Must Read: H1N1 Real Story!

Memang makin menakutkan kes H1N1 sekarang ni. Setakat semalam, dah 12 orang mati sebab selsema babi ni. Yang paling muda umur 3 tahun kat Melaka. Mak yang baru melahirkan baby kat Sarawak tu pun meninggal.

Bila me dapat email pasal H1N1 ni (real story pulak tu), tak tau nak cakap apa dah. Bila dah makin ramai kena, hospital pun dah tak boleh nak kuarantin (sebab tak cukup katil + tak cukup dr). Yang menyampah, hospital swasta tak nak terima kes H1N1 ni…. tak patut betul.

Kalau korang rasa nak tau apa kakak ni rasa masa adik dia kena H1N1 tahap kritikal ni, baca lah email yang me copy kat bawah ni. Harap-harap dijadikan panduan. Tu je niat me – bukan nak takutkan korang ye? 

—copy dari email bertarikh 4/8/2009—

Take care & be careful with H1N1. Virus tu very strong…sape kena…memang suffer nak recover…No vaksin..cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them. Very genius virus..Can hide in our body…difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K above.  Gila apa.. sampai 1k for a test?

Unable detected in blood as well. When they start action…Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec. So far yg I nampak..hanya lelaki dewasa can fight the virus…woman might be 70% , children most probably will die. Alahai… part children & baby ni yang lemah ni…ish..ish..

—–

Nak dpt pandangan since u dh ada pengalaman.. Apa symptom virus ni? Melalui pembacaan dan rakaman berita, seolah2 tiada symptom yg khusus terutama demam. Demam x teruk pun bole dp jangkitan.  Boleh share info tak? Pengalaman family berhadapan ngan virus ini. J

—–

High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman
 
Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat…
 
Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena…masa ni kena kuarantin…at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin…Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I. Dah pengsan baru nak admit?
 
Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u.

That’s why kalau baby atau budak2 susah nak kata…normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan…sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia…Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2.

We all cuma blh tengok dia dari cermin…tak blh masuk dlm bilik kuarantin…Dr & nurse aje boleh masuh…siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin…Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya…All the family member unite to support my brother fighting the virus.
 
Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well…1 doktor 5 patient…kat gov hospital…kesian dr2 tu…berhempas pulas nak selamatkan patient.

I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don’t have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah…tidor kat hospital.
 
Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I…

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

No Comments

  • oli says:

    takutnya….
    harap tuhan jauhikan keluarga kita dari virus ni…
    .-= oli´s last blog post..Gula + Lunch disponsor =-.

  • baiya says:

    H1N1 ni mmg dah makin serious sekarang… ramai yang takut…
    I keje kat hospital, makin ramai yg datang sbb risau H1N1. Yang kite suspect kalau ok kite boleh bagi kuarantin kat rumah. Tapi kalau yang ada complication kita akan masukkan ke ward.
    Bahaya jugak kalau masukkan semua org, sbb dalam ward tentu ada kes yang confirm.., bilik isolation pun mmg dah tak cukup.. so kalau tak de complication mmg kuarantin kat rumah aje lagi baik.
    Tapi kalau ada komplication kena datang hospital untuk check.. dan jangan bawak budak kecil datang hospital..bahaya!
    .-= baiya´s last blog post..Qistina new gadget : disney baby walker =-.

    • littlemama says:

      baiya, tu la tadi dgr news yang mati dah 14 orang!

      macam mana ye, i ada appoinment dengan paed pasal vaccination izzah awal bulan 9 ni kat SMC… ish.. tak kan nak postpone… vaccine penting tu.. kena pakai mask le si izzah ni nanti…hu..hu

  • real woman says:

    I dah takut nak hantar my kids to school. Eventhough sekolah dia belum tutup lagi, tapi i rasa dalam seminggu ni mungkin taknak hantar dulu. Memang tak tahu sampai bila nak buat mcm ni kan..tapi i tak sanggup dgr part budak2 meninggal ni. i jadi fobia! Tak sangka sungguh wabak h1n1 ni tiba-tiba jadi pandemik kat Malaysia. ingatkan dah slowly nak habis hari tu since kat luar negara pun mcm dah senyap je. 🙁
    .-= real woman´s last blog post..Sembunyi Bayi dalam Beg Sekolah! =-.

    • littlemama says:

      real woman, ari tu senyap sekejap… pastu bila start mati yg 1st… berderet-deret pulak orang mati… mostly yang ada penyakit kronik + immune lemah..

  • yaya says:

    nauzubillah, takut saya baca artikel tu, anyway good entry, sangat membantu semua orang as a reminder. Thanks! 😉
    .-= yaya´s last blog post..Adoi malu saya! =-.

  • sya says:

    ish, memang risau dengan H1N1 ni.. lebih2 lagi kita yang punya anak kecik ni… disebabkan itu juga ku cancel gi cameron.. huhuhu
    .-= sya´s last blog post..bila darwisy bersama papa =-.

    • littlemama says:

      sya, tu la.. ari tu takde la sampai mati ramai camni.. dah semua peringkat usia mati nih.. kensel je la niat nak makan angin kan, balik kampung ok gak tu..hu..hu

  • littlemama says:

    sitisifir, alahai..siannya anak u tak leh jumpa nenek.. betul tu… kita yang sihat pulak kena cuti pasal orang sakit nih..

    kat ofis i pulak ramai yang batuk uhuk..uhuk.. tapi datang gak kerja… dah la boss2 dari overseas (US, Canada, Spain, Taiwan, Korea, China) ramai yang datang ari tu

  • Yati says:

    littlemama, tq for sharing this article.
    Orang yang kena kuarantin kat rumah dok jalan-jalan. Orang yang batuk & bersin masih pi kerja. sangat menakutkan. 🙄
    .-= Yati´s last blog post..Mungkin =-.

  • fid says:

    risaunya nak hantar anak ke taskaa…
    parents bkn semua faham mende ni

  • zuhaini says:

    uih.. takutnya.. 🙁
    .-= zuhaini´s last blog post..A Rat! =-.

    • littlemama says:

      zuhaini, memang takut tapi kena alert dan berhati-hati ok? dan juga doa banyak2 semoga dijauhkan dari penyakit ini..amin!

  • wann says:

    pasang lampeberger bagus ni… boleh membantu kawal keadaan dr merebak teruk.. semua rakyat patut pasang lampeberger dlm rmh/pejabat/kereta msg2

    Lampe Berger mempunyai fungsi yang dapat membunuh bakteria di udara. Ini dibuktikan semasa wabak Selsema burung atau SAR menyerang Singapura, pihak Singapura telah membeli pati Eucalyptus dengan DCHL bagi membunuh bakteria selsema burung dan langkah ini telah ditiru oleh hospital di Hong Kong pula. yg extranya, oil Lampeberger ni boleh tingkatkn sistem daya melawan penyakit dlm badan(imunisasi system)

    mencegah lebih baik dr merawat..
    call sy untuk ketahui dgn lbh lanjut 012-2352355

    • littlemama says:

      wann, lampeberger? a type of air purifier ke… boleh bunuh bakteria di udara ye… bagus tu! tapi kalau virus camana pulak… rasanya virus ni cuma hidup dalam badan living organism je kan… kat luar dia dorman… i bab biology ni lemah sikit…hu..hu

  • laila says:

    .. menakutkan..
    semlm sy pun ada terima email ni.. huhu…
    lebih baik lepak2 umah je skrg ni.. takleh jalan2.
    .-= laila´s last blog post..Minggu Penyusuan Susuibu Sedunia =-.

    • littlemama says:

      laila, tu la pasal, ada baik elakkan tempat ramai orang.. kalau nak pegi gak, pakai mask (this reminds me to beli mask cepat2)

  • lin says:

    isk takutnye sya…dhla sara tak sembuh2 dr selsema lagi ni..harap2 xde ape2la..risaunye..rasa cm nk ambik je dia dr taska.huhu =(

  • fazahra says:

    me last week pi HUKM htr opis mate ke O&G, then kena pulak register kt Emergency..aiyo ramai giler org, smua kes suspected H1N1, the staff yg attend i masa registration tu pun cakap..Hosp. Gov kekurangan doktor. from pagi to tghari patient dah 100 over..just imagine..sampai sana dr bukan boleh terus attend kenala wait berjam2..
    .-= fazahra´s last blog post..Contest : Jom Main Air Bersama…!!! =-.

  • emy says:

    saya takut sgt h1n1.. mcm mana ni.. dah fobia sgt dah.. tp banayak tgjwb kat luar sana.. risau juga dkt adik2 and family di penang.. kalau pakai mask 100% safe ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *