki orang la tu), yang buat reta majikan macam sendiri punya, ish… macama2 la

  • liza says:

    betul2..kalau nak sangat gaji rm800..kira dia laa bayar semua makan,sewa and semua tu..barulah adil..emosi plak..salam kenal little mama..mmg selalu jenguk sini tapijadi silent reader:)
    .-= liza´s last blog post..good news and the bad news =-.

  • sya says:

    belum terfikir nak ada maid… biar le bersusah payah jaga anak sendiri..

    tengok mak2 yang bekerja yang anak 7-8 orang tu rilek aje…

    terutama lepas tgk 360 ari tu tentang maid dera anak, huhu.. lagi tak sanggup serah anak untuk di dera…
    .-= sya´s last blog post..hai raya, raya…. =-.

    • littlemama says:

      sya, betul tu… leceh maid ni.. kalau susah sangat anak ramai, i rela berenti keje..he..he

  • Fid says:

    off topik
    beg utk u i tak post lagik..i plan esok
    ampun

  • huda says:

    huda xder maid..tp experience tinggal ngn MIL yg ader maid.. dier ni ngada2 skit. bler kiterog(me +ipar duai) dtg umh MIL.. dier mesti buat muka la.. muncung mulutnya.. reason:
    – bler kiterog dtg umh akan bersepah (MIL ader 9 cucu)
    – bler kiterog dtg, dier banyak keje kna buat (bsuh pnggan, kemas umh,xleh rehat)

    sbb to her, dier hanya service to MIL not to others.. ngok ngek btl la
    .-= huda´s last blog post..Participants List for Jom Memasak Bersama.. Contest =-.

  • unlisted_one says:

    Salam Little Mama,..

    I memang takkan ambik maid, masa i stay dgn my parents sbb husband i kursus setahun and i tgh preggy, maid tu boleh perli2 bila dia dpt tau i ade bgtau hal dia dkt my mom. sakit hati betul, sudah la terang2 dia yg salah, ade ke nak siram pokok, hos air tu boleh biar terpasang kat tanah, dia sembang dgn kawan2 dia. mcm ni ade hati nak mintak RM800? stress dibuatnya. 👿
    .-= unlisted_one´s last blog post..Cara Hentikan Baby Hisap Puting =-.

  • yus says:

    Enough said..

    Ku sanggup berenti kerja ok..
    tu pasal sekarang siap2 kan diri dgn projek menjana wang..
    supaya boleh berenti and duduk umah jaga anak2..

    Littlemama, hope can give tips to prepare berenti kerja bagai..ekkeee..u kan dah bepengalaman..

    • littlemama says:

      yus, eh u sama la! me jugak tgh buat projek menjana wang..he..he

      pss… i belum berenti keje lagi but coming soooon.. tak tau la soon to bila..wa..ha..ha

      nanti memang i akan buat tips prepare nak berenti keje okeh..tunggu!

  • aida pun setuju dgn cadangan komentar kat tv3 tu.
    mrk ni tak sedar di untung.
    .-= adianiez AIDA´s last blog post..TRAGEDI MALAM MERDEKA =-.

  • laila says:

    komen suami sy pun sama…
    1. wujudkan sewa rumah…RM200 sebulan.
    2. Sewa api-ayor RM100 sebulan.
    3. Yuran makan RM200 sebulan.
    4. Yuran entertainment(tgk tv…baca paper…dgr radio)..RM100 sebulan…

    hehehehhe… bila tgk tv3 buletin utama tu.. dia siap ckp.. huh…sama ngan idea dia.. hehehhe…
    mmg betul, kalo nk sangat gaji rm800 tu.. mmg patut kena bayar semuanya…
    i pun sama cam little mama… masih tiada keberanian dan kepercayaan terhadap maid….
    .-= laila´s last blog post..Biskut raya oh biskut raya =-.

    • littlemama says:

      laila, waaaah… lagi dasat husband u punya charges.. tinggal balance RM200 je la maid tu.. padan muka..wa ha..ha

  • Zack says:

    Salam sume mommy2 yang vogue….
    fuhhh…hebat sungguh kalau bercerita pasal bibik ni ye… I ni littlemama’s sister..nak buat pembetulan skit ni…actually, yang lari tu sorang je…the first one. yang lain2 lepas tu ( 3 orang )cuma re-placement until I get the current one… sampai sekarang masih kerja ngan I, dah masuk 7 tahun dah. Pasal new wages utk maid ni kan, I agreed wt you all. nak gaji lebih, kenalah bayar yuran ‘hostel’ dan sebagainya, ya tak? Then mestilah tahu buat sume kerja kan…
    And you know what, my brother yang baru dapat 5th baby hari tu pun dah ambik bibik jugak… gaji RM500.00.. tapi ari tu masak air guna cerek letrik, tenggek kat atas dapur gas… wallaweee…. camno tu??

    • littlemama says:

      zack, ahaaakks! bukan 3 lari ke…ha..ha.. salah fakta la ye..sori!!

      ooo.. matje pun amik bibik dah ke? cerek letrik letak atas dapur gas? pengsan!

      • littlemama says:

        oh ye, yenade… mung tok sir buat blog gak ko…ha..ha

      • Zack says:

        yup! matje pun baru ambik bibik, baru sebulan lebih. On the way kitaorang balik k.trg masa nak gi tgk ayahchik kat spital tu lah dia bercerita… he..he..he.. lawak siot..

  • umminisa says:

    i agree sgt dgn ur first opinion little mama… percaya ke nak biar maid yang tak bertauliah tu jaga anak2 kita tanpa pengawasan sesiapa… since b4 ada anak i had the same opinion… biarla susah ckit jnji keselamatan anak kita trjamin… but having 2 kids… and 3rd one on the way n my hubby lak works in shipping (every 3 mths balik) i think i dah tak terdaya.. surrender… dan terpaksa la mengubah fikiran… apa nak buat..(ni tgh mntak bantuan a friend carikan… dapat ke tak tak tau la lg…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *