I Made a Tutu for Izzah

Tutu? No.. no… not a kutu ya… it’s a TuTu.

I entered a contest organised by TutuWorkshop some months ago. But, didn’t win any prize for Izzah….sedih mak! So, I know how it feel not winning a contest ya…ha..ha..ha.

So, what is a tutu? Just look at the pictures. Oh yeah… it’s strictly for girly girls only!

Tutu

Well, it’s kind of a light ballet skirt. There are two general kinds, the “romantic” tutu, a long, bell-like skirt extending to mid-calf or below, and the “classical” tutu, a very short, fluffy skirt that stands out almost horizontally from the dancer’s body.

Both kinds are made of many layers of light material, typically nylon or tulle (netting fabric).

Tutus are not just for ballet anymore. Just give a little girl a tutu and watch her twirl, dance, pretend, imagine, sing, jump, fly and of course, smile!

Since I didn’t win the tutu contest, I thought of buying a tutu for Izzah instead. I’m sure it she will looks so pretty in it. Especially because she can walk already…ha..ha

But, the ready-made tutu is so very expensive (RM80 above for double puffy and pretty embellishment). So, I never think about about the tutu thingy until one day I saw some colorful tulle materials (netting fabric) at Nagoya.

I bought 2 meters of tulle (pink and white) because I’m going to make a tutu for Izzah myself. The tulle is RM14.80 per meter.

Tulle

It’s so easy to do and most importantly, it’s lots cheaper than buying. Just RM30+ for a pretty tutu like this!

Tutu Izzah

Tutu Izzah

p/s I’ll write a tutorial on how to make a pretty tutu like this. It’s so easy, really!

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

No Comments

  • eliss says:

    alaa comeinya..tempah ngan u bleh ker??hahahahaha…
    kalo u buat tutorial pun, tapi yang tak pandai jahit ni macam mana??huhuhu
    .-= eliss´s last blog post..Sekitar birthday Nur Nuha Humayra… =-.

    • littlemama says:

      eliss, tutu ni tak perlu pandai jahit guna mesin jahit pun.. pakai ikat2 je.. tapi getah dia tu nak sambung kena jahit tangan la sikit… tunggu friday ni ada tutorial..ha..ha

  • ida.z says:

    alolo..tomeinya tutu tu..mak nyer tak buat sekali ker? boleh geng ngan izzah…

    anakku lelaki..tak dapekla nak merasa tutu nih..

    • littlemama says:

      ida, so cepat2 buat anak gegirl pulak..ha..ha.. maknya takde makna nak pakai tutu bagai ni…ha..ha

  • oli says:

    waaaah…
    cantiknya…
    serius…sungguh cantik…
    mama izzah cepat buat tutorial…
    tengok macam senang aje…ikat2 aje ke?
    [tapi buat mesti susah kan! hehehehehe]

    • littlemama says:

      oli, senang je!! main ikat2 aje pun.. cuma getah tu je kena jahit sikit nak sambung dia… tunggu tutorial this friday…ha..ha!

  • ryan® says:

    comelnyeeeeeeeeeeeeeeeeeee izzah dgn tutu tuuuuuuuuuuuuuuuuu

    + cute dgn details ribbon & flower kecik2 tu…

    nnt kalau kita leh kuar dating, pakai ye tutu nie..
    .-= ryan®´s last blog post..-PEEL YG DOT DOT DOT- =-.

    • littlemama says:

      ryan, iye ke comelicious? he..he..he (gelak mengada)

      hari tu pakai pergi taman dekat rumah, semua budak kampung datang kerumun izzah.. izzah pulak meraung-raung marah orang dekat dia..ha..ha

  • Along says:

    Along menang consulation prize..dapat 15% off..heheh, but still takde masa nak nak ngukur badan anak2 nak tengok size apa nak beli. Kalau buat sendiri pun best jugak, tapi malangnya, tangan along ni keras!!! Pasti takkan menjadi punya la..hehehe
    .-= Along´s last blog post..A Fun Filled Saturday =-.

  • AS says:

    aha comey ar…kreatif mama ni…anyway tak sabar nak tunggu tutorial 🙂
    .-= AS´s last blog post..UPDATE SALE =-.

  • Jiji says:

    best ni boleh try ni!!!!!!!!!!!
    .-= Jiji´s last blog post..Header Baru!! *joget piring* korang suka tak?? =-.

  • Watie Aziz says:

    alah tomeinya izzah ngan Tutunya ..i terus teringin nak wat untuk Q pulak..hehehe..sebab dalam Brainy Baby ada 2 girls dancing with Tutu ..dia suka tgk ..kalau dia dapat pakai ..mesti dia suka!! hehehe…

    • littlemama says:

      watie, brainy baby yang laugh & learn tu ke.. favorite izzah tu… dia pun joget sama part budak 2 orang tu menari pakai tutu…ha..ha

  • sya says:

    haaa, bestnya ada anak perempuan.. boleh pakaikan cantik2 dengan tutu ni…

    hmm, nanti kalau dapat anak perempuan, nak tempah dengan kak ros ye.. 😛
    .-= sya´s last blog post..bercinta di dalam kelas.. =-.

  • Hanz says:

    Cantiknya Izzah ngan tutu buatan Mama-nyer sendiri…kalau i a gegirl, boleh tempah ngan Mama Izzah
    .-= Hanz´s last blog post..Mom’s Choice Breastfeeding Campaign Contest (STICKY MODE) =-.

  • Hanz says:

    Cantiknya Izzah ngan tutu buatan Mama-nyer sendiri…kalau i ada gegirl, boleh tempah ngan Mama Izzah
    .-= Hanz´s last blog post..Mom’s Choice Breastfeeding Campaign Contest (STICKY MODE) =-.

  • SOHO Mama says:

    Pheeewittt cun nya Izzah dgn tutu..! Mentang2 dah dapat kaki yer..takpe Izzah, tak lama lagi member Izzah kat sini si Zuleyka tu mesti boleh jalan 🙂
    Zuleyka pun ada tutu, beli online..nanti lah bila dia boleh jalan nanti boleh pakai lagi and posing mosing mcm Izzah..
    .-= SOHO Mama´s last blog post..Picnic at Green Lung in City Center =-.

  • alaa says:

    kak, nak mintak tlg ajar baut tutu bole..
    nk buat utk my niece… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *