Porridge Time!

What usually a 11 month young baby eats? Rice cereal? Oat cereal? Finger biscuits? Mash potatoes? Pureed fruits? Porridge?

Among all of the above, rice porridge is my baby’s main meal. She eats twice a day – lunch in the day-care and dinner at home.

Every afternoon (after back from work), the first thing that I would do is cook her porridge. This is for the next day’s meal. Untuk esok punya? Malasnya mama B-ha ni! Tak boleh bangun pagi ke masak bubur fresh? Alo, mana ada mama malas? Mama bangun pukul 5.30am tau everyday.. panaskan bubur seciput itu semata-mata..

I mixed some rice with sliced carrots, steamed fish/anchovies and sometimes, other vegetables like spinach. My hubby asked to include spinach (bayam) because he wants Izzah to become strong like Popeye the sailorman! Tapi dah makan bayam, me cirit pulak.. aiya..ya.

Porridge

After the porridge is ready, I minced it to a smaller bits with the handy Munchkin manual food chopper. I really love this food chopper because it’s very easy to use, no need electricity, easy to clean and compact size suitable for travel.

So, if you have a baby ready for solid, go get the Munchkin chopper! Ni mama promote tanpa dapat apa2 tau.. sebab dia suka itu grinder sesungut..eh..sesangat.

After I mash the porridge, I put it in a clean tupperware and store in the fridge. The next morning, I’ll heat half of the porridge, put in a Thermos food container and send it to the day-care. See? Me dah cakap.. mama ni rajin!

I know that baby this age can already eat the non-pureed food, but I just want to play safe. Because, I don’t trust the day-care.

Anyway, Izzah (B-ha) actually love my home-made porridge. Ye mama, B-ha sukeeeeee…. air tangan mama mesti kaw punyer…ki..ki..ki..

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agent RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agent RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop

No Comments

  • lin says:

    saya pn masak sendiri bubur utk sara..tak trust daycare..hehe 😛

  • suryatis says:

    mommy izza, can u share step by step how u cook this bubur? u ada letak garam tak? reason y, my son refuse to eat bubur like this, n ramai org cakap becoz i tak letak garam n jadi tasteless, dats y dia reject.

    littlemama
    mama izzah ni malas sikit fikir bab2 menu.. ye la ada org kata menu baby kena perlbagai sebab baby cepat boring.. tapi sebab izzah belum boring2 lagi makan porridge mamanya..so mamanya malas nak fikir lain.. caranya senang aje.. rebus beras dgn carrot yg dipotong (supaya bubur rasa manis carrot + carrot lembik senang penyek), dah hampir jadi bubur masuk sayur + ikan.. pastu lenyek atau grind supaya izzah boleh terus telan (nak kunyah gigi baru nak keluar..he..he)..

    ikan tu pulak selalu rebus dulu (tenggiri atau salmon).. baru ambik isi masuk bubur.. kalau rebus beras + ikan terus nanti baunya hanyir… itu je resepi bubur izzah.. now ni besides porridge, izzah also eat fruits, roti, biskut dan kdg2 ambik rasa makanan mama babahnya.

  • wawa says:

    i ada grinder t utapi i tak reti nak guna.

    ah pathetic.

    ajari daku sikit leh?

  • mommylyssa says:

    yaa… sama mcm lyssa… makan bubur nasi + daging/ayam + veges diblend sampai umur dia setahun. Tapi blend kasar2 jer. Menu pun hari2 lebih kurang sama jer. Bila dah 1 year++ baru i stop blending the bubur and slowly start intro lyssa makan nasi + soup.

  • mommylyssa says:

    Btw… Comel sgts baby izzah!! Header picss sooooo cutteee!!! naturally pouty!

  • littlemama says:

    wawa.. senang je pakai grinder tu.. masuk bubur, letak dlm corong dia, pusing tombol tu..jadik bubur yg senang ditelan..

    mommylyssa.. bak kata hubby..bibir seksi bak angelina jolie…ka..ka..ka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *