Perempuan Zaman Sekarang Malas?

I was having lunch with office mates and these entertaining conversation incurred.

Mate 1: Aku kan, memang tak suka betul balik rumah mertua.. sebab aku kena masuk dapur!

Mate 2: Eh.. aku pun sama la… kadang mertua aku cakap macam ni…nak tak kita buat kuih xxxx, laki kau suka makan…bla..bla..bla

Me: Ha..ha.. pastu?

Mate 2: Aku cakap kat dia.. tak pe..tak pe…saya bagi duit beli bahan.. nanti mummy buat la ye? Ni jawapan standard aku la tiap kali dia ajak masuk dapur…ka..ka

Mate 1: Heh.. aku lagi la.. balik je rumah mentua aku jadi layu.. aku tak kira..  duduk je tengok TV kat depan dengan laki dan anak aku.. pastukan mertua aku siap sound “amboi..amboi…  si perempuan sila masuk dapur!”

Me: Ye ke? Kah..kah..kah

Mate 2: Ye lah.. malas la join acara masak-masak mentua ni… leceh.. mertua aku lak nak masak ada protokol… bahan kena sukat dulu.. takleh lebih..tak leh kurang… pastu alat memasak pulak takleh main suka hati je pakai… contohnya la.. senduk ni hanya pakai untuk kuali ni…periuk ni untuk masak gulai, periuk ni untuk masak lain…hoh..leceh la

Me: Ish.. susah mentua camni…masak berprotokol… kita masak main campak je.. secukup rasa…he..he

So, korang rajin ke? Me memang malas! Nasib baik la hubby jarang ajak balik rumah mertua….Ha..ha..ha

masak

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

Tags

No Comments

  • mamamiya says:

    Ni bukan case malas nak masuk dapo, ni case M-I-L-Phobia. People are afraid of what they dont know…hehehehehe..

    Me & my MIL have no prob pasal masuk dapo coz we both jarang masuk dapo…hahahaha…either dia masak sorang or i masak sorang coz we both jenis tak suka masak bersama2..even kalau kenduri, dia nak masak sorang. me & SIL maybe kena masuk dapo bila dia suh tolong kacau or jaga benda atas dapo bila dia naik solat. Lucky me kan?

    Bab competing masakan tu, I tak pernah mengcompare or dicompare with my MIL’s cooking coz i pastikan i tak masak benda yg my MIL masak..I masak benda2 pelik cam italian, western or middle east. So kalau sedap..semua org kata sedap & bedal aje…hehehe…then time my MIL masak food fav hubby, i tukang tgk aje…then slowly i belajar dr situ. then bila dah kat australia ni i try sendiri recipe MIL, hubby puji kata sebijik cam mak dia masak. then siap call mak dia citer…fuh..lega ..pass…
    [rq=4339,0,blog][/rq]Woman’s Hormones & Headaches?

    • littlemama says:

      mamamiya, wah… bestnya! dapat MIL jenis tak suka ajak menantu main masak-masak..memang lucky..he..he

      waaah lagi…susah nak dapat hubby puji masakan isteri sama mcm mak dia.. good for you!

  • baiya says:

    MIL ajak masak yer…
    mm… kiet kalau pi rumah MIL bukan kite yg masuk dapur, my hubby yg masuk dapur sbb my hubby kalau masak mmg macam maknyer (di trained dari kecik ) hehe… kite tolong potong2 ker, kacau ker.. mmg la kalau potong ikut cara dier, tak leh bantai kerat suka hati jer, tapi layankan jer la…tak luak pun.. sambil ku potong sayur ku bolehnyanyik-nyanyik lagi hehe.
    [rq=4601,0,blog][/rq]Shopping kat Giant, Putra Height

    • littlemama says:

      baiya, ha..ha..ha.. seronok ye potong-potong sambil nyanyi..la la..la.. ye betul tu.. susah la nak potong sayur ke.. bawang ke.. kena ikut style dia…tu yang malas..he..he

      waaah! hubby terror dan rajin masak! waahh… tabik spring!

  • Nina says:

    Hehehe..nice entry…my house and umah mentua are very near..every week pun pegi..usually I don’t cook, but masuk dapur juga tolong ape patut. MIL pun takde suh masak itu ini sbb dia nak wat cara dia kot. But kdg2 if pegi masa weekdays, and MIL balik lmbt from keje, I voluntarily cook..mcm sayur, masak lemak etc tambah lauk ape patut. No problem ngan MIL. Kamceng! 😉

    • littlemama says:

      nina, waah kamceng! ok la kalau MIL jenis yg tak suka orang lain menyibuk kat dapur (i pun jenis ni – tak suka la org duk sama kat dapur yg kiut itu.. bertuah bakal menantu perempuan i..ha..ha)

      tapi kalau MIL yg jenis suka men-transfer ilmu masak kat menantu tapi kena ikut style dia… ya ampun!

  • bitt says:

    my MIL asal jawa…kalo lepak umah dia every hour pelawa nasi..nasi…dan nasi lom penah la suh masak2 sebab everytime i datang semua dah masak tinggal mkn jek…tu yg i pon naik berisi kalo jenggok dia…dtg makan nak balik pon makan…perhh bayangkan…kalo tak mkn kecik hati…

    kalo my mom dia kasi 2 pilihan..sama ada dia masak or i yg masak…sama la dia tak suke org lain kacau dapur dia…even bila i masak pon kedudukan barang yg i ambil baik letak balik kekedudukan asal kalo tak…perhhh sendiri mau ingat..hehehe

    tu yg bila 3rd bufday anak i… i masakan utk diorg so takde la timbul gosip dikemudian hari lak..hehehe
    [rq=4710,0,blog][/rq]=AWAY MESSAGE=

    • littlemama says:

      bitt, jowo ye? kalau jawa bagi orang makan memang jadik kebiasaan…he..he.. kenyang menantu orang jawa ni..

      ye..ye.. bab ambik barang letak balik tempat asal tu..ish..isu sensitif itu

  • suealeen says:

    I love my MIL… setiap bulan mesti nak balik rumah dia… Selalunya hari Ahad dapur saya dan suami yang punya… Nak jadi anak menantu yang baiklah kononnya…

    Well… I’m still a conservative lady!

    • littlemama says:

      sualeen, waaah! bagusnya!

      kalau MIL tak kisah kita kerjakan dapur dia tak pe la kan..la.la.la

  • mama emma says:

    i tiap2 hari balik rumah dia… lunch rumah dia.. mil i jaga ryan.. so mmg mkn rumah dia…

    & baru la nie i tau, yg ada org dah panggil i menantu pemalas.. (tp bukan kuar dr mulut dia la).. lalala..
    [rq=4955,0,blog][/rq]-U WON’T FIND US…-

    • littlemama says:

      mama emma, hoh? siapa orang berani panggil u menantu pemalas tu.. dang itu orang! ala.. peduli la dia nak panggil apa…he..he.. asal u happy sudah..lala..la

  • Ummi Hanie says:

    adoyaiii…cter pasal MIL n dapo ni mmg fobia…ahakssss

    tataw la naper ,my MIL n entire family in laws lah …ekceli xcerewet soal makan2 ni cume i tgk la klu i dtg umah dia , dia mesti rajin dok dapo coz i rase dia xselalu nyer gitu . maybe nk tunjuk contoh yg baik kot kat mnantu2 dier… me n my rfamily mmg slalu balik ! my hubby ni kire mcm mummy’s boy jugaklaa…hohoho bayangkn laa naseb i !

    i mmg kureng sikit laa bab2 masuk dapo ni tp klu i masak mmg MIL sgt suke lah…dia jarang dah suruh masak2 ni sbb dah paham perangai i kot.haha.my MIL punya masakan mmg simple2 jer tak mcm mak i yg ade keturunan jawe tuh.masak mmg prepare btol2 sbb my dad is sooo fussy.betulla cakap bitt n kak ros , kenyang la jadi menantu org jawe ni.bertuah my hubby kan?hahaha…
    [rq=4941,0,blog][/rq]My Special Day

    • littlemama says:

      ummi hanie, he..he.. sian u! tapi MIL u ni mcm tak suka masak sgt pun kan.. okey la gitu.. masak simple pun dapat pujian, bestnya! eh.. mak orang jawa suka masak tapi nape anaknya kureng sikit bab masak ni? la..la..la

  • Hanim says:

    Good topic!
    I dok dgn MIL drpd awal lagi. Dia masak, I pun masak. Tp resipi lain2 la.. dia msk food melayu, i masak la chinese style, western, italian. Tapi food jepun dia tak lalu.

    Alhamdulillah, MIL tak suka dok dapur nyer type.. I la conquer dapur tuh. 😯

  • SOHO Mama says:

    Hhaa haa kelakar la entry ni.

    I baru balik dari MIL 🙂
    Dah 9 tahun kawin, yg tak berubah ialah EVERY time balik rumah MIL, dia yg akan susah payah masak. I tengok anak je lah..and suruh maid I yg tolong2 kat dapur nun. Sebab kalau dia dtg rumah I..I bagi dia rilek..so I yg uruskan dapur/masak. Tapi kdg2 dia masak jugak kat rumah I..she just likes cooking!

    Nampak je nasi I tinggal sikit kat atas pinggan..terus dia sendukkan lagi!! So kalau kat rumah dia, diet miet ni I tinggalkan je ler..nak ambik hati dia jugak kan 🙂

    So kesimpulannya..at her house, her kitchen is her territory (unless it’s a big makan2 and she needs a hand) and my kitchen is my turf 🙂 (but of course, she’s more than welcome to “take over” once in a while..)
    [rq=5825,0,blog][/rq]Xterra Malaysia @ Kuantan

    • littlemama says:

      millie, my MIL pun sama.. kalau pegi rumah dia asik suruh makan.. pastu petang-petang mesti mau kasi minum kopi.. bukan nescafe tau..tapi kopi hitam pekat tu…hu..hu

      me ni bukan minum sangat air bancuh campur gula ni..tapi nak jaga hati sebab dia dah buat… telan aje la makcik!

  • shaliza says:

    mmg la x suka bila dibanding2kan…sy plk mmg tak masak sekali ngn MIL…klu dia kat dapur sy cuma teman dia borak je…nak sentuh periuk ke apa bukan saya…biarla org kata sy malas pun…. 😉
    [rq=10785,0,blog][/rq]tq boss

  • Real Woman says:

    hi there littlemama. i’m a new blogger and found your site very interesting especially this topic. I will link u ok! well, saya memang duduk dgn my mom dari sebelum kahwin so memang teramat jarang masuk dapur. my mom pula jenis sangat pandai dan rajin masak. Tapi nak jadi rezeki agaknya coz dapat MIL yang tak rajin masuk dapur jugak. Every weekend kalau balik rumah dia, mesti dia ajak makan kat luar or order pizza etc. Yeay..sangat best!
    [rq=12801,0,blog][/rq]CHANEL Rue Cambon Shopping Bag…Yikes!

    • littlemama says:

      realwoman, hi! silakan link, nanti blog i auto-link you.

      waaahhhhh! bestnya dapat MIL satu kepala… jelesnya i…he..he..he

  • ano says:

    memang pompuan zaman sekarang pemalas giler tenuk!!!!! hahaha dari jaga anak, masak, buat kerja rumah hinggalah nak ‘melayan’ suami… kalu kena buat suma tu pun mulut sambil marah2 dan membebel.. anak nak.. jaga malas.. x yah la nak kasi alasan sebb keje.. bukan keje buruh pun guna tenaga bagai.. makan kuat pulak tu wehhhhh… bab keluar gi makan dialah yg akan ceria sesgt… teruk sungguh institusikekeluargaan sekarang… dari kmpung sampailah ke bandar.. moden katanya… pleeeeaasseee… kalu x nak mengaku.. cermin je lah diri memasing tu.. aku dah tobat… dan dah berubah… back to basic… tapi still anggun… ciowww..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *