Kerja Kilang vs Kerja Bank

Latifah memang sangat bergaya. Pergi kerja tak sah kalau tak berkebaya ketat atau ber-blouse seksi, dipadankan dengan aksesori, beg tangan dan kasut yang nampak berjenama. Mekap tak boleh tinggal – sentiasa touch up.

Kat mana dia kerja? Kerja bank.

Marina tak de la bergaya sangat. Pergi kerja berbaju kurung atau sekadar ber-blouse longgar. Beg tangan dan kasut pulak tak nampak branded pun. Hanya mekap masa nak datang kerja, kadang-kadang je touch up.

Kat mana dia kerja? Kerja kilang.

Kalau korang tengok si Latifah mesti korang terpegun. Memang cantik dan bergaya orangnya. Ada class gitu. Dah kerja bank, mestilah pangkat tinggi dan gaji besar. Sesuailah dengan gayanya kan.

Dan si Marina ni pulak biasalah. Kerja kilang mestilah operator kilang tu kan. Berapa sangatlah gaji operator kilang kan. Sebab tu dia tak bergaya macam orang kerja bank kan?

Hoh! Korang SALAH!!!!

Kerja bank tak semestinya pangkat tinggi, gaji besar. Ramai yang kerja bank dan bergaya macam Latifah ni cuma kerani kaunter je. Memang la dengar gempak je kan – kerja bank.

Juling mata orang yang mendengarnya. Terutama kalau bakal mertua yang dengar. Bakal menantu aku kerja bank..dasat tu… ha..ha..ha

Dan kalau kata kerja kilang tu tak bermakna operator kilang tau.

Bukan operator kilang je yang kerja kat kilang okeh. Korang ingat kilang tak ada guna pengurus dan akauntan? Ingat kerja kilang cikai sangat ke?

* Me kerja kilang jugak.. ha..ha..ha

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

No Comments

  • eliss says:

    x pernah keja kilang..keja bank pun tak penah…hikss..
    /me kerja kat unibersiti.. pensyarah ke? ops..bukan bukan… programmer cabuk jer 😛
    .-= eliss´s last blog post..Selamat Pengantin Baru =-.

    • littlemama says:

      eliss, ha ha.. gelak dulu boleh? tu la kan.. sebut je kerja satu tempat, first impression orang mesti kaitkan SATU je pekerjaan dgn tempat tu… mcm bank = officer bank, kilang = operator pengeluaran, universiti = pensyarah, sekolah = cikgu

  • azzamoro says:

    me pun keje kat kilang buat smart card & chip. so pi kerja takdela bergaya mcm org kerja bank. Pergi sama jek macam org keje kilang.

    p/s biar org nampak kite takde duit, tapi sebenarnyer kite ade duit. Daripada org nampak kite berduit tapi sebenarnyer kite tak berduit. Huhu

    • littlemama says:

      azza, tak salah la kan nak bergaya sakan, bak kata orang “dia punya sukee ahhh!”…he..he

      ho, setuju tu.. biar nampak mcm takde duit tapi sebenarnya makcik kayooo!

  • ida.z says:

    Hehehe..my hubby dulu pun keje as engineer kat kilang..pastu my moyang tanya lah..kojo apo eh laki ko..i pun ckp je la..kojo kilang yo nek yang..dia pun..ooo..tak apo lah..kojo kilang pun tak po…ekeke..mesti nek yang ku ingat koro betulla laki ku ini…eheheh..but eden tak kisah..

  • mama emma says:

    i penah keje kilang.. uhuk!!! pakai pun selebet je.. walaupun kita i tu kilang cap duit.. lalala… & pangkat i pun xde la cabuk pun… exec la jugak.. gagaga…

    huhu… ape motif statement diatas nie? kekeke…

    keje bank selalu jumpe org, so 1st impression tu penting… while keje kilang lak jarang jumpe org.. so tserah nak bgaya mcm mana…

    tp i dulu masa keje kilang, selalu gak jumpe org besar.. tp xde la bgaya mane pun.. sedaq diri, diri ini x lawa, cuma jelita je.. kekeke…

    sori la ros, ppagi nie weng.. hp buat hal…
    .-= mama emma´s last blog post..-JUMPE KAMI D…- =-.

    • littlemama says:

      mama emma, wa ka..ka.. ye betul..1st impression penting tapi takleh la judge a book by it’s cover no.. u memang jelita!

  • mamamiya says:

    i kerja kat kilang ayah sendiri, pegi pakai baju tido aje..hahaha..sebab kilang jam strawberry kat dapo rumah sendiri.

    ala…kalau nak bergaya tu ada aje alasanye. slalu aje i jumpa minah kilang yg pakai mekap tebal melepak.

    tp i plg respect/suspect pekerja kedai gambar cam photo zoom ke, fuish…mekap kalah mekap ISO peramugari air asia.. keh keh keh..
    .-= mamamiya´s last blog post..Where did Mama, Miya & Papa went missing for a week? =-.

  • Hanif says:

    kerja jadi waiter jer la

    wakakaka..mcm bnih. ada uniform sendiri =D 😆

    • littlemama says:

      hanif, hoh! jadik waiter kah? muahhaa..ha.. okeh apa keje waiter.. ada uniform, boleh usha aweks..opss.

  • farah says:

    aah..org selalu tertipu dgn statement kerja kilang tu kan..padahal org tu kot2 pangkatnye tinggi dlm kilang tu 😀

    • littlemama says:

      farah, tu la pasal, kot2 orang keje kilang = tuan punya kilang, ha..ha

      • mama emma says:

        ros, cite pasal tokey kilang nie, tringat kat arwah md i.. time nie i x keje lg kat situ..

        dia tu mmg masya allah besar badannye.. mcm kuman KU2 (hopefully u leh imagine badan dia).. dia nie mmg selalu pakai slipar je kat ofis, slipar jepun lak tu… (dia hanya pakai kasut time nak jumpe mantan pm je).. baju lak, tshirt & pants je (ye la, kang pakai kot kang jenuh lak dia nak bgerak.. keke.. ampun DM, lawak je..)

        anyway.. this one day.. dia jln2 dlm kilang kitaorg (jgn xtau, kilang kitaorg ada taman tau.. siap menang tmn tcantik antara kilang2 sngor thn 2005 ke 2006 i dah lupa).. then dia berehat la kejap kat gazebo nie… pas tu ada sorg mamat, tanya arwah bos ini,”D*t* M*g*t ada?”.. bos i jwb,”ada, kat dlm”.. dia leh duduk kat tmn tu dekat 1jam, dia biokan mamat tu tunggu dia.. sabau je la..

        itu la kisah arwah bos sy.. yg sgt humble… syg sekali, allah lebih syg pdnya… alfihah… 😥
        .-= mama emma´s last blog post..-SAMB KURANG SUSU KURANG- =-.

        • littlemama says:

          mama emma, tokei pakai selipar jepun? humble sungguh..i ada satu story pasal selipar jepun ni..nanti je la i story-mori..he.he

          • mama emma says:

            mana x pakai slipar jepun, size tapak kaki dia besar giler.. hehe.. tp lepas tu dia beli slipar branded punye.. kekeke…

            x rugged la pulak dato pakai slipar jepun kan? lalala…
            .-= mama emma´s last blog post..-SAMB KURANG SUSU KURANG- =-.

  • bitt says:

    yeay my cousin pon keje kilang tapi engineer hehehe my pren pon keje bank tapi tukang sapu…hahhaha kite pon stil tak paham org tua2 akan bermata bulat bila nak tau mana tempat keje…hahaha

    bagi i kalo bergaya tu tak kira keje ape pon depend attitude masing2…even me pon penah buat tebiat pagi2 mandi trus pakai baju office utk breakfast ngan my hub pastu seperti biasa la rutin housewife…huhuhuhuhu memang sasau2 hahhahaha

    meh i tambah lagi tanggapan org berkenaan sale/biz = mcm direct selling ketuk pintu umah org, housewife = berbaju kaften jaga anak…huhuhuhu
    .-= bitt´s last blog post..=AWAY MESSAGE= =-.

    • littlemama says:

      bitt, whoaa.. pakai baju ofis breakfast? izinkan i gelak boleh…he..he

      takpe la tu, janji makcik happy!!

  • neeza79 says:

    kat ofis i plak..
    yg mekap 2 3 inc, kebaya saloma, rambut perm kat salon @ tudung lilit abis sekepala – itu kerani
    yg muka plain, baju kurung pesak, tudung jatuh – itu pegawai

    heheheh.. 🙂

  • Real Woman says:

    ye lah orang selalu anggap kerja kilang ni mcm lekeh padahal mungkin orang tu manager or akauntan..and bila sebut kerja bank nampak gah..tapi mungkin orang tu kerja receptionist je etc.. susah nak ubah persepsi org kan! 🙄
    .-= Real Woman´s last blog post..Rendam Bayi Sampai Mati! =-.

  • suealeen says:

    dulu masa kerja saya antara yang berpakaian tak ikut trend. kekadang kena plak pegi site. antara kenangan yang saya ingat, bila tak puas hati dengan site report (dalam kes ni gambar), saya sendiri turun site drive 4wd dengan kamera. masa tu pakai baju kurung. nak shoot menarik siap panjat bumbung 4wd lagi. so tak de pasal nak pakai glamer² ni kalo setakat nak bersalut habuk.

    sekang ni pun keje kat opis gak.. tapi opis saya kat rumah la… masuk kerja kekadang pakai kaftan je.. sungguh tak glamer! 😆

  • Mama Marina says:

    Auwww… name I jadik contoh orang keje kilang.. ehehehe ok saje… ermm I keje banking environment.. but more to system support… mmg xde aaa meawa sgt.. setakat make up touch up2 tu sket2 ade lah kn.. tu pon baru sket dah kene usik ye aaa keje system support byk laki… tp mmg aaa according to my sis yg lecturer.. sape mekap tebal.. baju bergaye sakan aa2 pasang badan sbenanye kerani.. yg x brape groom ni pegawai.. cam terlari topik plak ek.. bile name nyer keje bank mmg laaa gempak n keje kilang org asik engat operator saje yg naek bas ramai2… even if my hubby ckp kat orang die keje kilang aje… mmg ade kind of ook or klise statement like .. asalkn keje halal.. hehe
    .-= Mama Marina´s last blog post..Mode : Missing Izzah =-.

    • littlemama says:

      marina, ooopsss! he..he.. terjadi contoh la pulak..ha..ha..

      memang that kind of look tu yang tak tahan..ingat keje kilang naik bas biru ramai2 tu ye…ha…ha

  • Watie Aziz says:

    hhahaha…aah Ros, selalu caam tuh kan ..dulu time i kerja CRONY lagi lah ..bila i kata i kerja CRONY …semua pandang, angkat kening dan tanya, KRONI?? ngan KRONI mana ko kerja ..? hahha sabar jer lah ..

  • sya says:

    saya ada dua pengalaman;
    satu masa keje kilang.. orang tanya, kilang buat apa? aluminium ingot/jongkong aluminium. hah? ko buat jongkong? tak berat ke? hahaha… bukan operator kilang, tapi jadik exec kilang… hahahah

    sekarang, masa keje kat sekolah. orang tanya, keje kat bahagian admin ye? hah? muka saya takde tokoh jadik cikgu ke? hahaha….
    .-= sya´s last blog post..nama darwisy? =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *