Dah Ganti Puasa ke?

Mak-mak sekalian, dah ganti ke puasa? Bulan puasa dah nak dekat ni. Tak reti-reti nak ganti ke lagi…(jangan marah aaa)..he..he..e

I start puasa ganti ni last few weeks. Dah 12 hari. Ada lagi balance 13 hari.

Hoh! 25 hari??

Pasal banyak sangat tinggal puasa ni? Tak tau ke puasa ni wajib…bla..bla..bla.

Tau mak.. tau……..

Actually, tahun lepas (2008), me tinggal puasa 5 hari. Sebabnya biasalah – period lah.

Dah tak puasa 5 hari apasal ganti berpuluh hari pulak?

Sebabnya, in 2007 me tak puasa SEBULAN. I repeat: sebulan mak! Masa tu kan, me tengah pregnantkan Izzah sebulan. So, me ingat yehaaa, tahun tu me dapat puasa full. Tapi rupanya tak dapat puasa langsung. Frust betul.

Dan tak berani nak ganti time tengah pregnant tu. Walaupun me tau kalau dah 5 bulan ke atas, should be ok puasa. Tapi, I was not taking any risk. Anak first, dah tu susah nak dapat pulak.

Bersalin pulak 31/3/2008 so pantang 2 bulan. Sebab me cesar, me tahan dari ganti cepat sangat after pantang. Tapi bila start ganti, period tak betul pulak. So, sempat ganti 10 hari je. Balancenya carry forward this year (kena bayar fidyah juga).

Hmmm… lambat ganti sebab hari tu me pregnant lagi (tapi gugur). Lepas tu, kesihatan tak mengizinkan. Sekarang ni baru rasa okey.

p/s Sesiapa yang tak ganti tu, jangan tangguh-tangguh..ha..ha

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

No Comments

  • eliss says:

    me pun 25 hari sebab beranakkan nuha 🙂 5 hari jer buleh pose 😛 dah ganti 23 hari…yahooo!! ada 2 hari lagi nak raya!! 🙂
    .-= eliss´s last blog post..Saya kecik hati =-.

    • littlemama says:

      eliss, waaaah..dah ganti 23 hari! bestnya…i ada lagi 13 hari tu… next week i raya sekejap sebab period..ha..ha.. lepas tu sambung balik ganti…

  • I pulak tak tahu I preggy time bulan pose tahun lepas. Alih2 sampai pagi raya I puasa penuh je…sbb heran sgt dapat puasa penuh I check la dgn test kit tuh..rupa2 nya preggykan baby SN ni hehehe..jadinya..tak yah ganti..yeay… :mrgreen:
    .-= yatie chomeyl´s last blog post..Daddy & baby’s day out..is it possible? =-.

    • littlemama says:

      yatie, yeayyyy..tak yah ganti! i pun ingat masa pregnant tu takyah ganti, tapi badan lembik tak leh bangun + kepala berdenyut2… kenalah tak puasa… siap bawak bekal sup kambing + nasi pegi ofis tu…makan dalam meeting room.. ha..ha

  • ida.z says:

    oohh..I kena ganti satu hari ajer..tu pun sbb technical prob..kalo x puasa penuh ..kelebihan menyusu kot..
    .-= ida.z´s last blog post..*Under Construction* =-.

  • neeza79 says:

    so far, dah tiga tahun kawin – tiga tahun puasa penuh: 1st year, pregnant zahra, 2nd year bf so tak period, 3rd year pregnant (molar), well, tahun ni puasa penuh ke idak.. ekekeke..
    selamat ganti puasa 🙂

  • oli says:

    i puasa juga masa kandungan baby 3-4 bulan kot! hehehehe…

    Tahun lepas punya dah habis ganti!!! 10 hari!! 7 hari period…3 hari deman manja!!! hehehehehehe
    .-= oli´s last blog post..dapat beg freeeeeee =-.

    • littlemama says:

      oli, bagusnya dapat puasa time pregnant..sungguh kuat semangat la u..waaaahh! dah habis ganti… seronoknya! eh.. ada demam manja la jugak ye

  • farah says:

    saya sedang gigih ganti pose ni lagi 8 hari drpd 15 huhu..mmg liat btul nak abiskan ganti ni

  • sya says:

    ish, kesiannya tak dapat puasa masa preggy.. huhu..

    saya nih, tinggal lagi sehari pun, alahai… susahnya nak ganti…
    hehehe
    .-= sya´s last blog post..Peraduan Penyusuan Susu Ibu =-.

  • fazahra says:

    4 hari lagi nak kena ganti ni..hehe

    puasa last year me preggy 7 month..kengkawan opis esp yg non-muslim smua discourage..mcm2la depa cakap. but me ignore je, so far badan ok, alhamdulillah..cuma ada hari2 yg xbangun sahur & xlarat sgt itu yg tinggal 5 hari.. :mrgreen:
    .-= fazahra´s last blog post..Yesterday was fun =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *