Dah Boleh! Dah Boleh!

Eh, apa yang dah bolehnya tu? Betul ke nak tau…he..he..he

I’m so happy and excited ni..la la la (mama emma, orang hepi kena sebut la la la kan?)

Memanglah. Mak mana yang tak excited dengan setiap benda yang baby dia lakukan. Walaupun orang lain kata, “ahhh… benda kecik pun excited“. Ataupun ada yang kata,”alahhh… baby aku dah lama dah buat benda tu… tak heran pun.”

Hoh! Me apa peduli. Me nak excited me punya suka lah…ha..ha..ha

Cuba cakap siapa yang tak excited bila baby dia boleh panggil “mama” atau “mak” atau “mommy” atau “ummi” atau “bonda”? Bohonglah kata tak excited.

Pastu, kalau baby dah boleh meniarap, dah boleh duduk, dah boleh gelak bila di agah, dah boleh merayap macam soldier, dah boleh merangkak, dah tumbuh gigi, dah boleh berdiri, dah boleh cakap, dah boleh berjalan….dan macam-macam lagi dah bolehnya

Boleh tahan diri ke dari menjadi excited mah? Ha..ha..ha

Honestly, me tak boleh tahan. Mesti mau excited punya… sebab ini anak me yang first. Tak tau lah dah ramai anak jadi dah tak excited pulak. Immune dah..he..he (millie, sila kongsi pengalaman).

Oh! Apa pasal me excited sangat ni?

Sebab.

Sebab.

Sebab.

Sebab.

Sebab, Izzah dah boleh BERJALAN!!!

Izzah

Lepas je me post pasal dia masih belum berjalan at 14 months, esoknya dia mula take the first steps!

Hoh! Dia macam tau-tau la pulak mama dia bising..

Mula-mula, jalan jatuh, jalan jatuh.. pastu hari ni dah berjalan melebihi 10 langkah dengan jayanya. Siap boleh joget sambil berdiri bila dengar lagu arwah MJ tu. Bangga mak noks! (watie, pinjam perkataan “noks” kejap).

Bila dah boleh berjalan ni, Izzah ada hobi baru pulak dah. Menonggeng… tapi tak sempat ambik gambar lagi. Tapi rupanya macam ginilah..ha..ha.  [gambar cilok dari Google image]

Menongeng

Tips for new parents.

  1. Tak payah risau kalau anak lambat berjalan. Setiap baby tu lain2 milestones dia. Lama2 berjalan jugak, macam Izzaq @ 15months.
  2. Kalau nak bagi baby cepat jalan, beli push car yang baby boleh tolak (tapi baby mestilah dah boleh berdiri unsupported yea).
  3. Lastly, ni tip baik punya.. masa dia baru tidur, cakap kat baby pujuk dia belajar berjalan cepat (cakap la apa yang patut yea). Yang ni me buat lepas tulis post pasal dia belum berjalan tu… esoknya terus dia nak melangkah… magik kan? he..he..he bukan magiknya, kuasa Tuhan.. memang ada teori pasal “talking to baby/kids while they’re sleeping” ni kan… tips ni boleh dipakai untuk apa jua keadaan (baby tak nak makan ke, baby kuat nangis ke, anak suka mengamuk ke….).
Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

No Comments

  • mama emma says:

    yey!!!! congrate izzah!!!

    kan hari tu dah ckp, jgn risau… tp biasak la… standard la, mak2 nie over risau… lalala…

    (ps, i dah xnak jugak ‘lalala’, x sempee… miahaha!!!

  • farah says:

    yeayy!akhirnye penantian mama izzah sudah berakhir..ha dah pandai jalan ni habisla satu rumah die ukur hahaha

  • neeza79 says:

    wah.. tahniah, tahniah, mak mana yg tak gembira kan…. my Zahra start to walk @ 11 months, tapi sampai sekarang (2yr2m) asik nak berdukung jer.. nasebla ada bb-wearing.. heheh

    • littlemama says:

      neeza, tima kasih..tima kasih!! waah..masih dukung lagi? i dah tak larat nak dukung izzah, senget bahu mak ni.. semalam pegi jusco dukung dia masa nak cari toilet (dia poo poo), rasa macam letih macam lepas berlari 1500 meter u..

  • farah says:

    yeayy!akhirnye penantian mama izzah sudah berakhir..ha dah pandai jalan ni habisla satu rumah die ukur hahaha
    .-= farah´s last blog post..Kedai Chomel Giveaway~~ =-.

  • bitt says:

    owh congrate izzah!
    bleh membantu ni the last tips u tuh…i will try…. 😉 kalo kat bapa bleh jadi ka? hahaahhaa
    .-= bitt´s last blog post..demam kepenatan =-.

    • littlemama says:

      bitt, thank u! last tip tu boleh jugak kalau nak try kat bapa-bapa ye kawan-kawan…cubalah! he..he..

  • sya says:

    wah, bestnya dah pandai jalan..
    tak kira, apa2 perkembangan dia, memang kita excited kan?
    baru nampak pangkal gigi nak tumbuh pun dah excited.. hahaha..

    ok, tahniah kat izzah sebab berjaya juga berjalan.. kira cepatlah dari darwisy nih.. 😛 haa, lepas ni mama izzah kena belajar mengejar pulak lah.. hehehe..

    teori tu memang dah dipraktikkan. memang menjadi. terutamanya bila dia buat perangai, cepat nampak hasil… hehehe
    .-= sya´s last blog post..menu ringkas 3 =-.

  • SOHO Mama says:

    I pun tumpang excited!! Congrats Izzah! Skrg kita tunggu Zuleyka punya turn pulak..alhamdulillah dia dh boleh duduk sendiri skrg..berdiri pegang something pun dh boleh lama sikit skrg 🙂

    Kalau I, anak no. 1 sampai no.. 4, semua benda baru yg they all buat, semua I excited. From little things like smiling when they see us in the morning to everything else. Lagi kita tunjuk yg kita excited, lagi they all pun excited nak buat & the bond is closer between parent and child..I’m sure semua mommies (and daddies) kat sini buat mcm ni kan 🙂
    .-= SOHO Mama´s last blog post..Weekly Blogger, Kids, Kevin Zahri.. =-.

  • azzamoro says:

    wahhh… congrats izzah..

    memang excited if anak kite boleh buat something yang baru each day…

    lepas ni penat la mama dia nak kejar dia pulak..hehe
    .-= azzamoro´s last blog post..Please vote for us!!! =-.

  • fid says:

    Izzah
    tahniah dah bleh jalan….
    jalan pelan2 ya nanti leh laju2….

  • Watie Aziz says:

    yeehaaa….congrats Izzah darling!! tuh lah Ros,u tak yah risau yang ..i pun mula excited nak Q jalan cepat, sebab kiut bila nak pakai skirt bila jalan, tapi bila i baca parenting info yg baby merangkak lama lebih bijak berbanding baby yg berjalan cepat, sebab merangkak menggunakan pergerakan silang antara kaki & tangan, i dah tak kesah dah ..sumtimes rasa merangkak lama lagik bagus ..ahhaha..kunun2 perasan lah anak aku pandai! sure Izzah pandai sgt nih ..tuh lama sket baru dia nak jalan ..hekehk

    macam Q, sehari lepas majlis b’day dia, tetiba dia jalan sambil pegang sebelah tgn my maid.tapi bila lepas & suh jalan sendiri, dia cam seriau sket ..ahaahha. kalau takut, dia duduk balik..now dah boleh 2-3 langkah sendiri .. heheh..but most of the time, i kena pegang tgn dia dan dia akan jalan bukan main laju, poyo giler mentang2 org pegang ..bila lepas dia nangis,..hahaha..takut lah tuh..lawak jer aku aku noks..

    takper2 ..sila guna ayat tuh ..i lum wat trademark lagi! ahahahaha

    • littlemama says:

      watie, memang izzah ni sangat cerdik la.. notty..cheeky..suka menyakat..pandai berlakon…dan macam2… maybe sebab lambat jalan tu jadik cerdik la kan..ha..ha

      Q dah start melangkah tu kira ok la kan..go go Q!

  • Hanz says:

    Nak tumpang excited jugak.

    Best kan Mama Izzah!
    .-= Hanz´s last blog post..Message from Baby Hambali : Hospital Stay =-.

  • kakyong says:

    tahniah, tumpang hepi..

    aliya dah 2 minggu dpt bejalan jatuh.. tp dia malas.. kdg2 bila dia nak kejor ibu nya.. dia lebih rela merangkak dgn laju…
    .-= kakyong´s last blog post..Ranking kunjungan terHebat Jun 2009 =-.

    • littlemama says:

      kakyong, sama la tu cam izzah.. mula2 gigih juga nak berjalan kejar mama dia nak keluar, last2 terus merangkak je..sebab lagi cepat sampai..he..he

  • Watie Aziz says:

    Ros, i dedicate i entry for u ..heheheh..lupa lah nak letak before this .. sib baik godek2 gambar Q, ternampak balik this picture ..terus wat entry ..hehehe ..tgk nih yang..:

    http://geniusqarissa.blogspot.com/2009/07/gambar-seribu-makna.html

    hehhee

  • Mama Marina says:

    Alhamdulillah… anak no brape pon excited lagi.. sbb tu kn anak kite ye x… just like my Baby Kangoo name Izzah jugak… 😛

    • littlemama says:

      mama marina, ye anak kita mestilah excited…sama nama lak pulak kan.. izzah, ni mama kenalkan pada izzah, anak mama marina..

  • Diah says:

    alaalaaa.. comelnya izzaahh… tak perr la ibu… pasha pon lambat berjalan.. betulcakap u tiap kanak2 punya milestone yg berbeza2.. ignore aja pasal mak2 yg suka compare2 tu…jgn dekat2 kalau perlu. nanti terus nak mengcompare ngan anak2 kita.. 😉
    http://kisahberuang.blogspot.com/2008/05/pasha-is-walking.html
    .-= Diah´s last blog post..26 months Pasha.. =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *