Proton Exora – Bagus Ke?

Proton Exora ni dah banyak bulan keluar kan? Tapi me baru dapat peluang ‘mendekati‘ kereta MPV pertama buatan Malaysia ni beberapa minggu lepas. Nampak sangat ketinggalan keretapi, ye tak? Ha..ha..ha

Proton Exora

Masa Proton nak keluarkan Exora ni, dia ada buat satu contest menamakan kereta MPV pertama Malaysia tu. Dan, sudah tentu me masuk! Mana tau kot dapat kereta free sebijik kan…muah..ha..ha.. Tapi me tak menang lah… takde ong mah!

Nak tau me namakan kereta tu apa…Robust…ha..ha..ha.. kelakar pulak rasanya… konon-konon nak pancing cakap Robust ni bermaksud lasak. Ye lah, kereta yang sesuai untuk pemanduan jauh (read: balik kampung!).

Tup..tup… yang keluar namanya Exora… sempena nama bunga Ixora…kartun la nama… penat aje me fikir 3 malam pasal nama tu… hu..hu

Lepas tu, baru me terfikir… nama-nama kereta Proton ni mostly belakangnya ada “A” – Saga, Iswara, Waja, Pesona, Satria etc… Savvy je kot tak de belakang A…. betul tak? So, next time ada peraduan namakan kereta Proton, kena fikir nama belakang ada A lah…muah..ha..ha

Anyway, ada sesiapa dah pakai Proton Exora ni? Macam mana. Okey ke?

Eh.. tak de ..tak de… me tak de nak tukar kereta. Tak de maknanya pakai MPV kalau anak sorang je baru…Kalau anak dah tujuh lapan macam my elder sister dan my eldest brother… harus pakai Naza Ria atau Toyota Innova…ha..ha..ha

Setakat ni, bersyukur dan berpuas hati sangat dengan Chevvy Aveo yang berusia 5 tahun tu. Bak kata hubby, pakai sampai ‘peroi’ (read: hancur).

Sebenarnya ada gak rasa nak tukar tapi trade in value tak dapat cover balance loan bank. Kalau down payment kereta 10% + kena top up untuk bayar full settlement lagi… rasa macam bazir duit kan? Baik simpan je duit yang ada untuk masa depan. Dah la ekonomi tak menentu…kan kan?

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

No Comments

  • anasfadilah says:

    saya suka sanagt Exora,meamng saya nak jual dah kete kenari saya tu..muahahah..tapi husband kata exora tak cantik,bontot dia tinggi..

    tapi saya sokaaaa sangat,despite waht people say about that car,i still in awe bila ada orang pandu atas kereta…

    about the name malaysia first MPV tu,i name it Merdeka,kind of cheesy je nama,tapi bukan semua kereta proton nama cheesy ke?hahahaha!

    eh dengar cerita perodua will be launching its own MPV tu,lebih cantik and comel,macam mitsubishi ke apa ntah (kereta perodua kan byk tiru bentuk kereta mitsubishi kan?)

    so must be comel la kan?hehhee

    p/s::i sooo want exora kaler putih punya…rasa best je bila balik kmapunggg,WALAU anak sorang ye..hahahaha..

    • littlemama says:

      dila, akak pun sooka kereta MPV kaler putih.. tak kira la exora ke, innova ke… nak putih nak putih!

      ooo… merdeka… cheesy mah..ha..ha..ha

  • anasfadilah says:

    pembetulan::bila org pandu atas jalan..mesti tengok tak kelippp

  • ida.z says:

    I pun tak mendekati betul2 kereta nih..setakat lalu sebelah gitu ajer..

    Dr segi design rasanya not bad..kiranya for the first MPV kira lawalah. Tapi dgr2 dr org yg dah test drive, dr segi performance agak kurang sbb body berat, tak setaraf dgn engine 1.6 nyer tuh. Maybe kalo diorang upgrade jadik 1.8 performance lebih bagus.

    • littlemama says:

      ida, luaran nampak lawa tapi performance tak tau la kan, so kita perati dari jauh je la dulu

  • Hanz says:

    My elder sis dah rembat keta Exora ni a couple of months ago. Tak sempat nak bertanya dia performance-wise kay ker x? I was surprised coz intially dia kata nak beli MPV lain..hemm..in terms of look, looks ok to me but still bukan keta idaman..
    .-= Hanz´s last blog post..Parenting Toddlers & Parenting Preschoolers Book Review =-.

  • sya says:

    exora..
    teringin jugak… tapi, cukuplah dengan keta yang ada sekarang ni dulu.. hehehe…

    tiap kali gi jalan mana2, bila nampak exora, mesti macam jakun je, “eh, exora, exora laa…” hahaha
    .-= sya´s last blog post..ramadhan bakal menjelma =-.

  • Real Woman says:

    hmm…tak tahu nak cakap pasal exora ni. actually dah serik dah dgn proton ni sbnrnya. abang dgn adik i pakai waja and gen2. dua-dua bnyk masalah. and time nak service pun mcm tak people friendly je staff diorang. entahlah…seriously i’d go for japanese cars la kot compared to msian. bukan tak cintakan barangan tempatan, tapi serik la!
    .-= Real Woman´s last blog post..Tak Masuk Syurga???!!!! =-.

  • eliss says:

    oh, hubby saya kata lenjan habis-habisan kia spectra tu 😛
    .-= eliss´s last blog post..MC 2 hari =-.

  • sitisifir10 says:

    pss…bukan ketinggalan ketapi aa…ketinggalan kete Exora aje..

    eh kitorunk ni anak dah 4 tau, bulan 2 nnt insya ALLAH jadi 5 dan buat masa ni masih selesa dengan AD Resort peninggalan Dunhill durjana aje…hihi…tapi anak2 semua tido kat bonet belakang.

    Mesti korunk nk tau mana saya letak beg? Dekat tpt letak kaki penumpang belakang aaa…ha ha…tanak kasi anak jatuh kalau diorang tido situ…no need ah Toyota Innova ke Naza Ria..

    ps…dah beranak ramai kang tau lah korunk nak alter anak2 ikut keadaan kereta… ngiiiii :mrgreen:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *