14 Months But Still Not Walking?

Izzah is already 14 months but she ain’t walking yet. Is this normal?

I don’t really want to compare my baby with others. Each baby has her own milestones.

Izzah

But, when my mom keep on comparing with my nephews and nieces – I feel like oh, is this so unusual?

Most of my nephews and nieces (I got 28 by the way), can walk from 9 months to 12 months. Hoh, at 9 months you see!

Izzah can stand on her feet unsupported. But, she refused to take that little first step. I believe this is normal. She will walk when she is ready.

But then, it ain’t feel good when people keep on asking, “Has she walk?”. And, the look on their face when I said, “Emmm, not yet“. Pressure tahap maksima mah!

I also hope she will walk soon because she is 10kg already…heavy you see! ha..ha..ha

Anyway, this snapshot from BabyCenter’s article sort of relief me from all the ‘walking’ pressure..

Most babies take their first steps sometime between 9 and 12 months and are walking well by the time they’re 14 or 15 months old. Don’t worry if your child takes a little longer, though. Many perfectly normal children don’t walk until they’re 16 or 17 months old.

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

No Comments

  • mama emma says:

    ok la tu izzah ala2 manja nak mula bjln.. kang dah start bjln, x larat lak nak kejar… like me… waaaaaaaaaaaaaaaaa

    • littlemama says:

      mama emma, manja ye..he..he.. bukan apa..makin lama makin berat..tak larat nak dukung..sampai senget-senget dah bahu mak dia ni

  • anasfadilah says:

    memang pressure bila orang duk compare-compare ni

    chillex je kak ros

  • aiida says:

    Hi !! ada bagi baby tolak pushcar tak ? My doter dulu pun nampak dah berdiri unsupported, cuma tak boleh make that first step je.. Pastu i beli pushcar.. excited betul dia tolak sana sini.. 1 week after that terus dia berjalan sendiri 😀 at 9mo++…

    • littlemama says:

      aiida, ingat tak nak la beli pushcar tu.. sebab dah penuh rumah dengan barang dia je..he..he.. nampak gayanya kena carik jugak

  • m.u.n.i.r.a says:

    ee betul laa kak ros!
    tak suka orang compare2 nih..
    zahraa saya takde gigi lagi (walaupun dah 7 bulan!)

  • Hanz says:

    Macam Hambali-lah, everytime he came to visit his Opah, cynically she questioned lil Hambali:”Bila nak jalan?” If SHE is SOMEONE ELSE, I give her a thing or two for that retort!! Grrr…

    And, Hambali just celebrate his 1 year birthday on the 12th. Comparing also tak tahan, saying her daughter which is my sis-in-law now doing doctorate in Scotland already walking at 8 MONTHS!

    👿
    .-= Hanz´s last blog post..STICKY MODE : CCC #1st GIVEAWAY – A Perfect 1st Birthday Gift for Hambali =-.

    • littlemama says:

      hanz, hoh! usually the one yg dgn selamba dan sinis comparing ni ialah our moms and MILs! sungguh tak tahannnn.

  • eliss says:

    aku n my hubby, berjalan at 18 mths but my nuha dah mangun by herself at 10mths..hopefully, dier cepat jalan 😛
    .-= eliss´s last blog post..Weekend@KLCC =-.

  • bitt says:

    janji izzah sihat la mummy…izzah suke mummy dokong kalo dah dpt kaki nanti mummy kasi alasan tak mau dokong lelama…heheehe izzah lom sedia lagi nak jalan2 nih nanti takut mummy penat nak kejar izzah…hehehe org lain yg tanya2 dia jeles tengok izzah asik dokong jek tuh…

    perrhh my 1st son sampai lani suh papa dia dokong…hahahaa bila dpt kaki pon prob…macam2 kerenah diorg nih…

    dulu2 i tak suka pakaikan dia kasut sampai dia bleh jalan banyak…bila nak kuar jek tu pon tengok tempat n occasion sampai dia bebetul bleh jln..hehe teruk kan i…

    • littlemama says:

      bitt, ha ha.. memang orang lain jeles tu!

      maybe gak izzah tak mau jalan sebab babah dia pernah kata “kalau izzah dah boleh jalan baru boleh buat adik lagi”… sebab tu izzah tak mau jalan, nanti dapat adik, tak leh manja2 lagi dah.. ha..ha..ha

  • SOHO Mama says:

    Hmmmm now I’m beginning to think if this delay in walking has something to do with the year they were born in..SEBAB Zuleyka pun belum boleh jalan, she doesnt even pull herself up (in her cot for example). Kalau I diri2kan dia, ok lah. Tapi kalau I dirikan dia pastu suruh dia pegang something & lepaskan dia..mula la dia buat mulut muncung “oooooo..uhuk uhuk..uhuuukkkk…HUUAAAAAAA”.

    Izzah belum jalan, Hambali pun belum, ada sorang lagi mommyblogger anak dia 13 bulan pun belum jalan lagi…
    .-= SOHO Mama´s last blog post..Just like Martha Stewart..? =-.

    • littlemama says:

      millie, ooh? something to do with the year they were born eh ..hmm.. mungkin kot..2008 tahun tikus kan (chinese calendar).. tikus kan merayap je…kebetulan la pulak..he..he

  • azzamoro says:

    ala jgn risau keh, sebab setiap baby dia punyer milestone lain2. ada yang tercepat ada yang terlambat sket. asalkan dia normal dan sihat macam kanak-kanak lain, for sure satu hari nanti dia akan berjalan jugak..:)
    .-= azzamoro´s last blog post..Please vote for Airyll!!!! =-.

  • mamamiya says:

    no worries la. each baby mmg ada milestone sendiri kan?

    anyway from my reading, normally & commonly budak br nak stable berjalan at 15months. then at 18months br berjalan laju2. ni semua bergantung pada tulang bontot anak tu selari ke tak. some kids cepat bentuk, some kids lambat nak align tulang tu.

    cam anak dara i, berjalan at 10months, but until today almost 14months gigi sebatang tak dak. see each kid got different milestone. janji dia sihat, active & cerdik kan?
    .-= mamamiya´s last blog post..Where did Mama, Miya & Papa went missing for a week? =-.

    • littlemama says:

      mamamiya, betul tu… each baby got different milestones… different timing berjalan, tumbuh gigi, bercakap dll tu kan.. izzah ni tak leh jalan tapi gigi dah 9..ha..ha

  • sya says:

    kak ros,
    darwisy jalan umur 16 bulan..
    dia start jalan meniti di dinding/meja/kerusi umur 8 bulan.
    semua orang ingat dia akan cepat jalan.. tapi, sampai 16 bulan baru start jalan.. memang orang tanya2, dan cakap2.. tapi, saya senyum jek.. malas nak layan, lagi lambat lagi elok. sebab dia jenis suka masukkan barang dalam mulut. takut bila dah pandai jalan lagi banyak benda yang dia masukkan dalam mulut. Alhamdulillah, start jalan je, terus hilang tabiat tu. dan dia jalan, tak de jalan jatuh.. terus je jalan macam dah expert.. hehehe. dan sekarang, baru nak masuk dua bulan pandai jalan, dah tak larat kejar.. 😛

    pernah baca, lagi lama dia dalam satu stage tu, lagi banyak dia belajar.. harap2nya begitu..

    cuma, pernah tanya doktor, katanya, kalau dia masih belum berjalan hingga 18 bulan, kena refer pakar… tak tau lah… 🙂
    .-= sya´s last blog post..darwisy batuk + muntah =-.

    • littlemama says:

      sya, i rasa betul la u cakap lagi lama dalam satu stage, lagi banyak dia belajar.. mcm anak my friend lambat bercakap.. dekat umur 2 tahun baru nak bercakap.. tapi bila dia start bercakap sebijik2 keluar ayat..takdenya pelat-pelat!

      anak dia yg sorang lagi lak, umur setahun dah kuat bercakap tapi pelat je la lebih..he..he..he

      thanks for the info!

  • farah says:

    wahh blog kak ros dah bertukar wajah…selalu jd silent reader..nak add link baru ni dlm list saya ek..

    ermm bab ni saya tak dpt nak nolong sbb afif pon baru nak belaja merangkak hehe..

  • scudmami says:

    don’t worry, baby/toddler has their own developmental milestones.. janji sihat insyaAllah ok.. i think dia takde ‘competition’, so no ‘hurry’ to start walking..
    my #2, jalan cepat sebab tak saba nak join kakak dia berlari agaknye.. even among the sibs pon u cannot compare sgt..

    nway, dah pandai jalan nanti, ‘problem’ lain la plak nak kejar dia nanti hehehhe..
    .-= scudmami´s last blog post..picca picca =-.

    • littlemama says:

      scudmami, oo..takde competition ek.. memang ada challenge lagi besar bila dia jalan nanti.. kena main kejar2 la pulak kan..he..he

  • Watie Aziz says:

    Q pun dah setahun tapi lum pandai sgt jalan Ros …hari nih br i nampak my maid pegang dia sebalh tgn, & she tried to walk…heheh..tapi kalau lepas dua2 tgn,she still scared.. hu hu..

    Izzah dah ok tak Ros…? Sorry yang…i tak sempat nak tanya khabar Izzah, sibuk sgt ngan preparation Q’s b’day ..harap Izzah ok…i sempat baca ur tajuk jer ..Izzah bukan chicken pox kan? nanti i baca ur entry …ni dah lega sket ..leh lah menjengah balik blog kengkawan ..hehehee

    • littlemama says:

      watie, izzah ni pun takut-takut je nak try jalan.. malas pun ada.. bila pegang tangan, dia lembikkan lutut..aiseh..

      izzah dah ok.. dah pegi sekolah balik dah (sekolah=nursery).. bukan chicken pox..

  • Nina says:

    ala my baby pun start jalan at 14 months. Badan dia ebab2 sket. Tu kot lmbt sket. Tp tak kisahla. U rilex je. Ske hati la…anak kita whattt??? hahahha…

    btw, rajen2 bawak dia gi jalan2 kat park/mall sambil pegang sebelah tgn dia. Nafisa dulu mcm tu la masa i gi holiday. Dia asik nak tatih je…tau2 a week after dia jalan dah! hihihi.

  • mommy ryan says:

    sori mcelah,mmg bodohlah org yg suka banding2 anak.mcm la anak dia tbijak n jd mnteri bila besar.org yg suka banding2 adalah org yg tcabar dgn kelebihan ur daughter.sabar yeah ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *